Czerwona cegła w gdańskim mieszkaniu

Na inwestycję składają się dwa kolejne pokoje prywatne – pojedynczy oraz dwuosobowy. W każdym z nich przewidziano zarówno miejsce do wypoczynku, jak i do pracy. Jak we wszystkich pozostałych pomieszczeniach, również tu pojawia się czerwona cegła przywodząca na myśl lokalną architekturę. Kompozycję dopełniają nasycone barwy pojawiające się na ścianach lub elementach wyposażenia.

Mieszkanie na gdańskim Starym Mieście zostało zaaranżowane przez Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe tak, aby z zastanego układu wydzielić trzy niezależne pokoje, ogólnodostępną kuchnię oraz łazienkę, dzięki czemu inwestycja z powodzeniem sprosta zróżnicowanym potrzebom.

Do mieszkania prowadzi przedsionek, w którym miejsce znalazła pojemna szafa na odzież wierzchnią oraz niezbędne sprzęty. Stąd możemy skierować się bezpośrednio do kuchni lub pokoju wyróżniającego się energetyczną, żółtą ścianą. Pomieszczenie zostało wyposażone w łóżko oraz wykonaną na zamówienie zabudowę meblową.

Aneks kuchenny został umiejscowiony w dawnym korytarzu. W pomieszczeniu współgrają ze sobą akcenty zieleni oraz dopełniająca ją cegła o czerwonym wybarwieniu. Stosunkowo niewielka kuchnia została dodatkowo wyposażona w miejsce do siedzenia i spożywania posiłków.

Łazienka, której lokalizacja pozostała niezmieniona, dostępna jest z przestrzeni wspólnej aneksu kuchennego. Skromna kabina prysznicowa została wymieniona na rzecz szerokiego i komfortowego brodzika z przesuwnymi drzwiami, tym samym czyniąc pomieszczenie znacznie przestronniejszym. Elementami charakterystycznymi łazienki są specjalnie zaprojektowane, owalne lustra zawieszone powyżej umywalki.

Foto: Wojtek Treder Pracownia Fotografii Mint

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter