Czerwień głównym bohaterem – aranżacja sklepu Annakiki

Szpulki karmazynowej nici połączone z ogromnymi arkuszami blachy stalowej tworzą nietuzinkowe połączenie wewnątrz sklepu w chińskim mieście Chongqing. Jego nowy wystrój został opracowany przez biuro architektoniczne Joy Season Studio dla niezależnej marki odzieżowej Annakiki. Jej szefowa – Anna Yang – projektując ubrania, stara się znaleźć niszę pomiędzy czymś tradycyjnym, a rewolucyjnym.

Projekt salonu Annakiki

Przy projektowaniu nowego salonu dla Annakiki architekci z Joy Season Studio zdecydowali się na zrównoważenie odważnych kolorów z czymś, co zazwyczaj kojarzy się z materiałem budowlanym – stalą. Projektanci wyjaśniają, że jaskrawe, czerwone kolory stały się głównym motywem przy projektowaniu sklepu.

„W naszych projektach można znaleźć nasycone kolory i radykalne dekoracje pozostające w opozycji, lecz wciąż współgrające ze sobą”.

Dzieło architektów z Joy Season Studio

Centrum aranżacji stanowi zespół czerwonych kolumn z wystającymi z nich rzędami metalowych szprych. Na każdej z nich umieszczona została szpula karmazynowej nici. Według architektów z Joy Season Studio wystrój ma pozwolić odwiedzającym „poczuć witalizm ubrań”. Obok kolumn znajdują się 24 bloki z różowego marmuru, na których mogą być wystawione niewielkie akcesoria, takie jak okulary, kapelusze czy też torebki.

Pod sufitem umieszczone są lampy zaopatrzone w białe, prostokątne klosze, których światło pada bezpośrednio na produkty wystawione poniżej. Większość otaczających przestrzeń ścian pokryta jest drogimi panelami ze szczotkowanej stali. Znajdujące się w nich przejścia zwieńczone są łukowatymi sklepieniami. Wyjątek stanowią strefa przebieralni i obsługi klienta, do których wykończenia wykorzystano ponownie jaskrawą czerwień.  Odzież wystawiana jest na wymodelowanych, giętych wieszakach z czystej stali.

Wystrój jest absolutnie minimalistyczny i ogranicza się tylko do kilku dziwnych elementów. Z tylnej ściany sklepu spogląda na klienta para oczu wydrukowana w czerni i bieli. Z kolei pełnowymiarowe lustro zostało obwiedzione wielkimi, czerwonymi grochami.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter