Bachledka Ski&Sun – wypoczynek na szczycie góry

Na szczycie Małej Polany, bratysławskie studio COMPASS ARCHITEKTI zaprojektowało zespół wypoczynkowy współgrający z otaczającą go przyrodą. Przed Tobą projekt ośrodka Bachledka Ski&Sun .

Ośrodek Bachledka Ski&Sun

Celem projektu było stworzenie ośrodka wypoczynkowego Bachledka Ski&Sun, z którego turyści mogliby wyruszać na pobliskie, górskie szlaki. Obiekt jest położony na samym szczycie Małej Polany, gdzie doskonale wtapia się w otoczenie. Efekt ten osiągnięto poprzez umieszczenie części budynków w zboczu góry, nachyleniu zielonych dachów, zaprojektowaniu linii elewacji oraz zastosowaniu naturalnych materiałów – betonu i drewna z okolicy.

Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun

Ośrodek położony jest w pięknej okolicy, na szczycie Małej Polany w Spiskiej Magurze. Można tu uprawiać sporty zimowe oraz turystykę pieszą i rowerową, korzystając z trasy widokowej wiodącej wśród koron drzew. Dziennie odwiedza to miejsce nawet do 6000 gości. Projekt miał zapewnić im odpowiednią infrastrukturę turystyczną. Korzystna lokalizacja zapewnia łatwy dostęp do szlaków turystycznych i trzech kolejek linowych z sąsiednich miejscowości – Bachledovej Doliny, Malej Frankovej i Jezerska.

Obiekt na szczycie góry

Projektanci starali się zminimalizować wielkość obiektów na szczycie i ich oddziaływanie na pobliskie otoczenie. Jedynie stacje kolejki linowej i wejście na szlak wśród koron drzew są bardziej wyeksponowane. Pozostała część budynku została ukryta w zboczu góry. Na zewnątrz widoczne są jedynie wielkie, przeszklone fasady, zapewniające doskonałe oświetlenie pomieszczeń i wspaniałą panoramę gór.

Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun

Takie rozwiązanie było możliwe dzięki idealnemu ukształtowaniu terenu – zbocze, na którym stoją budynki zorientowane jest na południe, w kierunku Tatr Bielskich. Pokrywające obiekty zielone, spadziste dachy umieszczone na poziomie wzgórza, pomagają w jeszcze lepszy sposób zamaskować ośrodek.

Dużym wyzwaniem dla projektantów było stworzenie pozbawionego barierek ciągu komunikacyjnego wiodącego z wyższej części obiektu do położonego niżej tarasu restauracji i dalej, do wejścia na szlak. Osiągnięto to dzięki zastosowaniu schodów zewnętrznych, przez które przechodzi rampa. Pozwoliło to na zaoszczędzenie miejsca na głównej, południowej fasadzie obiektu.

Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun

Rampę wykonano z prefabrykowanych elementów, a jako jej część wykorzystano przestrzeń nachylonego dachu. Odbija się to we wnętrzu, w którym łamany i pochylony sufit powstał z potrzeby wtopienia obiektu w teren i ułatwienia poruszania się pieszym. Schody podzieliły południową fasadę na dwie części – restauracyjną i hotelową. Obniżona przestrzeń pod schodami została wykorzystana jako wewnętrzny plac zabaw. Stworzono tam imitację lasu za pomocą pni brzozy i siatki.

Beton i drewno

Ponieważ budynki znajdują się pod ziemią, konieczne było zastosowanie świetlików dachowych. Połączono je z ławkami, które chronią szyby przed nieostrożnymi narciarzami.

Beton i drewno są w ośrodku głównymi materiałami wykończeniowymi. Do szalowania stropów użyto desek z miejscowego drewna świerkowego, dzięki czemu możliwe było ułożenie skomplikowanych kształtów. Okładzinę z tego samego materiału wykorzystano na ścianach. Część desek szalunkowych służy też jako ścianki działowe toalety.

Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - strefa restauracyjna z widokiem na góry

Apartamenty i strefa restauracyjna

Restauracja obiektu składa się z części jadalnej, centralnego baru oraz przestrzeni samoobsługowej. Jednocześnie może w niej przebywać 180 gości. Część zewnętrzna może przyjąć kolejne 350 osób.

W zachodniej części budynku znajdują się trzy prawie identyczne apartamenty. Składają się na nie pokój dzienny z aneksem kuchennym, toaleta, łazienka i dwie dwuosobowe sypialnie połączone garderobą. Nad tą ostatnią znajduje się dodatkowe łóżko na antresoli.

Bachledka Ski&Sun - projekt COMPASS ARCHITEKTI - foto BoysPlayNice

Pomieszczenia położone dalej od przeszklonej fasady doświetlone są za pomocą dodatkowych okien. Do apartamentów wchodzi się przez wielofunkcyjną salę, która służy jako świetlica do gier i oglądania telewizji i dodatkowa jadalnia. W razie potrzeby można ją szybko przerobić na salę wykładową lub konferencyjną.

COMPASS ARCHITEKTI

Compass Architekti znajduje się w Bratysławie i jest firmą młodych, słowackich architektów. Studio zostało stworzone w 2004 roku, przez świeżo upieczonych absolwentów architektury Słowackiej Politechniki – Mateja Gréberta i Juraja Benetina. Oferta biura jest bardzo szeroka i obejmuje projektowanie wnętrz, biur i urbanistykę. Rdzeń działalności stanowią jednak projekty mieszkaniowe.


Miejsce: BACHLEDKA Ski&Sun | www.bachledka.sk
Projekt: Compass Architekti | www.compassatelier.com
Zdjęcia: BoysPlayNice | www.boysplaynice.com

Zobacz również: Wnętrza IBIS Mogilska | Altstadthotel Weisses Kreuz

Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - strefa restauracyjna z widokiem na góry
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - strefa restauracyjna
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - strefa chillout
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - strefa restauracyjna
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - strefa restauracyjna
Bachledka Ski&Sun - projekt COMPASS ARCHITEKTI - foto BoysPlayNice
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - strefa restauracyjna z widokiem na góry
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - widok na góry
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun - widok na góry
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun
Ośrodek wypoczynkowy w górach Bachledka Ski&Sun
Bachledka Ski&Sun - projekt COMPASS ARCHITEKTI - foto BoysPlayNice
Bachledka Ski&Sun - projekt COMPASS ARCHITEKTI - foto BoysPlayNice
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter