Dom, który łamie schematy od Moneo Brock!

Architekci ze studia Moneo Brock zdecydowali się na niesamowicie odważne rozwiązanie. Wielopoziomowa rezydencja w niczym nie przypomina zwykłego domu.

 Różowe, fioletowe i żółte ściany dzielą rezydencję Casa TEC 205 w Monterrey, które to studio architektoniczne Moneo Brock zaprojektowało, jako „hołd” dla pracy legendarnego architekta Luisa Barragána. Odważne barwy przypominają projekty meksykańskich architektów L.Barragána – których prace skupiają się w dużej mierze na kolorowych ogrodach. Koncepcją domu było pozostawienie czterech, wcześniej posadzonych drzew na terenie domostwa w kontekście zachowania pozostałości poprzedniego „wcielenia” działki. Ogród i jego roślinność nadawać ma projektowi naturalności i spójności. Powierzchnie działki w ponad 50% wypełniają tereny zielone, które rozciągają się w dal górskiego Monterrey.

Pierwszym i najważniejszym założeniem budowli było przełamanie znanych nam, klasycznych form projektowania domu i jego wnętrza. Pastelowy szał, wzorzystość i nieprzewidywalność wnętrzarska wprowadza oglądających w „artystyczny nieład”. Patio wraz z dojrzałymi drzewami tworzy przyjemny mikroklimat, oferując naturalne światło i wpuszczając czyste powietrze do domowych pomieszczeń. Wnętrze domu chronione jest przed nadmiernym nasłonecznieniem za pomocą technologicznej zmiany w okiennicach zewnętrznych. Dzięki zastosowaniu tego rozwiązania słońce wchodzi do wnętrz w chłodniejsze dni, ale nigdy w lecie.

Drugim motywem projektu było otwarcie przestrzeni na niebo i widoki, oraz maksymalizacja powierzchni zajmowanej przez roślinność. Architekci z studio Moneo Brock odwrócili klasyczny układ znanych projektów, umieszczając podłogę sypialni poniżej podłogi wejściowej, co pozwala na wykorzystanie masy termicznej ziemi. Zapewnia to naturalną świeżość domowi i obniża obciążenia finansowe związane z ochładzaniem domu. To ciekawe zastosowanie, zwłaszcza, ze w Monterrey przez większość miesięcy panuje bardzo wysoka temperatura. Taras otwiera się na fantastyczne widoki gór otaczających Monterrey. Pełni również funkcję tarasu śniadaniowego połączonego z pokojem rodzinnym.

Ostateczną konsekwencją modyfikacji projektu domostwa jest to, że powierzchnie ogólnodostępne – te na zewnątrz, wliczając w nie basen, grill i przestrzeń rozrywkową przesunięto na wspólną płaszczyznę, łączącą je z sypialnią, umożliwiając dostęp do nich z każdego miejsca w domu.

A Wam jak się podoba?

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter