Dom o czystych liniach

Kalifornijska projektantka i architekt wnętrz – Teresa Xu zaprojektowała nowo wybudowany dom w San Diego. Prosta konstrukcja rezydencji nie koliduje z eklektycznymi meblami i bogatą kolekcją dzieł sztuki.

Budynek o powierzchni 251 metrów kwadratowych to konstrukcja na planie prostokąta z płaskim dachem. Współpracę Kevina Lee Yi i Terese Xu cechuje zachowanie wnętrz „czystych, prostych i jasnych”. Rezydencja umiejscowiona na pagórkowatych terenach Normal Heights to projekt, w którym wykorzystano zbiory meblowe klienta, zebrane podczas siedmioletniego pobytu za granicą.

„Każdy pokój gościnny reprezentuje podróż lub życie” – powiedziała Xu.

Zwiedzanie najlepiej rozpoczać od piwnicy, której wnętrze skupia uwagę na inspirowanym stylem japońskim – łózku. Platforma wykonana z białego dębu, wyłozona skórzanym siedziskiem przystosowana została do praktyk medytacyjnych. Okiennice rozciągają widok na spadzisty kanion, wpuszczając do pomieszczenia naturalne światło. Duża, biała wyspa kuchenna może pomieścić sześć osób i służy jako główna jadalnia w domu. Metalowo-szklana konstrukcja oddziela kuchnię od przestrzeni spiżarnianej. Po przeciwnej stronie odnajdziemy jasnoszarą, niestandardową ścianę telewizyjną, wyłożona betonowymi panelami, projektu Kevina Lee Yi. Parter uzupełniają: sypialnia, łazienka i garaż. Taras usytuowany przy klatce schodowej skupia uwagę na kominku i nowoczesnym, designerskim barze, to właśnie on służył będzie domownikom za centrum rozrywkowe. Wnętrza rezydencji utrzymano w stonowanych bielach, kontrastujących z czarnym wykończeniem, aby skupiać oko na oryginalnych meblach i minimalistycznych dziełach sztuki autorstwa Richarda Vergeza.

„Białe ściany sprawiają, że dom wygląda jak płótno lub galeria. W rezydencji zawsze znajdzie się pusta przestrzeń, przeznaczona dla dzieł sztuki, które właściciel domu przywiezie do domu ze swoich podróży po świecie” – zdradza projektantka Terese Xu.

W piwnicy znajduje się również druga kuchnia i salon, do których wejść można przez zewnętrzne schody. Rezydencja sąsiaduje z domem Jeffa Spitvaka, zaprojektowanym przez Niego samego, jako jego osobiste studio architektury i dom ubrany w zwęglone drewno – o którym pisaliśmy ostatnio na PLNDesign.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter