Dom na skrzyżowaniu projektu Toprojekt

Czasy, kiedy bliskość gościńca była wyznacznikiem atrakcyjności miejsca do zamieszkania, już dawno zostały zapomniane. Niegdyś niewielka odległość budynku mieszkalnego od drogi dawała szansę na łatwe nawiązywanie kontaktów i wymianę dóbr. Najbogatsi mieszkali przy drodze, biedacy – pod lasem. Dzisiaj jest wręcz odwrotnie.

Dom na skrzyżowaniu

Gdybyśmy zapytali o wymarzone miejsce do zamieszkania, zapewne na jednej z najwyższych pozycji uplasowała by się działka na stoku, pod lasem, z widokiem na jezioro. Tylko takich działek już nie ma, a jeśli nawet się zdarzają to ich ceny…! Może to nawet dobrze. Może na tym stoku dalej powinna pozostać łąka? Tak czy inaczej coraz trudniej o atrakcyjne miejsca pod budowę.

Dom na skrzyżowaniu projektu Toprojekt

Prawie wszystkie lokalizacje, które do nas trafiają są obciążone jakimiś niedogodnościami. Ale działka na skrzyżowaniu? Czy z tego w ogóle da się coś zrobić? Myślę, że jednak się udało. Może zadziałało prawo projektowania, w które głęboko wierzę: „Im trudniej tym lepszy rezultat końcowy”. Oczywiście prawo obowiązuje jedynie pod warunkiem, że zarówno projektant, jak i inwestor zdobędą się na ciężką pracę i niestandardowe myślenie.

Bariera akustyczna

Budynek zaprojektowany został jako bariera akustyczna. Jedyne otwory, które wychodzą na drogę to wjazd do garażu, wejście do domu i okno zamykające korytarzyk przy części sypialnej. Te dwa otwory są przysłonięte drewnianymi, pionowymi szczeblinkami, które są tak zamocowane, aby światło wpadało do środka, ale wgląd z zewnątrz był niemożliwy.

Dom na skrzyżowaniu projektu Toprojekt

Ściany „od dróg” przeciągnięte zostały dookoła działki, a obniżają się jedynie w narożniku w kierunku widoku na rozległe pola. Ten kierunek w dającej się przewidzieć perspektywie pozostanie niezabudowany. „Skadrowany obraz” daje piękną perspektywę z tarasu i ogrodu. Mieszkańcy domu są całkowicie oddzieleni od hałasu ze strony skrzyżowania i ciekawskich spojrzeń przechodniów i sąsiadów nie tracąc przy tym dalekiego wglądu na pola.

Zwrócenie wszystkich pomieszczeń w kierunku atrium zazwyczaj pociąga za sobą konieczność wydłużania ciągów komunikacyjnych. W „Domu na skrzyżowaniu” udało się tego uniknąć poprzez wprowadzenie drugiego mniejszego atrium w narożniku działki. Na ten mini ogródek wychodzą okna z pokoi dla dzieci, z kuchni i jedno z okien pokoju dziennego. Nawet małe dzieci będą tu pod okiem mamy całkowicie bezpieczne. Za to jako ludzie dorośli będą mogli zgodnie z prawdą powiedzieć, że wyrastali na skrzyżowaniu.

Dom na skrzyżowaniu projektu Toprojekt

Zielony dach

Budynek pokryty jest dachem zielonym. Oprócz niewątpliwych korzyści dla mikroklimatu wnętrza ma to znaczenie dla krajobrazu. Dom widziany z dalekich wysokich perspektyw wtapiać się będzie w otoczenie.

Dom na skrzyżowaniu projektu Toprojekt

Ponieważ problem zanieczyszczenia powietrza jest niestety nadal bardzo uciążliwy, inwestor zdecydował się na zastosowanie układu wentylacji GWC z rekuperacją. Za takim rozwiązaniem przemawiają względy zdrowotne i ekonomiczne – filtrowanie i uzdatnianie powietrza pozyskiwanego z zewnątrz i odzysk energii z wyrzucanego. GWC i dach zielony eliminują potrzebę zastosowania klimatyzacji.

Materiały użyte w projekcie Dom na skrzyżowaniu

Materiały użyte do budowy są proste i tanie : ściany z silikatu ocieplanego wełną mineralną i mineralnym tynkiem strukturalnym wg technologii Caparol, tynkowane od wewnątrz tylko w niektórych pomieszczeniach, sufity z surowego betonu, a podłogi z żywic epoksydowych i drewna. Trzymamy kciuki za powodzenie inwestycji.

Dom na skrzyżowaniu projektu Toprojekt

Pracownia Toprojekt

Toprojekt to doświadczona pracownia architektoniczna z Rybnika. Biuro ma w swoim dorobku wiele projektów i realizacji dostrzeżonych w Polsce oraz zagranicą. W 2018 roku 2 realizacje pracowni – Rudy Dom oraz Przedszkole w Żorach – zostały nominowane do Nagrody im. Miesa van der Rohe, jednego z najbardziej prestiżowych wyróżnień w dziedzinie architektury.

Dom na skrzyżowaniu projektu Toprojekt Dom na skrzyżowaniu projektu Toprojekt

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter