Casa Mirador – szklany dom w Quito projektu RAMA estudio

Pracownia RAMA estudio przekształciła dom letniskowy położony wśród dzikiej przyrody w miejsce stałego pobytu dla czteroosobowej rodziny. Przed Tobą projekt Casa Mirador.

Projekt Casa Mirador

Architekci z RAMA estudio zajęli się modernizacją letniego domu o powierzchni ponad 200 metrów kwadratowych. Realizację zleciła czteroosobowa rodzina, która w czasie pandemii chciała przeprowadzić się na przedmieścia Quito. Należało wprowadzić poważne zmiany konstrukcyjne, aby dom spełnił nowe wymagania. Najlepszym rozwiązaniem okazało się dobudowanie do obecnej konstrukcji prefabrykowanego stelażu ze stali i szkła.

Szklany dom pośród dzikiej przyrody projektu RAMA estudio
Casa Mirador – dom z pięknym widokiem na naturę

„Rodzina zatrzymywała się w Ekwadorze na krótki czas” – tłumaczy współzałożycielka RAMA estudio, Carla Chávez. „W domu letniskowym znajdował się tylko jeden pokój z łazienką oraz wielofunkcyjna przestrzeń, w której urządzono tymczasową sypialnię dla dwóch córek. Po ogłoszeniu lockdownu rodzice zdecydowali się na dłuższy pobyt w Quito, co pociągnęło za sobą konieczność dostosowania budynku do normalnego, codziennego życia”.

Powiększenie części wspólnych

Plan rozbudowy zakładał powiększenie wspólnej przestrzeni, stworzenie dwóch normalnych sypialni dla córek właścicieli oraz wykorzystanie w większym stopniu wspaniałego, przyrodniczego otoczenia nieruchomości.

„Działka położona jest w zacisznym miejscu w pobliżu małego, rolniczego miasteczka na wyżynie przy Quito” – opowiada Chávez. „Dom znajduje się na wzgórzu, za nim rozciąga się las sosnowy, a z przodu widać szeroką, zieloną dolinę. Popołudniami mgły przesłaniają jej obraz, a w pogodne noce pięknie widać gwiaździste niebo powyżej”.

Duże okna na całą ścianę w projekcie Casa Mirador
Piękny widok z salonu domu Casa Mirador

Największym wyzwaniem dla projektantów był czas realizacji. Rodzina zażyczyła sobie natychmiastowego rozpoczęcia prac i zakończenia ich w terminie nie dłuższym niż trzy miesiące. Aby podołać wyzwaniu, pracownia RAMA postanowiła wykorzystać w budowie elementy prefabrykowane. Architekci zaprojektowali elementy pasujące do istniejącej konstrukcji, a jednocześnie łatwe do szybkiego montażu.

Drewniany regał we wnętrzach Casa Mirador
We wnętrzu królują naturalne materiały

W ten sposób powstała dobudówka oparta na prefabrykowanej ramie z metalu przywiezionej na plac budowy w postaci elementów gotowych do złożenia. Konstrukcja wystaje ponad zalesione zbocze i wyposażona jest z trzech stron w szyby z hartowanego szkła, sięgające od podłogi do sufitu, oferując zapierającą dech w piersiach panoramę. Wewnątrz powstała otwarta przestrzeń z kuchnią, salonem i jadalnią. Kuchnia znajduje się po jednej stronie, natomiast po drugiej salon z wbudowanym kominkiem i szafami wykonanymi na zamówienie z drewna.

Trawnik na dachu

Dobudówka łączy się z dotychczasowymi pomieszczeniami w ciekawy sposób. Powstał pomiędzy nimi drewniany regał, który jednocześnie rozdziela przestrzeń i zapewnia dużo dodatkowej przestrzeni magazynowej. Wzdłuż ścian umieszczono pięć przesuwanych, drewnianych paneli. W zależności od potrzeb można zmieniać ich położenie, modyfikując wizualnie przestrzeń wewnątrz domu.

Projekt Casa Mirador autorstwa RAMA estudio
Casa Mirador projektu RAMA estudio

Dach nowego budynku pokrywa trawnik pozwalając konstrukcji doskonale wtopić się w otoczenie. Z kolei przeszklone ściany zapraszają otaczającą dom przyrodę do wnętrza. Przytulną przestrzeń udało się stworzyć dzięki wykorzystaniu dużej ilości drewna, którym wykończono podłogi. Z drewna powstała też większość mebli, w tym wspaniały, robiony na zamówienie blat stołu w jadalni i duża ława.


Projekt: RAMA estudio | ramaestudioec.com
Zdjęcia: JAG Studio | jagstudio.ec

Zobacz również: Meksykański Organic House | Rewitalizacja starego spichlerzu

Piękny widok na las z salonu w projekcie Casa Mirador
Czarna zabudowa meblowa w projekcie Casa Mirador
Drewniana i czarna zabudowa meblowa w projekcie RAMA estudio
Czarna zabudowa meblowa w salonie w projekcie Casa Mirador
Przestronna kuchnia z wyspą i czarnymi hokerami
Przestronny salon połączony z kuchnią w projekcie Casa Mirador
Przestronny salon z pięknym widokiem na pobliski las
Człowiek pracujący na stojąco przy oknie w domu Casa Mirador
Przestronna kuchnią z wyspą połączona z jadalnią w projekcie Casa Mirador
Piękny na widok na las z salonu w projekcie Casa Mirador

Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter