Cichy Dom projektu pracowni Toprojekt

Cichy Dom to realizacja architektoniczna pracowni Toprojekt. Projekt znajduje si─Ö w s─ůsiedztwie autostrady. Jak rozwi─ůzano problem ha┼éasu?

Cichy dom od pracowni Toprojekt

Dzia┼éka znajduje si─Ö w s─ůsiedztwie autostrady A1. Do┼Ť─ç d┼éuga dzia┼éka le┼╝y w kierunku N-S r├│wnolegle do ekranu akustycznego przy autostradzie A1 odleg┼éego wprawdzie o ok 100m, ale z przerw─ů na wjazd techniczny zlokalizowan─ů dok┼éadnie na wprost domu. D┼║wi─Öki z autostrady dochodz─ů ca┼ékiem wyra┼║nie. Problem ha┼éasu zosta┼é rozwi─ůzany poprzez ukszta┼étowanie Cichego Domu w formie czterech ┼Ťcian usytuowanych r├│wnolegle do autostrady, spe┼éniaj─ůcych funkcj─Ö barier akustycznych, pomi─Ödzy kt├│rymi rozlokowane zosta┼éy wszystkie funkcje.

Dzia┼éka na kt├│rej projektowany jest budynek mieszkalny to teren o nachyleniu w kierunku p├│┼énocnym. Projektowany budynek o┬árzucie w kszta┼écie trzech po┼é─ůczonych prostok─ůt├│w usytuowany jest na p├│┼énocnej cz─Ö┼Ťci dzia┼éki. Wjazd na dzia┼ék─Ö od strony po┼éudniowej poprzez drog─Ö dojazdow─ů.

Dom złożony z dwóch tuneli

Dom to w┼éa┼Ťciwie dwa tunele (wi─Ökszy I mniejszy) o kierunku N-S r├│wnoleg┼éym do autostrady. Pok├│j dzienny powsta┼é przez przekrycie przestrzeni pomi─Ödzy tunelami. Otwarty na p├│┼énoc I po┼éudnie w stron─Ö ogrodu I taras├│w jest miejscem spotka┼ä pomi─Ödzy rodzicami mieszkaj─ůcymi w tunelu zachodnim, a dzie─çmi okupuj─ůcymi tunel wschodni.┬á Przeszklenia od po┼éudnia w strefie dziennej i od p├│┼énocy w sypialniach z widokiem na zmieniaj─ůcy si─Ö┬á krajobraz ogrodu. Wysuni─Öcie ┼Ťcian i dach├│w poza przeszklenia wychodz─ůce na ogr├│d spe┼énia dwie funkcje: ogranicza d┼║wi─Öki z autostrady oraz jest dobrane w taki spos├│b, ┼╝eby wysokie s┼éo┼äce w lecie nie wpada┼éo do ┼Ťrodka, a niskie w zimie tak.

Pok├│j dzienny z kominkiem

Wej┼Ťcie do obiektu znajduje si─Ö od strony wschodniej. Do obiektu prowadzi niski mostek niweluj─ůcy r├│┼╝nic─Ö wysoko┼Ťci mi─Ödzy projektowanym budynkiem a drog─ů dojazdow─ů. Znajduj─ůcy si─Ö centralnie pok├│j dzienny, z kominkiem na ┼Ťrodku, ┼é─ůczy wszystkie funkcje obiektu wraz z tarasami od strony p├│┼énocnej i po┼éudniowej. Cz─Ö┼Ť─ç zachodnia mie┼Ťci gabinet z ┼éazienk─ů oraz sypialni─Ö wraz z garderob─ů i ┼éazienk─ů. W cz─Ö┼Ťci wschodniej poza umieszczonym centralnie wiatro┼éapem znajduj─ů si─Ö dwie sypialnie z ┼éazienk─ů, WC i garderob─ů. Kolejnymi pomieszczeniami jest kuchnia wraz z pomieszczeniem gospodarczym, kt├│ry zapewnia jednocze┼Ťnie dost─Öp gara┼╝u dwustanowiskowego.

Pracownia Toprojekt

Toprojekt to do┼Ťwiadczona pracownia architektoniczna z Rybnika. Biuro ma w swoim dorobku wiele projekt├│w i realizacji dostrze┼╝onych w Polsce oraz zagranic─ů. W 2018 roku 2 realizacje pracowni ÔÇô Rudy Dom oraz Przedszkole w ┼╗orach ÔÇô zosta┼éy nominowane do Nagrody im. Miesa van der Rohe, jednego z najbardziej presti┼╝owych wyr├│┼╝nie┼ä w dziedzinie architektury.

lokalizacja: CzerwionkaÔÇöLeszczyny

data: 2017

powierzchnia całkowita: 439 m²

zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Joanna Wawrzyniak, arch. Karol Wawrzyniak, arch. Katarzyna Mazurek, arch. Marek Lis, arch. Alina Kudla

zdjęcia: Juliusz Sokołowski

Udostępnij ten artykuł

Zapisz si─Ö do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter