Apartament Artystów – ciekawy projekt NEUHÄUSL HUNAL

Jak pogodzić niewielki budżet z artystyczną improwizacją i ciężką pracą? Odpowiedzią na to pytanie jest Apartament Artystów przygotowany przez NEUHÄUSL HUNAL z pomocą przyszłych właścicieli.

Apartament Artystów

Pod koniec 2019 roku z biurem skontaktowała się rodzina artystów malarzy, którzy chcieli zrewitalizować swoje mieszkanie. Lokal znajdował się w miejscowości Červeny Vrch i wymagał całkowitej przebudowy ze względu na narodziny dziecka. Klienci widzieli wcześniejsze projekty NEUHÄUSL HUNAL i na ich podstawie zdecydowali się na nawiązanie współpracy. Największym mankamentem nowego projektu był bardzo ograniczony budżet zleceniodawców. Udana współpraca i doskonałe wzajemne zrozumienie pozwoliły jednak przezwyciężyć ten problem.

Biel i beton we wnętrzu Apartamentu Artystów
Apartament Artystów – projekt NEUHÄUSL HUNAL

Najlepszym rozwiązaniem była improwizacja pełna wolnej przestrzeni dającej dużo swobody i możliwości dalszego kształtowania. Ze starego mieszkania wykorzystano większość mebli, dzieła sztuki stworzyli sami zleceniodawcy i ich przyjaciele, a oświetlenie zakupiono w komisach. Nie bez znaczenia był fakt, że część prac w mieszkaniu wykonali sami klienci.

Tutaj króluje beton

Kuchnię z przedpokojem połączyła położona na podłodze i ścianach prosta w formie mozaika z płytek. Nad kuchenką jej geometria została zaburzona, tworząc ciekawą przestrzeń. Łazienkę wykończono oryginalną fugą w kolorze turkusowym. Dzięki szklanym elementom wpada do niej więcej światła.

Wnętrza w stylu industrialnym
Apartament Artystów – projekt NEUHÄUSL HUNAL

Podłoga w pokojach pokryta jest oryginalnym drewnem, które odnowiono. Stare drzwi zostały usunięte, zostawiając po sobie jedynie otwory w ścianach. Same ściany nośne i sufity oczyszczono z betonu. Nowe drzwi z metalu są ozdobą awangardowego korytarza kontrastującego surowością z przytulnymi pokojami. Materiał drzwi pozwala mieszkańcom na artystyczną zabawę z magnesami.

Schowek na rower w projekcie Apartament Artystów
Schowek na rower we wnętrzu mieszkania

Sam plan mieszkania pozostał niezmieniony. Przestrzeń dzienną połączono funkcjonalnie z sypialnią, dzięki czemu możliwe stało się stworzenie zamkniętego pokoju dziecięcego. Do starych mebli dodano kilka nowych, zbudowanych ze sklejki konstrukcji. W korytarzu powstał wielofunkcyjny regał z dużą ilością przestrzeni na różne przedmioty. Jedną ze ścian w pokoju głównym wypełniły w całości szafy. Również umeblowanie kuchi i kącika jadalnego zostało stworzone od podstaw.

NEUHÄUSL HUNAL

Studio NEUHÄUSL HUNAL powstało w 2015 roku i od tego czasu swoje działanie opiera na swoistym manifeście. Jak mówią sami architekci – „Znaczenie i potencjał architektury wykraczają daleko poza estetykę. Naszą misją jest zaspokojenie potencjału. Świadomie nie ograniczamy się typologią, skalą czy budżetem. Niezależnie od tego, czy jest to projekt wnętrza, budynku czy tkanki miejskiej, pracujemy z niematerialnymi relacjami i znaczeniami, aby tworzyć poetyckie przestrzenie, miłe dla oka miejsca i innowacyjne rozwiązania funkcjonalne”.


Projekt: NEUHÄUSL HUNAL | neuhauslhunal.cz
Zdjęcia: Radek Úlehla

Zobacz również: Wielkopolski soft loft | Wnętrze domu pod Gdańskiem

Apartament Artystów - beton we wnętrzu
Beton we wnętrzu w projekcie Apartament Artystów
Beton w kuchni w projekcie Apartament Artystów
Biel w kuchni w stylu industrialnym
Czarny kontakt na białej ścianie
Drewniany regał we wnętrzu projektu NEUHÄUSL HUNAL
Połączenie betonu, płytek ceramicznych i drewna we wnętrzu
Obraz na betonowej ścianie
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter