oHUS pojawił się z początkiem roku, kiedy zadebiutował jako jeden z nominowanych do nagrody Top Design Award 2017 za swój projekt ORIGO zestaw do sushi. Produkt wyróżniający się prostotą formy oraz innowacyjnym zastosowaniem materiału Corian®, który przez twórcę marki, Radosława Idziaka, został przeniesiony z dużej skali architektury na małe formy codziennego użytku.
oHUS cechuje przede wszystkim dbałość o piękne, czyste formy, funkcjonalność, a także poszukiwanie i wykorzystywanie innowacyjnych materiałów, dzięki którym oferuje więcej niż tylko walory estetyczne.
Marka opiera swoją produkcję na dającym nieograniczone możliwości tworzywie Corian®, potocznie nazywanym „ciepłym kamieniem”. Ten ekskluzywny materiał pozwala tworzyć wyjątkowe formy. Ponadto Corian® jest bardzo trwały, odnawialny, a także dzięki swoim właściwościom zapobiega rozwojowi bakterii. To wszystko sprawia, że do wyjątkowego wyglądu, możemy dodać wysoką funkcjonalność.
oHUS powstaje w warsztacie na obrzeżach Poznania eksperymentuje ze swoim tworzywem, frezuje je, gnie oraz wzbogaca, łącząc z prostymi materiałami takimi jak drewno, sklejka, stal. Przy codziennej produkcji korzysta z umiejętności i doświadczenia swoich rzemieślników. Każdy produkt powstaje indywidualnie w procesie obróbki plastycznej przy użyciu prostych maszyn, a unikany charakter każdorazowo nadaje mu człowiek.
Obecnie w swojej ofercie oHUS zawarł okrzyknięty już sławą zestaw do serwowania sushi w dwóch liniach stylistycznych, oraz mniejsze akcesoria dla wielbicieli sushi. Ponadto oferta skupia się na dowolnie budowanych zestawach desek do serwowania jedzenia: tapasów, przekąsek, ciast, które zostały opracowane w 5 kolekcjach wyróżniających się detalami wykończenia oraz zastosowanych materiałów.
Deski występują w kilku funkcjonalnych formatach, dzięki czemu można z nich zbudować spójny i użyteczny system. Głównym założeniem estetyki jest utrzymanie czystych i dyskretnych form dzięki czemu tace stanowią eleganckie tło dla pięknych dań na nich serwowanych, ale także ich zastosowanie podniesie odbiór mniej efektywnych treści, gdyż nawet zaserwowane na nich sery, owoce zyskują bardziej uroczysty look. Jak wspomina twórca marki „ chcemy, aby nasze deski ułatwiły tym którzy nie mają czasu lub cierpliwości do przygotowywania wytwornych potraw, a równocześnie nie kradły show misternym dziełom kulinarnym”.
W niedalekim czasie wdrożone do sprzedaży zostaną deski do krojenia, również dostępne w kilku formatach, które konsekwentnie cechuje prosta forma, dodatkowy atut jakim są wysoce antybakteryjne właściwości materiału Corian® i jak zapowiada marka, można je spokojnie myć w zmywarce, bez obaw iż wygną się lub odkształcą. Ponadto pojawi się trzeci wymiar i w ofercie zagoszczą piękne gięte misy. Marka zapowiada również, iż sezonowo odsłaniać się będą nowe, zaskakujące kolory- w pierwszej odsłonie zobaczymy kobalt.
Zdjęcia: FOTOGRAFy