60-metrowe mieszkanie we Wrocławiu dla rodziny 2+1

Nowe Centrum Południowe to osiedle mieszkaniowe zlokalizowane przy ul. Gwiaździstej, na Krzykach we Wrocławiu. To właśnie tam pracownia Decoroom zaprojektowała oraz wykończyła 60-metrowe mieszkanie, którego wnętrze powstało z myślą o potrzebach rodziny 2+1.

Światło i stonowane barwy we wnętrzach

Zaprojektowane i wykończone przez Decoroom mieszkanie już od progu zaprasza do tego, aby się w nim rozgościć i zrelaksować. Ten efekt przytulności i spokoju udało się osiągnąć dzięki przemyślanemu rozmieszczeniu miłych dla oka kolorów. Na ścianach holu i kuchni zastosowano farbę w naturalnym odcieniu. Gdzieniegdzie sufity i ściany są białe – dzięki takiej grze kolorami projektantka wydzieliła w tej otwartej przestrzeni poszczególne strefy – bez konieczności stawiania ścian.

Przejście z salonu do pokoju dziecięcego
Wnętrze mieszkania we Wrocławiu – projekt Ewa Grzywa z Decoroom

Założeniem koncepcji projektowej było stworzenie spójnej i uniwersalnej przestrzeni w nowoczesnym stylu. Zależało mi na stworzeniu spójnej, ponadczasowej przestrzeni dla przyszłych inwestorów. Całość utrzymana jest w nowoczesnym charakterze. Stonowana kolorystyka, która łączy naturalne drewno, gładkie tynkowane powierzchnie i delikatną sztukaterię, stanowi tło dla mocnych kolorystycznych akcentów i elementów wyposażenia wnętrz – mówi Ewa Grzywa, architekt wnętrz Decoroom.

Połączenie estetyki z funkcjonalnością

Ciekawe rozwiązanie, łączące estetykę z funkcjonalnością, zastosowano w holu. W ścianie umieszczono szafę w zabudowie z płyty w odcieniu Taupe marki Egger. Oprócz garderoby, w zabudowie znalazła się również pralka. Jest tu nawet miejsce na chemię gospodarczą. Tuż obok, na rogu, stworzono wygodne siedzisko oraz lustra, aby można było się w nich przejrzeć przed wyjściem z domu.

Kuchnia z wyspą połączona z salonem
Lustro w przedpokoju

Maksymalne wykorzystanie przestrzeni widać również w kuchni. Królują w niej jasne, przygaszone kolory i proste formy, drewno oraz blaty w kolorze szarego marmuru. Podłogę w holu i kuchni pokryła gresowa płytka Linearstone Taupe marki Ceramika Paradyż. Z kolei w salonie architektka Ewa Grzywa zdecydowała się na drewniane deski w odcieniu Jodła Klasyczna Mainland marki Barlinek z linii Pure Classico Line.

Wyspa w kuchni z białym okapem
Wyspa w kuchni z białym okapem

Ściany w salonie są białe, co w połączeniu z eleganckimi sztukateriami nadaje wnętrzu niezwykle szykownego charakteru. Mocnymi elementami salonu, które natychmiast przyciągają wzrok, są dwie welurowe kanapy w kolorze głębokiego błękitu. Z kolei minimalistyczne czarne meble wprowadzają do wnętrza klimat rodem z epoki art déco.

Przytulnie i elegancko

Sypialnia to prawdziwa oaza spokoju. Wyrazistym, a zarazem niezwykle kojącym elementem dekoracyjnym tej części mieszkanie jest fototapeta marki Rebel Walls, przedstawiająca rysunek drzew. Podobnie jak w pozostałych pomieszczeniach, w sypialni dominują stonowane barwy, a mocny odcień błękitu z salonu powtarza się na welurowym obiciu łóżka.

Duże łóżko z granatowym wezgłowiem w sypialni
Duże łóżko w przytulnej sypialni

Motywem przewodnim łazienki są biele, szarości i naturalne barwy. Podłogę i ściany – podobnie jak w holu i kuchni – pokrywają płytki Linearstone Taupe marki Ceramika Paradyż. Ciekawym zabiegiem było umieszczenie kilku płytek w strefie prysznicowej – architektka zdecydowała się na podłużne drewnopodobne gresy marki Tubądzin w odcieniu Alami Brown STR.

Łazienka i pokój dziecięcy

Stylistyka ceramiki jest spójna – zdecydowano się na umywalkę i miskę WC marki Roca. Umywalkę i prysznic wyposażono w dopasowane baterie marki Omnires w kolorze srebrnego chromu. W kabinie prysznicowej znalazł się brodzik marki Radaway, który zestawiono z minimalistyczną kabiną z przejrzystego szkła tej samej marki.

Okrągłe lustro w czarnej ramie w łazience
Okrągłe lustro w czarnej ramie w łazience

W łazience zmieszczą się wszystkie niezbędne akcesoria łazienkowe i kosmetyki za sprawą dwóch pakownych szuflad w szafce pod umywalką oraz szafki nad strefą WC. Warto zwrócić uwagę, że dla zachowania spójności obydwie szafki oraz zabudowę WC zaprojektowano z tego samego materiału – laminowanej płyty marki Kronospan.

Przytulny pokój z kolorową tapetą dla dziecka
Przytulny pokój dla dziecka

Pokój dziecięcy to przestrzeń wesoła, a zarazem umożliwiająca dobry wypoczynek. Po jednej stronie w oczy rzuca się kolorowa tapeta z motywem dżungli. Ta winylowa tapeta na fizelinie gwarantuje trwałość i odporność na zabrudzenia. Po przeciwnej stronie ścianę pomalowano farbą w jasnym odcieniu oliwkowej zieleni.


Projekt: Decoroom | decoroom.eu
Zdjęcia: Marek Koptyński

Zobacz również: 60-metrowe wnętrze w Gdańsku | Aranżacja wnętrz domu w Wałbrzychu

Jasna kuchnia z białym okapem tubowym
Przytulny salon z wyjściem na taras
Salon połączony z kuchnią
Pokój dziecięcy z zieloną ścianą
Kolorowa tapeta w pokoju dziecięcym
Łazienka z okrągłym lustrem
Duże łóżko w części sypialnianej
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter