Dom na Styku – projekt 148-metrowego domu w Czeladzi

Dom na Styku został zaprojektowany na niewielkiej, miejskiej działce w Czeladzi. Charakterystyczną cechą tej lokalizacji jest bezpośredni styk wschodniej granicy z Parkiem Grabek – jednego z największych terenów zielonych w obrębie Czeladzi. Sąsiedztwo działki z bujną zielenią parku stało się punktem startowym genezy projektu. Przed Tobą projekt pracowni TTAT!

Projekt Dom na Styku

Celem było stworzenie domu maksymalnie otwartego na przyrodę, którego bryła nie będzie dominować i wkomponuje się w sąsiadującą z działką zieleń. Dom na Styku zlokalizowany został na działce o charakterze miejskim. Projektanci uznali, że jego forma powinna była wpisywać się w zabudowę dzielnicy mieszkaniowej Czeladzi. Założeniem projektowym stało się odnalezienie odpowiedniego balansu i symbiozy pomiędzy architekturą domu jako tworu ludzkiego a zielenią jako świata ożywionego. Jednak to ten drugi element kontekstu miejsca stanowi atut działki.

Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Projekt Dom na Styku

Budynek został zlokalizowany wzdłuż zachodniej granicy działki, uwalniając jak największy obszar we wschodniej jej części, umożliwiając tym samym organizację ogrodu. Wykształcona przestrzeń pomiędzy domem a Parkiem Grabek to przestrzeń styku dwóch światów: zabudowy i zieleni. To też przestrzeń niezwykle istotna z punktu widzenia codziennego życia mieszkańców domu. To przy niej organizowana jest strefa dzienna w układzie funkcjonalnym.

Symbioza z naturą

Pomimo że Dom na Styku jest tworem ludzkim, opartym o ortogonalny układ przestrzenny, jego bryła od strony ogrodu kształtowana jest za pomocą linii organicznych. Wklęsłość elewacji od strony ogrodu wskazuje jednak na to, który świat na ich styku, ludzki – geometryczny, czy ożywiony – organiczny stoi w przewadze nad drugim na projektowanej działce. Przyroda niejako odciska piętno na strukturze domu. Zmienia jego geometrię, wskazując jednoznacznie, że architektura dostosowuje się i ustępuje w hierarchii ważności światu ożywionemu.

Taras z widokiem na park w Domu na Styku
Z domu rozpościera się piękny widok na Park Grabek

To pewnego rodzaju symbol, że to architektura powinna dostosowywać się do otaczającej zieleni, a nie odwrotnie. Projekt podkreśla tym samym nieocenioną wartość zieleni w mieście. Krzywizna elewacji oraz ściana zieleni parku domykają ogród z dwóch stron, tworząc kameralną przestrzeń do życia w otoczeniu przyrody.

Parterowy budynek ze strefą wejściową otwartą na drogę

Dom na Styku jest budynkiem parterowym z wykształconym od strony drogi dojazdowej podjazdem wraz ze strefą wejściową otwartą na drogę. Pozostałą część działki, zachowując prywatność mieszkańców, oddziela mur zmiennej wysokości: od strony drogi wysoki, obniżający się w kierunku zieleni parkowej. Zabieg ten zapewnia prywatność od strony zabudowy, a widok od strony Parku Grabek. Z podjazdu dostajemy się do garażu lub wiatrołapu.

Wnętrze Domu na Styku projektu TTAT
Wnętrze Domu na Styku

Przy wejściu znajdują się gabinet, kuchnia oraz blok z łazienką, pomieszczeniem porządkowym i spiżarnią. Z komunikacji dostajemy się do strefy jadalnianej i salonu, która dzięki otwarciu na dwie strony uzyskuje optymalne doświetlenie zarówno od wschodu jak i zachodu. Drugi gabinet i strefa nocna z sypialnią i łazienką jest dostępna z części dziennej. Zarówno, gabinety, jak i kuchnia z jadalnią i salonem w maksymalny sposób otwierają się na ogród i zieleń Parku Grabek. 

Kształtowanie przestrzeni wewnątrz domu

Ważnym aspektem projektu było kształtowanie przestrzeni wewnątrz domu. Poszczególne pomieszczenia strefy dziennej rozlokowane są wzdłuż elewacji wschodniej, zapewniając im widok na zieleń Parku Grabek. Pomieszczenie kuchni oraz gabinet dostępny z salonu zostały wydzielone przeziernymi przeszkleniami, zapewniając tym samym możliwie jak najbardziej panoramiczne otwarcie na zieleń ze strefy dziennej.

Wnętrze Domu na Styku projektu TTAT
Salon z widokiem na Park Grabek

W projekcie Domu na Styku dużą rolę odgrywa światło. Przeszklenia oddzielające poszczególne pomieszczenia dzienne oraz wykreowanie przestrzeni salonu z jadalnią otwartą zarówno na wschód, jak i na zachód zapewniają optymalną dozę doświetlenia w całym domu.

Wnętrze domu zostało zaprojektowane jako minimalistyczne, gdzie dominuje biel ścian korespondujących z elewacją budynku. Elementami ocieplającymi stały się ściany oraz meble wykonane z drewna modrzewiowego, które nawiązuje do drzew rosnących wzdłuż wspólnej granicy działki i Parku Grabek.


Projekt: TTAT | ttat.pl
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski | tomaszzakrzewski.com

Zobacz również: 620-metrowy dom RE: VERO CASA – perfekcyjne połączenie starego z nowym | POSPOKÓJ – domek letniskowy od Yono Architecture

Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Wnętrze Domu na Styku projektu TTAT
Wnętrze Domu na Styku projektu TTAT
Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Dom na Styku - projekt 148-metrowego domu w Czeladzi - projekt TTAT
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter