Dom w klimacie loftu, z geometrycznymi i kolorowymi dodatkami

Dom w klimacie loftu, z geometrycznymi i kolorowymi dodatkami

Białe ściany, postarzane deski podłogowe i stara cegła nadają wnętrzu charakteru loftu/strychu. W tym niebanalnym domu zaprojektowanym przez Widawscy Studio Architektury stały się one sceną dla współczesnych mebli i dodatków oraz kolorowych akcentów i geometrycznych wzorów, które pokochali jego mieszkańcy – para młodych podróżników. Parter domu to otwarta przestrzeń, której centralną cześć tworzy klatka schodowa wraz z toaletą.

Kuchnia, jadalnia, hol oraz salon to cztery umownie wydzielone strefy, które w rzeczywistości płynnie się przenikają, dając mieszkańcom poczucie swobody. Pełna kolorów i wzorów podłoga w holu wejściowym oraz ściana na klatce schodowej to patchwork z ręcznie wykonanych kafli cementowych. Kuchnia i jadalnia tworzą jedną strefę funkcjonalną, której tłem jest ceglany trzon mieszczący schody i żółtą toaletą. We wnętrzu nie brakuje elementów industrialnych np. stół czy hokery i podróżniczych np. mapa świata, na której mieszkańcy umieszczają zdjęcia i mini pamiątki ze swoich podróży.

Geometryczna forma mapy została wykonana ze sznurka i wkrętów mocowanych do ściany, a ta uprzednio została pomalowana dodatkowo farbą magnetyczną. Mocnym akcentem kolorystycznym parteru domu jest mała łazienka w całości wykończona materiałami w kolorze żółtym. Na ścianie na wprost lustra umieszczono historię powstania miski wc. Możemy odczytać ją w lustrze, ponieważ została celowo nadrukowana w odbiciu lustrzanym.

Centralną częścią salonu jest duży, ceglany kominek. Jedna ze ścian pełni rolę biblioteczki i wnęki na TV. Zabudowa meblowa posiada trzy przesuwne fronty, dzięki którym telewizor może zostać całkowicie zamknięty.

Na piętrze znajduje się prywatna strefa mieszkańców: pokój dla gości wraz z łazienką, garderoba, sypialnia z prywatną łazienką oraz obszerna strefa domowego SPA z jacuzzi i strefą wypoczynkowo-barową.

Wnętrze sypialni jest jasne, neutralne. Pokreślone nie tylko żółtymi i czarnymi akcentami, ale rownież kolorowym witrażem i jego światłem. Oryginalny witraż wykonany z ręcznie malowanego szkła  ornamentowego (wraz z drzwiami) oddziela łazienkę od sypialni. Drewniana podłoga z sypialni przenika do łazienki oraz na jedną z jej ścian, łącząc te dwie przestrzenie w spójną całość. Szafki

podumywalkowe wykonano rownież z deski podłogowej. Łazienka gościnna w całości wykończona została czarną mozaiką. Jedynym akcentem kolorystycznym tego wnętrza jest czerwona umywalka z Corianu.

 

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter