Cukiernia MUSS w Szczecinie – nowoczesne wnętrze pełne kontrastów

Mieszcząca się w zabytkowej kamiennicy Cukiernia MUSS w Szczecinie to wnętrze, które już od progu zdumiewa i oszałamia mieszanką kontrastujących barw i form. 15-metrowy lokal, w którym serwowane są wyjątkowe monodesery, przepełniony jest wyrazistymi rozwiązaniami. Realizacja zespołu Monika Sałata Pracownia Architektury Wnętrz w naprawdę niebanalny sposób łączy stare z nowoczesnym. Odwaga architektki i właściciela – Pana Macieja – oraz ich porozumienie, pozwoliło stworzyć funkcjonalne miejsce, obok którego nie sposób przejść obojętnie.

Cukiernia MUSS w Szczecinie – funkcjonalność na 15 metrach kwadratowych

Na główne założenia projektowe złożyło się kilka aspektów. Po pierwsze ważne było to, aby projekt oddawał charakter i pasję pana Macieja – założyciela cukierni MUSS – oraz aby stworzyć wnętrze równie wyjątkowe, jak serwowane w lokalu monodesery. Istotnym czynnikiem była także lokalizacja cukierni, która powstała w jednej z zabytkowych kamienic.

“Zależało mi na łączności tkanki historycznej z elementami niekonwencjonalnych rozwiązań projektowych” – podsumowuje architektka Monika Sałata.

Granat i róż we wnętrzu cukierni MUSS w Szczecinie
Kolorowe wnętrze cukierni MUSS w Szczecinie

Ze względu na niewielki metraż cukierni – lokal ma jedynie 15 metrów kwadratowych – kluczowa była także funkcjonalność. W pomieszczeniu udało zmieścić się ladę, w której eksponowane są wyroby pana Macieja oraz stół z wysokimi krzesłami dla gości. Nietypowe rozwiązanie, jakim było obudowanie lady lustrami, pozwoliło optycznie powiększyć małą przestrzeń. Lustra stały się też wyjątkowym elementem, który wzmocnił grę kolorów i form w pomieszczeniu.

Wyjątkowa mieszanka kontrastów – niebanalny projekt wnętrza cukierni

Wnętrze miało z założenia zaskakiwać klientów. Aby osiągnąć ten efekt, architektka chciała wykorzystać potęgę dobrze skomponowanych kontrastów. We wnętrzu królują dwa wyraziste odcienie – ciemny błękit i intensywny róż. Kontrastują ze sobą nawzajem oraz z monochromatyczną elewacją całej kamiennicy. Dzięki temu klient od wejścia zostaje uderzony energetyczną mieszkanką kolorystyczną, którą nieco tylko tonuje biel i złote dodatki.

Róż i lastryko we wnętrzu cukierni MUSS w Szczecinie
Róż i lastryko we wnętrzu cukierni MUSS w Szczecinie

Niezwykle wyraziste są także wykorzystane w projekcie formy, z których najmocniej wybijają się łuki nadające wnętrzu dynamiki i miękkości. Umieszczone zostały w centralnym punkcie aranżacji – tuż za ladą, dzięki czemu wyróżniają przestrzeń ekspozycyjną. Połączone z pozostałymi ostrymi formami oraz standardową witryną z prostokątnymi oknami, potęgują wrażenie “mętliku”. Zamierzona dynamika i pewnego rodzaju szaleństwo oparte na radykalnych kontrastach sprawiają, że Cukiernia MUSS w Szczecinie już zza witryny przyciąga wzrok i intryguje.

Nowoczesna aranżacja w zabytkowej kamiennicy – dialog nowego ze starym

Kolejną z osi kontrastów leżących u podstaw tej nieszablonowej aranżacji, było napięcie pomiędzy starym i nowym. Projektantce zależało na tym, aby świadomie zagrać z zabytkowymi kamienicami w okolicy i wywołać zaskoczenie u klientów. W części elewacyjnej została zachowana oryginalna stolarka, co pozwoliło podkreślić charakter całego budynku, a przy tym wprowadzić do wnętrza zaskakującą mieszankę nowoczesnych form i rozwiązań.

Cukiernia MUSS w Szczecinie - nowoczesne wnętrze pełne kontrastów
Lokal tworzy nowy rozdział w historii okolicy, ale nie próbuje dystansować się od lokalizacji

Dzięki temu Cukiernia MUSS w Szczecinie tworzy nowy rozdział w historii okolicy, ale nie próbuje dystansować się od lokalizacji. Niebanalna realizacja zespołu Monika Sałata Pracownia Architektury Wnętrz, za sprawą dynamicznych form, nietypowych kolorów i naprawdę radykalnych decyzji, przyciąga wzrok i uwagę. To miejsce zwraca uwagę odwagą, pewnego rodzaju luzem i zabawą oraz energią, a przede wszystkim zachwyca smakiem wyrobów cukierniczych.


Projekt: Monika Sałata Pracownia Architektury Wnętrz | instagram.com/salata_architektura_wnetrz
Zdjęcia: NeNo Michał Szałkiewicz | ne-no.com

Zobacz również: Piekarnia PLON we Wrocławiu | Minimalistyczna lodziarnia Ještě Jednu

Cukiernia MUSS w Szczecinie - nowoczesne wnętrze pełne kontrastów - projekt Monika Sałata - foto NeNo Michał Szałkiewicz
Granat i róż we wnętrzu cukierni MUSS w Szczecinie
Różowo-granatowe wnętrze cukierni MUSS w Szczecinie
Kolorowe wnętrze cukierni MUSS w Szczecinie
Róż, granat i lastryko we wnętrzu MUSS w Szczecinie
Granat i róż we wnętrzu cukierni MUSS w Szczecinie
Granatowo-różowe wnętrze cukierni MUSS w Szczecinie
Granatowe fronty szafek we wnętrzu cukierni MUSS w Szczecinie
Fotele w kolorze pudrowego różu we wnętrzu MUSS w Szczecinie
Różowo-granatowe wnętrze cukierni MUSS w Szczecinie
Lastryko na podłodze w cukierni MUSS w Szczecinie
Różowo-granatowe wnętrze cukierni MUSS w Szczecinie
Kolorowe wnętrze cukierni MUSS w Szczecinie
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter