Biuro Budus projektu pracowni hanczarstudio

Niewielkie biuro wrocławskiej firmy Budus zaprojektowane przez hanczarstudio ma służyć trzem podstawowym celom: być miejscem codziennej pracy, wizytówką znanego od wielu lat na wrocławskim rynku dewelopera i miejscem, gdzie klienci w przyjaznej atmosferze mogą podejmować jedną z najważniejszych życiowych decyzji.

Projekt biura firmy Budus

Jednym z wyzwań stojących przed projektantami była z pewnością niestandardowa lokalizacja. Biuro mieści się na antresoli w hali pełniącej funkcje ekspozycyjno-handlowe. By wydzielić je wizualnie w przestrzeni projektanci z hanczarstudio zdecydowali, że całość bryły biura zostanie pomalowana na czarny, matowy kolor. To sprawia, że biuro wyraźnie „odcina się” od reszty wnętrza hali, a jego klienci od razu dostają wizualny komunikat, że mają do czynienia z czymś odrębnym.

Schody w biurze Budus projektu studia hanczarstudio

Rozmiar istniejącej wcześniej antresoli narzucił też ograniczenia przestrzenne. Choć na co dzień pracuje tu zaledwie 5 osób, inwestor oczekiwał wydzielenia odrębnych, kameralnych pomieszczeń, gdzie pracownicy będą mogli w spokojnej, niczym nie zakłóconej atmosferze spotykać się z klientami. Takich pomieszczeń udało się wygospodarować aż 4, a łączy je duży, centralny hol pełniący rolę poczekalni, przestrzeni komunikacyjnej i miejsca pracy dla 2 osób.

Biała zabudowa w biurze Budus projektu studia hanczarstudio

Przestronne i jasne biura

Podział przestrzeni jest bardzo klarowny, a pomysłowe rozwiązania zastosowane przez projektantów sprawiają, że wnętrze biura wydaje się znacznie bardziej przestronne i jasne. Przede wszystkim to zasługa umiejętnie rozlokowanych szklanych ścianek, które nie zakłócają dostępu światła, a dzięki geometrycznym, piaskowanym wzorom dają poczucie dyskrecji. Jednolita, jasnoszara wykładzina podłogowa również daje wrażenie przestronności i spaja poszczególne części biura. Bardzo efektownie powiększają też wizualnie przestrzeń lustra zamontowane w zabudowach meblowych. Wreszcie wiele oddechu dają duże okna – częściowo wychodzące na drzewa i zieleń.

Lampa w biurze Budus projektu studia hanczarstudio

Umiejętne wyeksponowanie tych naturalnych widoków przez hanczarstudio sprawia, że biuro pomimo swojej „trudnej” lokalizacji ma zupełnie inny klimat niż jego otoczenie. Jest tu zacisznie, relaksująco, niemal domowo. Zieleń za oknem uzupełniają liczne kwiaty doniczkowe. Kolor zielony – w stonowanej, oliwkowej wersji – pojawia się także częściowo na zabudowach meblowych. Te zaś, dzięki minimalistycznej, zamkniętej formie, bardziej kojarzą się z nowoczesnymi kuchniami czy regałami, niż z typowymi meblami biurowymi.

Czarna zabudowa kuchenna w biurze projektu studia hanczarstudio

Nowoczesne detale w biurze Budus

Rygorystyczna paleta kolorystyczna (biel, czerń, szarość, zieleń), ukrycie większości biurowego wyposażenia i wprowadzenie domowych w charakterze, lecz nowoczesnych detali (lampy wiszące, duże donice, zdjęcia i dekoracyjne segregatory) sprawia, że odwiedzający to biuro klienci mogą wyobrazić sobie wnętrza swoich przyszłych domów i mieszkań. Z łatwością znajdą tu też rozwiązania mogące posłużyć jako wnętrzarskie inspiracje. Przede wszystkim jednak panuje tu atmosfera spokoju i zaufania, niezbędna w momencie zakupu nowego mieszkania czy domu.

Kuchenna zabudowa w biurze Budus projektu studia hanczarstudio

Pracownia hanczarStudio

Multidyscyplinarne biuro projektowe z siedzibą we Wrocławiu z powodzeniem eksplorujące różne obszary dziedzin projektowych takich jak architektura wnętrz, stoiska targowe, wystawy, czy wzornictwo przemysłowe. Jednym z ciekawszych ich projektów jest rewitalizacja kościoła Św. Józefa Oblubieńca w Żórawinie koło Wrocławia.

Biuro firmy Budus projektu studia hanczarstudio Wnętrza biura firmy Budus projektu studia hanczarstudio Duży drewniany stół w biurze Budus projektu studia hanczarstudio Detale w biurze Budus projektu projektu studia hanczarstudio Wnętrza biura wrocławskiej firmy Budus projektu studia hanczarstudio Kuchenna zabudowa w biurze Budus projektu studia hanczarstudio

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter