Casa Farfaglia – wiejski domek w starej tłoczni oliwy

Studio architektoniczne Studio Gum zaprojektowało uroczy wiejski domek na bazie starej tłoczni oliwy z oliwek. Przed Tobą Casa Farfaglia.

Projekt Casa Farfaglia

Casa Farfaglia ma za sobą długą i bogatą historię. Zbudowana została w latach dziewięćdziesiątych XIX wieku. Najpierw służyła jako tłocznia oliwy z oliwek i stajnia dla zwierząt. Później zmieniła się w wakacyjną rezydencję i stan ten utrzymywał się aż do lat pięćdziesiątych XX wieku. W ostatnim czasie nieruchomość została zrewitalizowana przez miejscowe biuro Studio Gum.

Casa Farfaglia to typowy przykład wiejskiej architektury z regionu Val di Noto – opowiadają architekci Studio Gum, Valentina Giampiccolo i Giuseppe Minaldi – Budynki tego typu funkcjonowały zarówno jako miejsce pracy związane z miejscowym, wiejskim rynkiem, jak i dom mieszkalny na krótszy lub dłuższy okres czasu – podkreślają architekci.

Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi

Wiejska rezydencja dla całej rodziny

Obecni właściciele pragnęli gruntownie odświeżyć i przeprojektować nieruchomość. Plan zakładał stworzenie wiejskiej rezydencji dla całej rodziny wraz z domem gościnnym, przeznaczonym do krótkoterminowego wynajmu.

Zleceniodawcy od samego początku kładli szczególny nacisk na zachowanie historycznych cech budynku. Dom miał zachować swój charakterystyczny urok i stać się ostoją dla wszystkich pokoleń mieszkańców związanych z jego okolicą – podkreślają architekci.

Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi

Casa Farfaglia położona jest na rozległym wzgórzu na terenie  południowo-wschodniej Sycylii. Dom otoczony jest kamiennymi murkami i suchymi, śródziemnomorskimi zaroślami, dzięki czemu doskonale wtapia się w otoczenie. Nowe elementy z betonu konstrukcyjnego, które wzmacniają podparcie budynku zostały zamaskowane świeżo posadzoną roślinnością miejscowych gatunków. Elementy stalowe zostały również doskonale ukryte, tak że całość wygląda nadal jak urocza tłocznia oliwy z końca XIX wieku.

Oryginalny charakter wnętrza

Wnętrza zachowały swój oryginalny charakter. Plan budynku pozostał niezmieniony, przy rewitalizacji dodano tylko niewielkie poprawki przystosowujące dom do nowoczesnego stylu życia i wszechobecnej technologii.

Główny salon Casa Farfaglia znajduje się w pomieszczeniu dawnej tłoczni oliwy. Na pamiątkę tamtych czasów zespół projektantów pozostawił na podłodze okrągły ślad. To tutaj sto lat temu ustawione były kamienne żarna tłoczące oliwę. Nad podłogą unosi się podłączony do sufitu stylowy komin. Pod nim znajduje się otwarte palenisko.

Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi

Pomiędzy częścią mieszkalną, a kuchnią znajduje się solidna ściana nośna. Zachowano w niej oryginalne otwory drzwiowe, przez które w dawnych czasach transportowano oliwki z magazynu do tłoczni. W rezydencji znajdują się dwie sypialnie – jedna na parterze, druga na piętrze. Rdzeń konstrukcyjny poddasza jest widoczny zarówno z dolnej sypialni, jak i kuchni. Dzięki zastosowaniu belek konstrukcyjnych i filarów HEA jest on całkowicie samonośny.

Projekt: Studio Gum | www.studiogum.it
Zdjęcia: Filippo Bamberghi | www.filippobamberghi.photoshelter.com

Zobacz również: House Cinsc – dom w starej stajni we włoskich Alpach | Domek w stylu marynistycznym

Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Casa Farfaglia - projekt Studio Gum - foto Filippo Bamberghi
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera
[FM_form id="1"]
Wpisz szukane słowo i kliknij enter