Dalarna House projektu Dive Architects

Nad szwedzkim jeziorem powstał doskonale pasujący do otaczającego go lasu dom wyłożony sosnowym drewnem. Przed Wami Dalarna House projektu Dive Architects.

Biuro Dive Architects zakończyło pracę nad projektem domku nad jeziorem położonego w dziewiczym lesie na północ od Sztokholmu. Koncepcja Dalarna House polegała na zbudowaniu budynku łączącego się płynnie z naturą, dostosowanego do rosnących w okolicy lasów brzozowych i sosnowych. W konstrukcji wykorzystano dużo drewna, sama bryła podzielona jest na dwie części i zajmuje działkę na zboczu nad jeziorem.

Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton

Dom Dalarna House

Dwie części budynku ustawione są wokół dziedzińca pod kątem i pełnią różne funkcje – pierwsza z nich służy za sypialnię, w drugiej znajduje się przestrzeń dzienna. Po wschodniej stronie domu znajduje się las, po zachodniej jezioro. Takie usytuowanie pozwala maksymalnie wykorzystać światło słoneczne w ciągu całego dnia.

Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton

Jak tłumaczą właściciele pracowni – mieszkańcy domu mogą zjeść śniadanie ciesząc się porannym słońcem, a wieczorem podziwiać zachody z okien głównej sypialni. Miejsce styku dwóch głównych budynków tworzy osłoniętą przestrzeń, w której znajduje się główne wejście. Jest tam też miejsce do siedzenia z pięknymi widokami. Zmieniają się one diametralnie w zależności od tego, czy patrzymy w górę, w stronę lasu, czy też w dół – na jezioro.

Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton

Prostota konstrukcji i otaczająca natura

Drewniana rama domu została w całości pokryta deskami z przetworzonej sosny, doskonale współgrającymi z leśnym otoczeniem. Biegną one poziomo w dolnej części budynku, by zmienić orientację na pionową w okolicy dachu. Dom ma otwarty plan. Zachodnie i południowe ściany są całkowicie przeszklone. Szklane tafle można przesuwać otwierając przestrzeń mieszkalną na wyłożony drewnem, narożny taras.

Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton

We wschodnich ścianach mieszczą się mniejsze okna wychodzące na las. Dzięki nim poranne światło może padać zarówno na blat, jak i centralną wyspę w kuchni. Centralny punkt salonu i kuchni stanowi otynkowany kominek z cegły. Jak mówią sami twórcy projektu Dalarna House – prostota konstrukcji i otaczająca budynki natura, pozwoliły stworzyć doskonałe miejsce wypoczynku.

Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton

Wielka rola światła

Główna płyta podłogowa domu prowadzi do części sypialnej. Do głównej sypialni wiedzie nas korytarz oświetlony światłem z sufitowych świetlików. Wzdłuż niego rozmieszczono trzy sypialnie dla gości. Główna sypialnia mieści się w północnym krańcu domu. Jej ozdobę stanowi wielkie okno, przez które mieszkańcy mogą podziwiać zachody słońca. Wszystkie sypialnie wyposażone są w oddzielne wyjścia na zewnątrz. Światło odgrywa w tym projekcie wielką rolę. Pokoje gościnne również mają do niego dostęp przez cienkie, pełnowymiarowe okna.

Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton

Pracownia Dive Architects

Pracownia Dive Architects została założona w 2001 roku przez Ia Hjärre i Andy’ego Nettlesona w Londynie. W późniejszym okresie działalności przeniosła swą siedzibę do Sztokholmu.

Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton Dalarna House projektu Dive Architects - dom nad szwedzkim jeziorem - projekt Ia Hjärre i Andy Nettleton

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter