PLN Design

Nowoczesny dom typu stodoła pod Łodzią

Nowoczesny dom typu stodoła pod Łodzią

Pracownia Koziej Architekci została poproszona o zaprojektowanie domu pod Łodzią. Budynek miał być całoroczny ale z możliwością dłuższych przerw w zamieszkiwaniu, dodatkowo bezpieczny, niewielki i prosty w eksploatacji. Powodem dla którego powstał, to zapewnienie jego mieszkańcom spokoju, relaksu i ukojenia. Dom usytuowany w lesie z daleka od zgiełku miasta ma się też spełniać jako miejsce rodzinnych spotkań.

Założeniem projektu było wykreowanie harmonijnej architektury wtapiającej się w leśne otoczenie, o prostej zwartej bryle. W trakcie pracy nad projektem architekci stwierdzili, że idealny byłby dom typu stodoła – bez okapów, ale zarazem z zadaszonym tarasem i gankiem. Część przestrzeni pod okapami wykorzystano też na drewutnię i składzik narzędzi ogrodniczych. Decyzja ta ułatwiła rozwiązanie detali odwodnienia dachu i izolacji termicznej budynku.

Konstrukcja domu jest drewniana, szkieletowa, posadowiona na płycie fundamentowej. Z uwagi na przerwy w użytkowaniu, zdecydowano się na ogrzewanie elektryczne, ale połączone z wysoką izolacyjnością termiczną przegród zewnętrznych. Ściany zostały dodatkowo ocieplone warstwą izolacji termicznej w celu wyeliminowania nawet minimalnych mostków termicznych w miejscach elementów drewnianych. Na dachu zaproponowano pokrycie blaszane. Całość wykończono ażurową fasadą drewnianą.

Dom jest dwukondygnacyjny. Na powierzchni użytkowej ok. 90m2 znajduje się salon z kuchnią, łazienka i pomieszczenie gospodarcze na parterze oraz dwie sypialnie na poddaszu. Program dopełniają przestrzenie pod okapami, które kryją, od strony południowej taras i drewutnię, a od strony północnej składzik na narzędzia ogrodnicze oraz przedsionek ze spiżarnią. Nieogrzewane pomieszczenia są jednocześnie buforem osłaniającym wnętrze. Cechą charakterystyczną tego projektu jest możliwość całkowitego zamknięcia domu za pomocą okiennic, które dzięki przemyślanym detalom stapiają się z drewnianą fasadą.

Architektom udało się zaprojektować dom, który dzięki swojej formie, barwie i materiałom dobrze wpisuje się w otoczenie i dopełnia je. Poczucie harmonii potęguje symetria elewacji szczytowej, otwory okienne zostały rozmieszczone tak by razem przypominać jedno okno dzielone na cztery – jak z dziecinnego rysunku.

Przestrzeń na parterze to przede wszystkim salon połączony z kuchnią. Projektantom zależało by podstawowe strefy domowe (kuchnia, jadalnia, miejsce wypoczynku) łączyły się, ale jednocześnie żeby funkcję nie kolidowały ze sobą. Dlatego między innymi blaty robocze zostały zasłonięte wysoką zabudową od strony stołu. Część wypoczynkowa jest przy kominku. Wygodna leżanka dostępna jest z trzech stron. Na jednej ze ścian zaprojektowaliśmy biblioteczkę skrywającą telewizor. Zaprojektowane zabudowy meblowe mieszczą dużo schowków do przechowywania. Projekt został przemyślany tak, żeby optymalnie wykorzystać przestrzeń.

Charakter wnętrzom nadaje jasna liściasta sklejka przechodząca z zabudowy na podbitkę poddasza oraz poręcz schodów. Smaku dodają dębowe stopnie, parapety i zabudowa kuchni. Wnętrze jest nowoczesne i eleganckie dzięki zastosowanym materiałom i meblom o ponad czasowym wzornictwie.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter