Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design

Arbol Design, czyli pracownia projektowa z Osaki, stworzyła projekt domu w miejscowości Akashi. Budynek pokryty jest drewnem, a jego cechą charakterystyczną są trzy wewnętrzne dziedzińce, które zapewniają miejsce do uprawy żywności i suszenia odzieży.

Projekt pracowni Arbol Design

Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design położony jest w cichej i spokojnej okolicy. Okna tego budynku skierowane są na dziedziniec, a jedynie kilka otworów umieszczonych w drewnianej elewacji wychodzi na ulicę. Dom w Akashi jest podzielony na trzy strefy rozmieszczone wokół jego trzech dziedzińców.

Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura

Drzwi do budynku znajdują się obok miejsca parkingowego. Wchodząc przez nie, docieramy do części mieszkalnej na parterze. Tutaj rzuca się w oczy czarny piec, przy pomocy którego mieszkańcy ogrzewają dom. Znajduje się tu również pokój tatami oraz przestrzeń ogrodowa z drzewami owocowymi. Obok znajduje się duża kuchnia i jadalnia z widokiem na drugi ogród, do której przechodzimy poprzez przesuwane szklane drzwi.

Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura

Wentylacja i podział budynku

Cienkie szczeliny w fasadzie pełnią funkcję naturalnej wentylacji i wprowadzają świeże powietrze do części mieszkalnej oraz ogrodu. Na drugim końcu budynku znajdują się sypialnie oraz pomieszczenia gospodarcze. Zaprojektowano tam również tam ogromną szafę, z której korzysta cała rodzina.

Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura

Podwórko to zostało zaprojektowane w taki sposób, aby odgrywało rolę „prywatnej oazy” dla mieszkańców budynku, którzy wykorzystują je do przede wszystkim do suszenia prania oraz obcowania z naturą. Wnętrze budynku wykończone jest drewnem. Projektanci z pracowni Arbol Design stworzyli przestrzenie, które są poprzedzielane drzwiami w taki sposób, aby subtelnie się przenikały.

Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura

Światło w budynku projektu pracowni Arbol Design

Budynek kryje w sobie wewnętrzny dziedziniec z jednym drzewem. Obiekt został tak zaprojektowany, aby naturalne światło dzienne delikatnie i łagodnie rozpraszało się i świeciło w całym domu. Dom ma „zamkniętą formę”, dzięki czemu dba o prywatność mieszkańców. Jego forma przełamana jest roślinnością, która znajduje się w jego otoczeniu oraz lekkim światłem, które będzie się z niego wydobywać nocą poprzez niewielkie szczeliny w elewacji.

Zdjęcia: Yasunori Shimomura

Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura Dom w Akashi projektu pracowni Arbol Design - zdjęcie Yasunori Shimomura

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter