Beechworth Residence – namiastka Japonii w australijskiej wsi

Doherty Design Studio zmieniło zwykły, kamienny dom w prawdziwą perłę pełną eleganckiego minimalizmu kojarzącego się z japońskim stylem. Przed Tobą projekt Beechworth Residence.

Beechworth Residence

W zabytkowym miasteczku Beechworth położonym w australijskim stanie Wiktoria, projektanci z Doherty Design Studio w mistrzowski i zaskakujący sposób przemienili dwupiętrowy, kamienny domek w coś całkowicie odmiennego. Budynek znajduje się na farmie. Z zewnątrz wygląda jak część otaczających go zabudowań, jednak wewnątrz kryje prawdziwy klejnot nowoczesnego designu.

Beechworth Residence - namiastka Japonii w australijskiej wsi
Beechworth Residence położony jest na wzgórzu, z którego roztaczają się piękne widoki

Wakacyjny domek zbudowano z granitu wydobywanego w miejscowych kamieniołomach. Kamienne mury idealnie wtapiają się w wiejskie otoczenie. Właścicielami wakacyjnego azylu jest rodzina z Melbourne, która przez wiele lat mieszkała w Japonii. Projekt wnętrza domku letniskowego odzwierciedla ich miłość do tego kraju.

Projekt pracowni Doherty Design Studio

Projektem wystroju wnętrz zajęło się Doherty Design Studio wraz z miejscowymi architektami z EDM Group. Jak mówią sami twórcy – zewnętrzna część domu doskonale wpisuje się w wiejski krajobraz, natomiast wnętrze nawiązuje do japońskiej filozofii prostego, efektywnego życia i mądrego wykorzystania małych, doskonale zorganizowanych przestrzeni.

Granatowe płytki ceramiczne we wnętrzu australijskiego domu
W luksusowej kuchni znajdują się nowoczesne urządzenia o opływowych kształtach

Wnętrza znacząco różnią się od części zewnętrznej domu, chociaż można znaleźć też kilka podobieństw, na przykład odsłoniętą ścianę z granitu w salonie czy więźbę dachową przypominającą artystyczną stolarkę występującą w tradycyjnych japońskich domach.

Wygląd i atmosfera domu silnie wpływają na zmysły mieszkańców pomagając w znalezieniu wytchnienia. Wyrafinowana, rustykalna estetyka dobrze spełnia założenia projektu zapewniając rodzinie na wskroś nowoczesne, wypełnione światłem wiejskie zacisze.

Dom dla rodziny

Początkowo rodzina marzyła o dużo większym, typowym dla australijskich warunków domu letniskowym. W rezultacie jednak zadowoliła się bardziej kompaktowym budynkiem o powierzchni ok. 600 m2.

Starannie dobrane kolory i faktury tworzą w minimalistycznym wnętrzu ciepłą atmosferę nawiązującą do japońskich wspomnień właścicieli.

Granatowe płytki w kuchni w projekcie Beechworth Residence
Różnorodność niebieskich kafelków nawiązuje do japońskiej filozofii wabi-sabi

“Odcienie szarości, granatu, bieli i beżów stanowią hołd dla Japonii” – tłumaczą projektanci. “Niebieski i szary kontrastują z naturalnymi materiałami, a beże łączą się z naturalnymi odcieniami granitu”.

Różne strefy domu tworzą powtarzające się kolory i powierzchnie płynnie przechodząc pomiędzy sobą. Drewniana boazeria, stolarka robiona na zamówienie, blaty z betonu, lastrykowe podłogi, ręcznie wykonane płytki, szklane mozaiki i armatura z brązu harmonijnie łączą się ze sobą.

Granatowe płytki ceramiczne w łazience w projekcie Beechworth Residence
Wolnostojąca wanna i prysznic znajdują się w pokoju kąpielowym

Przez duże okna i świetliki do domu wpada mnóstwo światła słonecznego, oświetlając i podkreślając liczne detale wykończeń, a także powiększając optycznie przestrzeń. Projekt domu pozwala na dobre wykorzystanie energii słonecznej i wiatrowej pomagając zmniejszyć zapotrzebowanie budynku na prąd z tradycyjnych źródeł.

“Nasze podejście do projektu polegało na stworzeniu wnętrza, które jest minimalistyczne i oszczędne, a jednocześnie złożone z wielu warstw. Kluczową rolę odgrywa w nim robiona na zamówienie stolarka, która zapewnia doskonałą organizację miejsca” – mówią projektanci z Doherty Design Studio.


Projekt: EDM Group | edmgroup.com.au
Projekt: Doherty Design Studio | dohertydesignstudio.com.au
Zdjęcia: Derek Swalwell | derekswalwell.com

Zobacz również: Loft House w Canberze | Wonderland Park Residence

Kolor granatowy w kuchni projektu pracowni Doherty Design Studio
Jasny stolik we wnętrzach Beechworth Residence
Przestronny salon z kominkiem w projekcie Beechworth Residence
Niewielki pokój we wnętrzach australijskiego domu
Łazienka w granacie w projekcie Beechworth Residence
Beechworth Residence - projekt Doherty Design Studio - foto Derek Swalwell
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter