Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu

Przed Tobą Cal Totxo, modernistyczny dom położony u podnóża Parku Collserola, który przyciąga fantastycznymi widokami i idealnym nasłonecznieniem. To projekt pracowni Cierto Estudio. Architekci stworzyli z nieustawnego domu z oddzielną kuchnią, brakiem wentylacji i naturalnego światła funkcjonalną, nasłonecznioną i po prostu piękną przestrzeń. 

Zmiana rozkładu = lepsze oświetlenie i wygodna komunikacja

Najważniejszym założeniem całego przedsięwzięcia była zupełna zmiana rozkładu wnętrza. Projektanci zdecydowali się na rozwiązanie bez korytarzy, dzięki któremu swobodnie można przemieszczać się pomiędzy przestrzeniami, ale jednocześnie zyskać tak potrzebną w domowych aranżacjach prywatność.  Każdy pokój ma co najmniej dwa możliwe wejścia. Ten zabieg jest zarówno wygodny, jak i ma wpływ na doskonałe oświetlenie pomieszczeń, które wcześniej był całkowicie zaciemnione.

Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Czerwony kolor w strefie wejściowej domu projektu Cierto Estudio

Na prośbę klientów i wbrew panującym trendom zachowano tylko dwie z trzech sypialni, aby zmaksymalizować wspólne przestrzenie domu. Nieruchomość została stworzona z myślą o czteroosobowej rodzinie, dlatego też architekci podjęli decyzję o przeprojektowaniu jednej łazienki i przekształceniu drugiej w pralnię. Zadbali również o otwarcie kuchni oraz połączenie jej z jadalnią, dzięki czemu wnętrze stało się niezwykle przestronne.

Do domu wchodzi się bezpośrednio z zewnątrz przez hol wejściowy, który umożliwia dotarcie do biblioteki lub wspólnej garderoby. Z obu pomieszczeń można natomiast przejść do salonu, którego centralną część stanowi kominek. Niektóre klatki schodowe zostały powiększone, a inne otwarte, aby zadbać o jeszcze większy komfort przemieszczania się w przestrzeni.

Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Jasny salon z czerwonymi elementami

Modernistyczne wykończenie w kolorach i wzorach

Zaprojektowane na zamówienie meble, wykończone naturalnym drewnem i połączone z oryginalną podłogą z płytek, wnoszą ciepło do wystroju wnętrza domu. Faliste geometrie pasują do wszystkich elementów, między innymi zaokrąglonych krawędzi, okrągłych luster i okien. Czerwony odcień stanowi zarówno kontrast, jak i doskonale uzupełnia zastosowaną paletę.

Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Biało-czerwony regał w salonie

Ciemniejszy pokój, naturalnie oświetlony przez łazienkę i hol wejściowy, przyciąga atmosferą odosobnienia i intymności. Aby odnowić podłogi w kuchni, łazience i garderobie, wykorzystano istniejącą gamę kolorystyczną z sąsiednich pomieszczeń i wybrano kombinację dwóch odcieni, tworząc pozornie przypadkowy wzór. To rozwiązanie przywodzi na myśl unowocześnioną koncepcję mozaiki.

Uniwersalność, czyli dbałość o każdy detal

Co ciekawe, geometryczny motyw trójkątów pojawia się również na drzwiach. Dwukolorowy motyw zastosowano także w wyposażeniu, między innymi łącząc drewno z marmurem i białymi półkami z melaminy. Zabawa kształtami oraz kolorami przyczyniła się do tego, że przestrzeń jest niezwykle oryginalna, ale jednocześnie ponadczasowa. Te zabiegi podkreślają funkcjonalność domu.

Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Beżowo-czerwona łazienka projektu Cierto Estudio

Architekci z Cierto Estudio zupełnie odmienili dotychczas niepraktyczne wnętrze, które teraz zachęca wygodą, nietuzinkowymi rozwiązaniami – na przykład w postaci pominięcia w rozkładzie domu korytarzy, a także kolorystyczno-geometryczną zabawą. W przestrzeni wyraźnie można poczuć hiszpański klimat, ale jednocześnie nie można odmówić jej modernistycznego powiewu świeżości.


Projekt: Cierto Estudio | ciertoestudio.com
Zdjęcia: José Hevia | josehevia.es

Zobacz również: 220-metrowe wnętrze domu pod Łodzią – połączenie natury i designu | 160-metrowy dom dla dojrzałego małżeństwa – luksus w otoczeniu natury

Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Cal Totxo projektu Cierto Estudio – modernistyczna aranżacja w hiszpańskim wydaniu - foto José Hevia
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter