Biuro BNP Paribas – projekt pracowni Massive Design

Zaprojektowane przez Massive Design nowe biuro BNP Paribas ma ponad 21 tysięcy metrów kwadratowych. Przy tak dużej powierzchni jasne było, że projekt będzie rozciągnięty w czasie a projektanci muszą wykazać się umiejętnościami dostosowania biura do elastycznych środowisk pracy.

Biuro BNP Paribas projektu Massive Design

Głównym celem projektu było stworzenie powierzchni biurowej, która oprócz typowych stanowisk pracy, będzie oferować dużą ilość miejsc spotkań oraz alternatywnych stanowisk pracy. Projektowana powierzchnia, ze względu dynamiczną strukturę organizacji, jak również ciągła ewolucję środowiska pracy, powinna być podatna na łatwą, szybka i bez kosztową rearanżację. Projekt rozpoczęto w lipcu 2017, natomiast powierzchnię biurową oddano do użytku na początku 2021.

Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański

Pod względem aranżacji przestrzeni charakterystyczny jest wypracowany dla całego budynku system podziału powierzchni biurowej. Moduł ten został opracowany dla małej jednostki i powielony został na całej powierzchni biurowej. Każdy moduł zespołu w zależności od potrzeb organizacji może stanowić kilkanaście stanowisk pracy osłoniętych od sąsiedztwa ażurowymi półkami lub odpowiednio mniej stanowisk pracy wraz z alternatywnym wyposażeniem.

Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański

W skład takiego wyposażenia wchodzą zazwyczaj: stoły projektowe, budki telefoniczne oraz mobilne „pody” spotkaniowe. Taka modułowość aranżacji pozwoliła nie tylko w ciągu trwania procesu projektowego ale także w trakcie prac budowlanych kilkukrotnie przeprojektować funkcjonalnie przestrzeń, bez wpływu na koszty i harmonogram prac fit out. Projekt rozpoczęto w lipcu 2017, natomiast powierzchnię biurową oddano do użytku na początku 2021. Elastyczność rozwiązań na etapie projektowania i prac budowlanych była jednym z głównych założeń projektu.

Sale konferencyjne i przestrzenie socjalne

Kolejnym założeniem projektowym było, zlokalizowanie zgrupowanych sal konferencyjnych oraz przestrzeni socjalnych w tych samych miejscach. Takie rozwiązanie pozwala w przypadku relokacji danego działu na inną kondygnacje zachować wypracowane już zasady i dobre nawyki relokowanego zespołu oraz nie generuje dodatkowego stresu wśród użytkowników . W budynku znajduje się ponad sto sal konferencyjnych oraz piętnaście, projektowanych wspólnie z pracownikami organizacji, tematycznych przestrzeni socjalnych.

Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański

Wzorowa współpraca z klientem na każdym etapie umożliwiła zastosowanie kilku ciekawych rozwiązań projektowych. Wpływ na to miał również podział decyzyjności. Na etapie space planningu oraz decyzji dotyczących przestrzeni wspólnych ostateczny głos miał Zarząd. W przypadku szczegółowych elementów dotyczących np. designu przestrzeni socjalnych, współpracowaliśmy z delegowanymi przedstawicielami obszarów, w obrębie których te przestrzenie się znajdowały.

Ze względu na tematykę designu przestrzeni socjalnych, konieczne było zastosowanie wielu nietypowych jak na przestrzeń biurową wykończeń materiałowych. Na podłogach oprócz typowych wykładzin PCV użyliśmy drukowane wykładziny imitujące piasek na plaży lub posadzkę kamienną. Na ścianach zaprojektowaliśmy lakierowaną blachę trapezową, kształtki cegłopodobne, imitacje konstrukcji drewnianych wykonane z niepalnych elementów drewnianych, stiuki i tynki ozdobne.

Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański

W każdej z przestrzeni socjalnej pojawił się element charakterystyczny dla niej, jak np. beach bar z desek w kuchni „Jamajka”, stoły z beczek po winie w kuchni „Tapas Bar” czy zabudowa kuchenna wykonana z surowej płyty OSB w kuchni „Street Food”.W przestrzeniach pracowniczych w oczy rzucają się wykończone tapetą fornirową słupy oraz naścienne panele filcowe z wycinanymi na ploterach CNC grafikami korporacyjnymi.

Oprócz kondygnacji typowych, w budynku znajduje się kondygnacja, na której zlokalizowano reprezentacyjną recepcję z zespołem sal konferencyjnych oraz przestrzeń zarządu wraz z kameralnym foyer dla gości i przylegającym do niego tarasem.

Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański

Przestrzeń otwarta na parterze

Parter budynku został przewidziany jako przestrzeń o charakterze bardziej otwartym. W znajdującym się tam obszarze recepcji głównej budynku zaprojektowano bar kawowy, a także zespół trzynastu sal konferencyjnych dla gości zewnętrznych.

W obrębie parteru budynku znajduje się również kantyna z salą konsumpcyjną dla stu osób wraz z pełnym zapleczem technologicznym, ogólnodostępny oddział banku oraz zlokalizowane w części budynku wychodzącej do atrium kompleksu wielofunkcyjne audytorium. Wyposażone, w wysoki na siedem metrów system ścian mobilnych, atrium pozwala na wieloscenariuszowe możliwości konfiguracji przestrzeni – od podziałów na mniejsze zespołowe salki aż do układu otwartego, który mieści do 240 miejsc siedzących.

Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański

Zaproponowane przez projektanta Adama Urbaniaka z Massive Design podejście do kwestii modułowości podziału powierzchni i jej łatwego zmieniania bez wpływu na istotne elementy projektowe, zaowocowały brakiem opóźnień oraz brakiem wzrostu kosztów. Umożliwiły to elastyczne elementy projektowe takie jak układ floorboxów oraz dostosowane do niego dużej ilości mobilnych budek spotkaniowych, po raz pierwszy konsekwentnie wdrożone na taką skale.

W projekcie dla BNP Paribas, w których oddanie powierzchni do użytku nastąpiło w perspektywie kilku lat, ważna jest wiedza na temat ewolucji środowiska pracy. Projektując pamiętaliśmy, że aktualne na dziś wytyczne, jutro będą nieaktualne. Na każdym etapie musieliśmy zostawić przestrzeń na ich aktualizację.

Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański

Nowa siedziba BNP Paribas cechuje się elastycznością. Doświadczenie Massive Design w zakresie nie tylko designu ale też wyposażenia biur i rozwiązań technologicznych oraz analityczne i porównawcze przedstawianie tych rozwiązań w istotny sposób wpłynęło na sposób kształtowania przestrzeni biurowej. To oraz doświadczenie zdobyte przez Klienta w trakcie szeregu spotkań projektowych czyni jego biuro uniwersalnym i łatwym do dostosowania do bieżących wymagań organizacji.

Pracownia Massive Design

Massive Design jest wielokrotnie nagradzanym biurem projektowym, specjalizującym się w aranżacji wnętrz biurowych. Z ponad 3,6 milionami metrów kwadratowych zaplanowanych powierzchni i ponad 1,1 milionem metrów kwadratowych projektów wnętrz biurowych, showroomów, lobby użyteczności publicznej i projektów architektonicznych budynków, Massive Design posiada wyjątkowe doświadczenie, oparte na samych pomyślnie zakończonych prestiżowych projektach.

Słyniemy z projektowania nowoczesnych i innowacyjnych wnętrz, które odzwierciedlają i wzbogacają wizerunek korporacji, oraz z wnętrz, które stanowią funkcjonalne, komfortowe i efektywne środowiska pracy, zwiększając postrzeganie firmy jako „pracodawcy z wyboru”.

Zdjęcia: Szymon Polański

Zobacz również: Biuro firmy farmaceutycznej | Oracle – ponadczasowe biuro projektu Massive Design

Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Biuro BNP Paribas - projekt pracowni Massive Design - foto Szymon Polański
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter