63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla młodego małżeństwa

Dialog młodości i świeżości z przeszłością potrafi przynieść naprawdę nietuzinkowe rezultaty. Doskonałym przykładem tego jest aranżacja 63-metrowego wnętrza zlokalizowanego na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu. Nowoczesne mieszkanie z nutą vintage zostało stworzone z myślą o młodym małżeństwie. Główną inspiracją architektki Darii Lukoszczyk z pracowni Outline Wnętrza była historyczna tkanka stolicy Dolnego Śląska – stąd cegła w roli głównej. Realizację projektu „Concrete and brick red” sfotografował Bartosz Trybus.

63-metrowe mieszkanie dla młodego małżeństwa – funkcjonalna rewolucja

Projekt „Concrete and brick red” autorstwa pracowni Outline Wnętrza to 63-metrowe mieszkanie zlokalizowane na Kępie Mieszczańskiej – najbardziej zielonej wyspie w centrum Wrocławia. Wnętrze zostało zaprojektowane z myślą o młodym małżeństwie, które pragnęło stworzyć swój wygodny i stylowy azyl. Inwestorzy są miłośnikami płyt winylowych i doniczkowych roślin, dlatego tych akcentów nie mogło zabraknąć w aranżacji łączącej nowoczesne formy z dodatkami vintage i loftowymi detalami.

63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
Salon z elementami stylu vintage z komodą na płyty winylowe

Aby nowoczesne mieszkanie z nutą vintage mogło w pełni służyć inwestorom, konieczne było wprowadzenie zmian w układzie deweloperskim. Parze zależało na ergonomicznej kuchni z wygodną przestrzenią roboczą. Dzięki wyburzeniu części ściany udało się powiększyć zabudowę o funkcjonalną wyspę. Tuż nad nią została umieszczona industrialna wisząca półka, której forma nawiązuje do wysokiego regału w salonie. W strefie dziennej znalazły się także charakterystyczne gięte krzesła od Fameg – odrestaurowane przez inwestorów.

Kolor ceglany w roli głównej – nowoczesne mieszkanie z nutą vintage

Główną inspiracją do stworzenia eklektycznej aranżacji stała się lokalizacja mieszkania w nowej inwestycji stworzonej przy zachowanym budynku historycznej stajni wojskowej. Zabytkowa ceglana elewacja znalazła swoje odzwierciedlenie w nowoczesnym wnętrzu. Odcień surowej cegły, pojawiający się w przedpokoju, kuchni i łazience, został zestawiony z łagodzącą bielą ścian, industrialną czernią i drewnianym parkietem ułożonym w klasyczną jodełkę. Paletę faktur i barw uzupełnił także mikrocement – wykorzystywany na podłogach, ścianach oraz na suficie.

63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
Biało-czarno-ceglasta kuchnia połączona z salonem

Niezwykle ciekawie prezentuje się łazienka wykończona w całości mikrocementem, który stał się tłem dla barwnej zabudowy meblowej i czarnych detali. Materiał pojawił się także w salonie, wyodrębniając go nieco z otwartej strefy dziennej. W ten sposób właściciele zyskali stonowane miejsce wypoczynku i relaksu. Dzięki zestawieniu surowych materiałów i industrialnych elementów z naturalnym drewnem architektce udało się w niezwykle wyważony sposób połączyć charakterność loftu z domowym ciepłem i przytulnością. Przyjazny klimat wzmocniły uwielbiane przez parę rośliny.

Dialog współczesności z przeszłością – wnętrze, które tętni życiem

Pomieszczeniem, które wybija się z konsekwentnie stosowanej palety barw, jest sypialnia. Tu króluje ulubiony kolor inwestorki – głęboki, energetyczny niebieski. W centrum sypialni stanęło charakterystyczne łóżko ze stalową ramą pod baldachim oplecioną roślinami. Kompozycję czarnych linii wzmocniły dodatkowo pasy na ścianach. Aby maksymalnie dostosować dostępną przestrzeń do potrzeb właścicieli, Daria Lukoszczyk zaproponowała, aby schowek dostępny od strony przedpokoju zmienić w wygodną garderobę przylegającą do sypialni.

63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
Biel i ceglasta ściana w przedpokoju

Garderoba została ukryta za przesuwnymi drzwiami wykończonymi lustrem, dzięki czemu przejście pozostaje dyskretne. Lustrzane drzwi zostały także zastosowane w łazience – pozwoliło to optycznie powiększyć niewielką przestrzeń. Umiejętne łączenie troski o funkcjonalność z oryginalną estetyką sprawiło, że nowoczesne mieszkanie z nutą vintage zyskało nietypowy styl. Eklektyczna aranżacja pozostaje w dialogu z historyczną tkanką Wrocławia. Wszystko to sprawia, że wnętrza tętnią jedyną w swoim rodzaju energią i są odporne na zmieniające się trendy.

63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
Łóżko ze stalową ramą pod baldachim w niebiesko-białej sypialni

Projekt: Outline Wnętrza | outlinewnetrza.pl
Zdjęcia: Bartosz Trybus

Zobacz również: 54-metrowe mieszkanie na krakowskim Kazimierzu – połączenie historii z nowoczesnością | 59-metrowe wrocławskie mieszkanie dla młodego małżeństwa z dzieckiem

63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
63-metrowe mieszkanie na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu dla lekarza i dentystki - projekt Outline Wnętrza - foto Bartosz Trybus
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter