Biuro Visma Software – skandynawski styl z pazurem

Jasność, prostota, minimalizm i doza wysmakowanej estetyki – tak najprościej można scharakteryzować styl skandynawski we wnętrzach. W tym klimacie urządzono także nowe biuro polskiego oddziału marki Visma Software. Tyle że w tym projekcie – za który odpowiedzialna była pracownia The Design Group – tak samo liczne są skandynawskie inspiracje, jak i oryginalne wariacje na ich temat. Zobaczcie sami.

Biuro Visma Software

Norweska Visma Software to firma oferująca oprogramowanie i digitalowe usługi dla biznesu. Posiada ponad 200 oddziałów na całym świecie, w tym także w Polsce. Biuro Visma Software mieści się na terenie nowego kompleksu biurowego High5ive, który nazywany jest także biznesowym centrum Krakowa. Usytuowany w pobliżu Dworca Głównego i Galerii Krakowskiej w zamierzeniu inwestorów służyć ma nie tylko najemcom biur, ale także mieszkańcom stolicy małopolski.

Przestrzeń w duchu Nordic Cool

Norweska Visma niemal do perfekcji opanowała spójną komunikację swoich działań. Ujęła to w formie własnego języka designu swoich produktów nazwanego Nordic Cool. Nawiązując do nordyckich tradycji, opisuje on sposób komunikacji Vismy w trzech słowach: wyraźny, wyrafinowany i zredukowany. Dzięki temu produkty marki mają cechy, które bezproblemowo pozwalają rozpoznać klientom ich pochodzenie, a firmie zapewniają jasny przekaz niezależnie od tego, w której części świata ów produkt powstaje. Nordic Cool stał się także główną zasadą organizującą wygląd krakowskiego biura.

– Nordic Cool stał się naszym przewodnikiem po twórczym poszukiwaniu architektonicznych rozwiązań dla krakowskiego biura Visma. W związku z tym nie oczekiwano od nas kolorystycznego szaleństwa. W przestrzeni biura dominują zatem jasne drewno, odcienie szarości i niebieskiego, materiały takie jak beton czy kamień – mówi arch. Konrad Krusiewicz, założyciel The Design Group.

– Punktem wyjścia dla nas było zestawienie kolorystyczne materiałów. Przestrzeń musiała być spokojna, bez jaskrawych kolorów i odważnych faktur. Chcieliśmy jednak, by w tym wyważonym wnętrzu pojawiło się coś, co byłoby charakterystycznym punktem dla krakowskiego oddziału Vismy – dodaje arch. Martyna Smętek z The Design Group.

Przełamując schematy

Krakowskie biuro Visma Software to blisko 1500 m2 przestrzeni. Głównie w formie open space, ale towarzyszą mu także trzy gabinety, jeden wspólny pokój, w którym pracować może pięć osób, trzy salki konferencyjne oraz pokój chill out. Każde z pomieszczeń otrzymało – według pomysłu inwestora – nazwę jednej z planet układu słonecznego.

– Mimo że jest to open space, staraliśmy się podzielić tę przestrzeń. Poszczególne zespoły oddzieliliśmy od siebie kotarami, salkami i mniejszymi chill roomami, w których pracownicy mogą chwilę odpocząć w ciągu dnia pracy – mówi Martyna Smętek, architektka z The Design Group, odpowiedzialna za koncepcję biura.

Klient bardzo szybko zaakceptował projektową propozycję The Design Group. Chociaż zależało mu na utrzymaniu stylu wnętrza w klimacie skandynawskim, zgodził się na rozwiązania zaproponowane przez warszawskie biuro architektoniczne, które przełamują tę tendencję. Dzięki temu biuro zyskało mnóstwo cech je wyróżniających i co ważne utrzymanych w stylistyce nawiązującej do specyfiki pracy Vismy, jak i jej identyfikacji wizualnej.

Inspirujące logo

Już w aranżacji recepcji widać siłę oryginalnych rozwiązań. Uwagę zwraca lada, której front dekorowany jest szkłem zbrojonym czarną siatką. Tuż nad nią umieszczone zostało efektowne oświetlenie w formie koła. Model lampy został specjalnie dobrany do powtarzających się kształtów we wnętrzu. W recepcji można zobaczyć także elementy wykonane z betonu architektonicznego oraz tzw. zielone ściany.

Jednak najbardziej charakterystyczną cechą krakowskiego biura są niezwykle efektowne przeszklenia wydzielające kolejne strefy przestrzeni. To także jeden z pomysłów The Design Group. Przypominające witraże szklane ścianki posiadają szare szprosy, które swoim kształtem także nawiązują do logo Vismy. Podobnie jak szklano-drewniane panele dekoracyjne na ścianach. Na części z nich odnaleźć można ciągi zer i jedynek – to oczywiste nawiązanie do systemu binarnego jako podstawy kodu programowania.

A właśnie tym między innymi zajmuje się Visma. Te charakterystyczne dekoracje z cyfr to także oryginalna koncepcja The Design Group. Całość aranżacji dopełnia szary sufit, dzięki któremu projekt nabrał cech ponadczasowości. Nie zabrakło tu także bezpośrednich nawiązań do Norwegii – w biurze znaleźć można fototapety, które oddają spokojny, górski klimat.

– Styl skandynawski w ciągu ostatnich lat stał się jednym z najpopularniejszych kierunków projektowych. Chcieliśmy nieco odejść od utartych schematów i stworzyć wariację na jego temat. Ten projekt określilibyśmy jako styl skandynawski z tzw. pazurem. Udało nam się stworzyć niebanalną, nieoczywistą przestrzeń, która jednocześnie daje świetne warunki do bezpiecznej i efektywnej pracy – podsumowuje arch. Martyna Smętek.

– Cieszy nas bardzo, że otrzymaliśmy od klienta pełne zaufanie. Wszystkie nasze propozycje związane z projektem i odejściem od typowego stylu skandynawskiego szybko zostały zaakceptowane. Szczególnie doceniony został pomysł z przeszkleniami i szarymi szprosami – dodaje Konrad Krusiewicz, architekt i CEO biura architektonicznego The Design Group.

Pracownia The Design Group

Pracownia The Design Group została założona w 2015 roku, mając od początku w swoim zespole projektantów i architektów z wieloletnim doświadczeniem w projektowaniu wnętrz biurowych oraz doradztwie architektonicznym przy realizacjach inwestycji komercyjnych – w szczególności budynków biurowych.

Pracownia zrealizowała już wiele ciekawych projektów, takich jak biuro Santander Bank Polskabiura grupy Accor oraz Orbis, przestrzeń biurowa UPC czy biuro CHEP Polska.

Zdjęcia: Fotomohito

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter