BRAND’YS Design dla Food and Ball by Arkadiusz Milik

W listopadzie swoją działalność rozpoczęła restauracja Food and Ball by Arkadiusz Milik. Miejsce wyjątkowe na architektonicznej i kulinarnej mapie Śląska. Zespół architektów i designerów z pracowni BRAND’YS Design oraz najwyżej kwalifikowani podwykonawcy zagrali do jednej bramki, aby uzyskać niepowtarzalny efekt miejsca promującego się hasłem: smak wspólnych emocji.

Czerń, biel, złoto i światło

Podróż po wnętrzu Food and Ball rozpoczniemy od palety zastosowanych kolorów. Tu projektanci postawili na mocno ograniczoną kolorystykę, aby zachować stabilność pomiędzy poszczególnymi elementami. Całość została zaprojektowana w obrębie: głębokiej czerni, bieli, szarości oraz złota, a także zieleni. Dzięki temu chłód malowanych proszkowo złotych blach i betonowych elementów estetycznie kontrastuje z delikatną fakturą drewna i miękkością welurowych materiałów. Projekt oświetlenia został potraktowany w sposób galeryjny, podkreślając ekspozycje piłek, koszulek najlepszych zawodników i butów piłkarskich.  Ściana ekspozycyjna została złożona z heksagonów, które swoim kształtem nawiązując do dawnych piłek (tzw. biedronek).

Restauracja i pub z sercem w kształcie stadionu

Przestrzeń została podzielona na dwie części: dwupoziomową pubową oraz restauracyjną. Zaprojektowana po okręgu część pubowa daje możliwość wspólnego kibicowania i przeżywania sportowych emocji. Telewizory, na których puszczane są najciekawsze mecze piłkarskie i inne sportowe rozgrywki umieszczone są w centralnej części, aby skupić uwagę kibiców i jak najwyraźniej oddać stadionowe wrażenia. W tej części do dyspozycji gości oddana została także sala VIP, do wynajęcia na prywatne spotkania. Strefa restauracji została zaprojektowana w bardziej intymnym klimacie. Posiada duże przeszklenia, wpuszczając do wnętrza mnóstwo dziennego światła. Dla komfortu gości zostały zaprojektowane welurowe loże, wygodne, w zielonym kolorze, sprawiające wrażenie złożonych z kilku poduszek. Stoliki o różnej wielkości posiadają miłe w dotyku czarne blaty, skomponowane z metalowymi nogami. W tej strefie znajdziemy również biżuteryjne lampy, których efekt potęgują złote lustra. Restauracja posiada okno na kuchnię przez które możemy przyglądać się pracy zespołu kucharzy pod przewodnictwem Szefa Kuchni Damiana Muchy.

Sercem Food and Ball stał się owalny bufet, który otwiera się na obie części. Wykonany z betonu polerowanego swoim kształtem przypomina stadion piłkarski. Centralna część baru to ekspozycja alkoholi, podświetlona w równie sprecyzowany sposób jak ściana ekspozycyjna. W tym miejscu swoje dzieła tworzy Szef Baru i manager Krzysztof Ciemiera, utytułowany mistrz barmaństwa.

Prawdziwy kibic nie obejdzie się bez koszulki ulubionej drużyny czy sportowego gadżetu, dlatego częścią Food and Ball jest również sklepik, znajdujący się przy wejściu do restauracji, zaprojektowany na planie okręgu w charakterystycznej dla miejsca kolorystyce i z wykorzystaniem czarnej i złotej blachy. Na środku stoi lada złożona z różnej wysokości heksagonów.

Unikatowość na każdym kroku

Projekt przygotowany dla restauracji Arkadiusza Milika to kompozycja dedykowanych rozwiązań architektonicznych i designerskich. Większość z wykorzystanych w przestrzeni propozycji zostało wykonanych na zamówienie na podstawie autorskich koncepcji. Niebazowanie na gotowych i ogólnodostępnych produktach to główny nurt w filozofii pracowni BRAND’YS Design. Przy tym miejscu projektanci nie poszli na kompromisy i postawili wysoko poprzeczkę sobie i podwykonawcom. Efektem jest unikatowa przestrzeń, która przypadła do gustu nie tylko kibicom, ale również tym osobom, które cenią sobie dopracowane na każdym kroku wnętrza.

Foto: Tomasz Zakrzewski

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter