95-metrowe mieszkanie w Gdańsku dla pary spodziewającej się dziecka

Zajrzyj do wnętrza dużego mieszkania na ostatnim piętrze, znajdującym się na nowoczesnym osiedlu w Gdańsku. 95-metrowe wnętrze z 35-metrowym tarasem zostało zaprojektowane przez pracownię Kolektyw D2 i wykończone w nowoczesnym minimalizmie. Jak podkreślają architektki, dużą satysfakcją był fakt, że klienci zjawili się u nich z polecenia.

Projektowy motyw przewodni 95-metrowego mieszkania

Wnętrze przestronnego mieszkania zostało stworzone z myślą o parze, która spodziewa się pierwszego dziecka, ale stanowi też rodzinę patchworkową. W tej przestrzeni należało więc wygospodarować miejsce do życia rodzinnego, prywatną strefę dla każdego członka rodziny, a także miejsce do pracy zdalnej.

Szara sofa w salonie z drewnianą podłogą

Istotną kwestią okazał się również fakt, że klienci bardzo aktywnie spędzają wolny czas i mają dużo sprzętów oraz akcesoriów sportowych. Potrzebne było im dodatkowe miejsce do ich przechowywania. W ostatecznym układzie aranżacyjnym nie zabrakło zarówno kompromisów, jak i sprytnych rozwiązań, które sprawiły, że przestrzeń stała się niezwykle praktyczna.

Subtelna funkcjonalność

Architektom zależało na jak najmniejszej widoczności miejsc do przechowywania w mieszkaniu, ale jednocześnie na tym, aby wszystkie szafy gospodarcze i ubraniowe były wystarczająco pojemne. Strefa dzienna została powiększona dzięki otwarciu kuchni na salon. Dwie łazienki zostały połączone w jedno duże pomieszczenie na miarę domowego SPA.

Jasna łazienka z prysznicem

W tym wnętrzu nie zabrakło także części gospodarczej, która znajduje się na końcu mieszkania. To idealne miejsce na pralkę, suszarkę i kosze na pranie, ale również wygodny schowek na detergenty. Równie istotną strefą jest część prywatna, w której znajdują się aż trzy sypialnie. Jedna z nich, należąca do właścicieli, mieści w sobie także miejsce do pracy.

Łagodna kolorystyka z mocnymi akcentami

A jak prezentuje się paleta barw w wydaniu minimalistycznej nowoczesności? Motywem przewodnim są tutaj odcienie bieli i beżu, ocieplone drewnem. To kolory, które podkreślają jasność i przestronność wnętrza. Architektki musiały wspiąć się na wyżyny kreatywności, aby połączyć zamiłowanie właścicielki do minimalistycznych aranżacji w naturalnych kolorach z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi.

Pralka i suszarka ukryta w zabudowie

Mimo subtelnego klimatu, w mieszkaniu nie zabrakło klimatyzacji, sprzętu audio, a także profesjonalnego oświetlenia, na które duży nacisk kładzie pracownia projektowa Kolektyw D2. W tym projekcie króluje nowoczesna technologia darklight, która ma wiele zalet – od łatwej instalacji, przez niezwykłą delikatność, aż do odpowiedniego oświetlenia w każdym pomieszczeniu.

Profesjonalne oświetlenie techniczne zaakcentowane czarnymi liniami na suficie to nie jedyne mocniejsze akcenty w tym projekcie. Niespodzianką dla klientów była wyrazista tapeta w sypialni, zachowana w kolorystyce mieszkania, ale za to z kontrowersyjnym wzorem. Ta minimalistyczna, ale ekstrawagancka dekoracja nadaje sypialnianemu wnętrzu niezwykłego charakteru.

Sypialnia z dużym łóżkiem i tapetą na ścianie

W większych mieszkaniach warto pielęgnować ich jasność i przestronność. Architektki z biura projektowego Kolektyw Dzadbały o to, aby 95-metrowe wnętrze nie zostało przytłoczone mnogością kolorów czy elementów wyposażenia. Mimo minimalistycznego wymiaru projektu nie zabrakło tu funkcjonalności, która niepodzielnie rządzi każdym pomieszczeniem.


Wybrane marki wykorzystane w projekcie:

  • Farby: Flugger
  • Podłoga: Quickstep – dąb pustynny
  • Płytki: Porcelanosa,
  • Armatura: Grohe
  • Meble: na indywidualne zamówienie,
  • Oświetlenie: Slamp, Arkoslight – Atria sztuka światła

Projekt: Kolektyw D2 – Dominika Batogowska-Słodkowska, Dominika Ponikła | kolektywd2.pl
Zdjęcia: Natalia Kaczmarek – Inkadr | inkadr.pl

Szara zabudowa meblowa z lustrem w sypialni
Okrągłe podświetlane lustro w łazience
Biały grzejnik na ścianie w salonie
Różowa tapeta na ścianie
Szara sofa w pokoju
Biała kuchnia z białym okapem i białą wyspą
Biały przedpokój z podłogą w kolorze jasnego drewna
Jasny pokój prowadzący do salonu
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter