Czarna Skała – nietypowy dom od MUS ARCHITECTS

MUS ARCHITECTS to pracownia architektoniczna tworzona z pasją. Wielokrotnie nagradzana w krajowych i międzynarodowych konkursach architektonicznych. Ich projekty cechuje funkcjonalność i pomysłowość. W tym roku został zrealizowany ich projekt „Czarna Skała”

Projekt „Czarna skała” to projekt domu jednorodzinnego, którego powierzchnia użytkowa to 260m2. Projekt powstał w Bielsku-Białej. A zaczęło się od tego, że miało powstać… coś innego. Nie tyle dom jednorodzinny co abstrakcyjną formę. Obiekt nawiązujący do górskiej topografii terenu. Taki, który zdaje się być w znaczącym stopniu wynikiem procesów górotwórczych a nie procesów projektowych. Ta myśl była wstępem do projektu i podstawową klamrą spinającą planowaną kompozycję przestrzeni.

Staraliśmy się projektować i realizować koncepcję, uciekając od standardów kojarzonych z budynkami jednorodzinnymi. Chcieliśmy żeby projektowany dom był niczym głaz narzutowy wbity w zbocze góry, a nie formą architektoniczną posiadającą ściany, okna i dach – mówi Adam Zwierzynski z MUS ARCHITECTS.

FORMA

„Czarna Skała” wywodzi się z topografii terenów górzystych . Forma domu wyraźnie reaguje na otrzymane z lokalizacji bodźce dlatego „Skała” nie jest prostopadłościanem,  kostką czy klasycznym domem o dachu dwuspadowym. Stanowi natomiast abstrakcyjną bryłę wielopłaszczyznową, w której nie ma wyraźnego podziału na ściany i dach. Z północnej strony dom jest zamknięty, od południa otwiera się na ogród, chwytając słońce i łaknąc widoku Beskidów. Ściana południowa jest wysoka i głęboko perforowana otworami oferującymi poprzez przeszklenia, taras i loggie panoramiczny widok na góry. Elewacja północna w większej części stanowi połać dachową opadającą do granicy działki – ściana domu jest tu niska i zamknięta.

STRUKTURA, FORMA, MATERIAŁ

Działka zlokalizowana jest na zboczu góry. Posiada wyraźny spadek zarówno w kierunku południowym jak i wschodnim. Wstępny plan domu został dopasowany do spadku zbocza tak, aby cała kondygnacja parteru miała bezpośredni kontakt z płaszczyzną terenu. Opierając się o naturalne ukształtowanie terenu rzut poziomy został przełamany w połowie długości. W skutek tego działania strefa wejściowa z garażem i pomieszczeniami uzupełniającymi znajduje się na innym poziomie niż strefa dzienna domu z salonem, kuchnią i jadalnią. Powstało półpiętro i dzięki temu cała otwarta część dzienna domu ma bezpośrednie i bezstopniowe przejście na taras i ogród.

Kontynuacją tego procesu projektowego jest podział poziomów w części nocnej domu (piętro) oraz w konsekwencji powstanie dachu wielospadowego, którego załamania podążają za uskokami wynikającymi z rozmieszczenia programu funkcjonalnego domu w rzeczywistej przestrzeni terenu opracowania.

Cały proces twórczy został podporządkowany pierwotnemu założeniu. Stało się ono genezą projektu i zostało doprowadzone przez cały proces projektowania i budowania aż do końca – realizacji „Czarnej Skały”.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter