Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti

Pracownia Kuba & Pilař architekti stworzyła ciekawy projekt mieszkaniowy dobrze wpisujący się w przedwojenną architekturę Brna. Przed Tobą cztery domy w jednym!

Wyjątkowe cztery domu w jednym

Prezentowany budynek zlokalizowany jest w spokojnej, willowej dzielnicy Masaryk. Swoim wyglądem nawiązuje do otaczających go przedwojennych budynków zbudowanych w stylu funkcjonalistycznym. Zespół mieszkaniowy złożony jest z czterech różnej wielkości bloków-apartamentowców, które wyrastają ze wspólnej podstawy ponad teren zabudowy. Takie rozwiązuje sprawia, że nowe budynki wtapiają się w istniejącą tkankę miejską.

Widok z góry na osiedle w Brnie

Działka, na której zbudowano apartamentowce, ma orientację południowo-zachodnią. Z mieszkań roztacza się piękny widok na Centrum Wystawowe w Brnie i dalej na las Kohoutovicki. Położenie i atrakcyjne otoczenie są niewątpliwie jednym z ważnych atutów kompleksu mieszkaniowego. Budynki mieszkalne opadają wzdłuż zbocza, ich wysokość zmniejsza się w kierunku południowego krańca działki. Para apartamentowców wzdłuż ulicy Neumannovej ma cztery kondygnacje nadziemne i jedną podziemną. Połączono je holem wejściowym, z którego dostępne są windy.

Przemyślane budynki mieszkalne

Kolejne dwa budynki mieszkalne są niższe. Mają odpowiednio trzy i dwa piętra, a swoją mniejszą kubaturą nawiązują do podobnej wielkości willi znajdującej się w dolnej części działki. Pomiędzy chodnikiem ulicy Neumannovej, a wyższymi budynkami zaprojektowano przestrzeń publiczną o ograniczonym dostępie, w której znajdują się ławeczki.

Widok z góry na osiedle w Brnie

Na dachu parkingów pomiędzy budynkami znajduje się prywatny dziedziniec z ogrodami, do których można wejść bezpośrednio z apartamentów. Przestrzeń rozdzielona jest rodzajem niskich żywopłotów – koszami gabionowymi obsadzonymi grabami.

Połączona konstrukcja

Nowy zespół budynków powstał jako połączona konstrukcja ceglano-żelbetowa. Elewacje obłożono cegłą klinkierową. Gładkie powierzchnie stałych i przesuwanych paneli z blachy aluminiowej kontrastują z chropowatym wykończeniem ceglanych płytek. Posadzki we wspólnych częściach wewnątrz kompleksu, a także schody oraz glazura w hallu wejściowym wykonane są z lanego lastriko.

Widok z góry na osiedle w Brnie

Beton licowy stanowi podstawowy materiał elementów konstrukcyjnych wykorzystany przy budowie stropów, podstawy schodów i szybów windowych. Ważną rolę w zespole apartamentowców odgrywa zieleń. Spaja ona ze sobą poszczególne elementy i zmieniając się w czasie będzie kształtować wygląd budynków na tle urbanistycznego otoczenia.

Kuba & Pilař architekti

Pracownię Kuba & Pilař architekti założyli w 1996 roku Ladislav Kuba i Tomáš Pilař. Studio należy do ścisłej czołówki w Czechach, o czym świadczą liczne nagrody, w tym kilkukrotnie zdobyta, najbardziej prestiżowa – Grand Prix Architektów. Pracownia zajmuje się projektami obiektów o bardzo różnym charakterze – od domów mieszkalnych, przez duże obiekty użyteczności publicznej, aż po budynki sakralne i pomniki.


Projekt: Kuba & Pilař architekti
Zdjęcia: BoysPlayNice | boysplaynice.com

Zobacz również: Kryształowe kładki w Pradze | Mały browar Most – przede wszystkim minimalizm

Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Wjazd do garażu na osiedlu w Brnie
Podziemny garaż na osiedlu w Brnie
Wyjazd z garażu
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Cztery domy w jednym projektu Kuba & Pilař architekti - foto BoysPlayNice
Taras z widokiem na okolicę
Front budynku na osiedlu w Czechach
Schody na klatce schodowej
Widok na klatkę schodową
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter