81waw.pl – Dom jak las otoczony sosnami

Dom blisko natury to wymarzone miejsce dla wielu właścicieli mieszkań w stolicy. W podwarszawskim sosnowym lesie, na wąskiej, ale bardzo długiej działce, powstanie właśnie taki budynek. Jest to kolejny projekt pracowni architektonicznej 81.waw.pl. Głównym życzeniem inwestora było jak najlepsze ukrycie domu w lesie, tak aby wtopił się w otaczający teren. Celem było utrzymanie panującej harmonii tego miejsca.

Podłużny kształt domu wynika z charakteru działki. Prostopadłościenna, minimalistyczna bryła została podzielona na mniejsze części. W miejscach przecięć wstawiono okna, które doświetlają wnętrze domu. Poszczególne bryły są delikatne przesunięte względem siebie, co nadaje całości lżejszego wyglądu.

Zasada elewacji

Po krótszych krawędziach elewacja została obłożona drewnopodobnymi płytami, dopasowanymi kolorystycznie do pni sosen. Długie ściany są prostopadłe do drewnianych i wykończone w szarym tynku. W pasy między bryłami wpisane są okna. Bryła od frontu to monolityczna ściana bez okien, pokryta w całości płytami drewnopodobnymi. Jest w niej ukryty wjazd do garażu podziemnego. W dalszej perspektywie tło dla niej stanowią monochromatyczne ściany domu. Tylna część domu, otwierająca się na ogród, to w pełni przeszklona elewacja. Jest to zupełnie zaprzeczenie elewacji frontowej. Panoramiczne okno w salonie otwiera się na las, a podobnych gabarytów przeszklenie na piętrze wpuszcza sosnowy klimat do głównej sypialni.

Budynek składa się z 3 kondygnacji.

Poziom -1:

Na najniższej kondygnacji przewidziano garaż podziemny z częścią techniczną. Brama garażowa została pokryta tym samym materiałem co elewacja, tak aby nie zakłócić frontowej harmonii.

Poziom 0:

Główne wejście do budynku nie jest oczywiste. Na pierwszy rzut oka nie możemy go dostrzec, ponieważ jest ukryte między drewnianymi bryłami budynku. Jedyne, co nas do niego prowadzi, to betonowa balustrada podjazdu.

Po wejściu do domu znajdziemy się w przestronnym, dwukondygnacyjnym holu, który graniczy przeszkleniem z wewnętrznym półpatio, ponieważ jedną ścianą otwiera się na otoczenie. Pozostałe ściany są w pełni przeszklone, wpuszczając tym samym trochę lasu do domu oraz doświetlając tę część budynku. Tworzy to niesamowitą harmonię oraz pokazuje, jak blisko natury można mieszkać i żyć w zgodzie z nią – mówi Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt pracowni 81.waw.pl.

Z holu mamy bezpośredni dostęp do garderoby i toalety gościnnej. Przemieszczając się dalej mijamy klatkę schodową, którą przedostajemy się do części kuchenno-jadalnianej. W tej strefie stół ma widok na półpatio, a przestronna kuchnia rozdziela jadalnię oraz salon.

Długa wyspa do pracy została zlokalizowana wzdłuż okna. Dzięki temu przygotowując posiłek mieszkańcy będą mieli stały kontakt z otoczeniem. Wpłynie to na komfort prac domowych, a także na możliwość odetchnięcia świeżym leśnym powietrzem – dodaje Rafał Grudziąż, architekt pracowni 81.waw.pl.

Na ścianie vis-a-vis kuchni zlokalizowano spiżarnię oraz gabinet. Całość układu parteru domyka przestronny salon ze szklaną ścianą. Część dzienna domu otwiera się na różne kierunki, z jadalni mamy widok na półpatio, z kuchni otwarcie po dłuższym boku domu, a z pokoju dziennego widzimy resztę ogrodu.

Poziom +1:

Na piętro dostajemy się schodami, które otwierają się dużymi przeszkleniami na dwie strony działki. Wchodząc na nie, po jednej stronie mamy łazienkę dziecięcą, a po drugiej pokoje dla dzieci wraz z garderobami.

Całości dopełnia sypialnia główna z własną garderobą oraz łazienką.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter