60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu

Wraz z dynamicznie zmieniającym się światem, transformacji ulegają także miasta oraz styl życia i potrzeby ich mieszkańców. Wiele zabytkowych obiektów zostaje ponownie zagospodarowanych, a tym samym dostaje nowe życie. Kulisy tego procesu odsłania Biuro Obróbki Przestrzeni. Stworzony przez tę pracownię projekt w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu jest doskonałym przykładem na to, jak dziedzictwo poprzednich pokoleń może dialogować ze współczesnością. Zaskakujące wnętrza mieszkalne sfotografował Patryk Polewany z Polewany Photos.

Aranżacja mieszkania w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu

Dawna siedziba wrocławskiego Urzędu Celnego została wybudowana w 1907 roku. Z biegiem lat nadbrzeże Odry zmieniło swój charakter, wskutek czego niedawno gmach przekształcono w wielorodzinny zespół mieszkalny. Dzięki kompleksowej rewitalizacji powstał jeden z najciekawszych budynków architektury mieszkaniowej w Polsce. Zespół pracowni Biuro Obróbki Przestrzeni podjął się aranżacji wnętrz jednego ze stworzonych tam mieszkań, a tym samym zmierzył się z ponad 100-letnim dziedzictwem tego miejsca.

60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
Szary kolor w kuchni połączonej z salonem

Głównym celem było stworzenie funkcjonalnego wnętrza mieszkalnego przy jednoczesnym szacunku do jego historycznego rodowodu i zachowaniu jak największej ilości oryginalnych detali. W tej kwestii projektanci i inwestor pozostali zgodni. Prowadzony w tak sprzyjających warunkach dialog nowoczesności z przeszłością przyniósł naprawdę ciekawe efekty.

Ożywcze spotkanie przeszłości ze współczesnością

We wnętrzach 60-metrowego mieszkania we Wrocławiu kryje się ponad 100-letnia historia. W nowej aranżacji można odnaleźć nawiązania do różnych jej etapów. Ukłon w stronę zabytkowego charakteru budynku stanowi zastosowanie najwyższej jakości tynków dekoracyjnych oraz pojawiająca się na ścianach sztukateria. Tę subtelną i niezwykle elegancką ozdobę zastosowano zarówno w części dziennej, jak i sypialni, wprowadzając do pomieszczeń ład, proporcje i porządek. Odniesieniem do przeszłości jest również drewniany parkiet ułożony w klasyczną jodełkę.

60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
Przytulny salon we wrocławskim mieszkaniu

Na ponadczasowym tle w postaci szarości, beży i ciepłego drewna zostało wyeksponowane pieczołowicie dobrane wyposażenie. Uwagę warto zwrócić również na strefę wypoczynkową wypełnioną przez meble vintage, z których niektóre są już ikonami designu XX wieku. W aranżacji nie brakuje także odniesień do współczesności, takich jak nowoczesna oprawa oświetleniowa, wśród której wyróżnia się rozłożysta i organiczna lampa w salonie, czy surowość loftowych przeszkleń w stalowych, czarnych ramach.

Funkcjonalna aranżacja zabytkowego wnętrza

Aranżacja mieszkania w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu zachwyca nie tylko stylem, ale także funkcjonalnością. Często niewidoczne na pierwszy rzut oka przemyślane rozwiązania sprawiają, że mieszkańcy mogą cieszyć się pełnym komfortem. Wygodę korzystania z przestrzeni podniosła dyskretnie wydzielona przestrzeń do przechowywania w sypialni. Pojemna zabudowa pokrywająca jedną ze ścian stała się też subtelną dekoracją. Fragment otwartych i podświetlonych półek to doskonałe miejsce ekspozycji książek czy pamiątek.

60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
Szara szafa w sypialni w projekcie pracowni Biuro Obróbki Przestrzeni

Na uwagę zasługuje także zabudowa aneksu kuchennego. Proste formy i kolor zbliżony do szarości na ścianach sprawił, że jest ona niemalże niezauważalna i nie przytłacza strefy wypoczynkowej. Dzięki lekkiej i zgrabnej wyspie, pełniącej także rolę stołu jadalnianego, kuchnia – mimo że dyskretna – pozostaje funkcjonalna. Ciekawy efekt optycznego powiększenia wnętrza dało natomiast lustrzane wykończenie frontów górnych szafek. Projekt obfituje w nieoczywiste rozwiązania, dzięki którym dialog między przeszłością a współczesnością jest żywy i zaskakujący.


Projekt: Biuro Obróbki Przestrzeni | b-o-p.pl
Zdjęcia: Polewany Photos | polewany.com

Zobacz również: Transformacja garaży w Warszawie w 90-metrowe mieszkanie dla miłośników sztuki | 70-metrowe mieszkanie w warszawskiej kamienicy – gdy nowoczesność spotyka tradycję

60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
60-metrowe mieszkanie w zabytkowym budynku Urzędu Celnego we Wrocławiu - projekt Biuro Obróbki Przestrzeni - foto Polewany Photos
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter