Dom w otulinie parku krajobrazowego od Zona Architekci

Projekt domu jest bardzo specyficznym, a zarazem wyjątkowym wyzwaniem dla architekta. Każda kreska naszkicowana przez projektanta jest odzwierciedleniem marzeń Inwestorów.  W przypadku projektu tego domu ZONA Architekci mieli możliwość współpracy z Klientami od samego początku procesu inwestycyjnego aż po wykończenie wnętrz.

Kompleksowe podejście do tematu pozwoliło stworzyć konsekwentną całość. Mieszkańcy nie mieli pełnej wizji, jak budynek powinien wyglądać. Opierali się głównie na wrażeniach, jakie chcieli odczuwać we wnętrzach domu.

Chcielibyśmy, aby nasz dom nie był ponurym, betonowym budynkiem – powiedzieli Inwestorzy

Dom zlokalizowany jest w otulinie parku krajobrazowego. Bliskość natury skłoniła projektantów do stworzenia geometrycznej bryły wykończonej na zewnątrz elementami drewnopodobnymi. Korpus budynku składa się z dwóch przecinających się prostopadłościanów. Większy, mieści w sobie pomieszczenia mieszkalne, mniejszy zaś, garaż i siłownię.

Elewacje pokryto czarnym tynkiem z cool pigmentami, oraz z zabezpieczeniem przed korozją biologiczną. Indywidualnym rozwiązaniem zaprojektowanym przez ZONA Architekci jest zastosowanie ażurowego układu legarów kompozytowych montowanych do łat malowanych na czarno oraz czarnych legarów poprzecznych. Zastosowany kompozyt drewnopodobny, zamiast materiału naturalnego, nie wymaga dodatkowej impregnacji. Całość tworzy interesujący efekt trójwymiarowy. Ciemne detale w postaci metalowych obudów okien oraz balustrad stanowią konsekwentne dopełnienie koncepcji.

Swoboda, mimo bliskości z drogą i sąsiadującymi budynkami.

Kształt bryły wynika z uwarunkowań naturalnych. Bardzo ważnym aspektem było jak najlepsze doświetlenie budynku, mimo niekorzystnego układu działki. Dzięki rozrzeźbieniu budynku do pomieszczeń wpada więcej promieni słonecznych, a parterowa, wysunięta część z tarasem dodatkowo izoluje strefę prywatną od ulicy.

Chciałabym miejsce, w którym mogę wygodnie usiąść, mieć na wyciągnięcie ręki książkę. Chciałabym czuć ciepło pobliskiego ogniska z kominka, ale jednocześnie nie chciałabym stracić kontaktu wzrokowego z pozostałymi domownikami, z życiem codziennym. Dodatkowo chciałbym mieć miejsce, w którym mógłbym zaprosić swoich bliskich na skosztowanie trunków, które kolekcjonuję – dodaje Inwestorka.

Układ przestrzenny budynku powstał w oparciu o styl życia Inwestorów. Dom pełni nie tylko funkcję mieszkania, jest również miejscem pracy i rozwijania zainteresowań Właścicieli oraz daje możliwość komfortowego odpoczynku. Wyznaczenie wyraźnych stref: dziennej – w głębi parteru, gościnnej, pracy oraz sportowej – w okolicy wejścia i nocnej – na piętrze, podkreśliło wielofunkcyjność obiektu. Architekci zaplanowali również nietypowe pomieszczenie winiarni. W pomieszczeniu zastosowano konstrukcję do przechowywania butelek składającą się z drewnianych kołków umieszczonych pomiędzy rzędami cegieł na ścianie. W przyciemnionym pomieszczeniu można poczuć smak wybranego napoju, podziwiając jednocześnie całą dostępną kolekcję, zmultiplikowaną przez lustro znajdujące się na końcu pomieszczenia.

Dobrze wydzielone przestrzenie

Aneks kuchenny nie jest punktem ukrytym w przestrzeni dziennej. Przecina ją i wydziela dwie funkcje – jadalnianą i wypoczynkową. Zastosowanie wyspy kuchennej pozwala na pracę w kuchni z możliwością stałego wglądu w pozostałą część strefy. W domu znalazło się także miejsce do uprawiania aktywności fizycznej, która jest jedną z pasji Mieszkańców. Lokalizacja na parterze pozwala na wprowadzenie ciężkiego sprzętu na posadzce, a w bliskie sąsiedztwo z tarasem i salonem nie izoluje od pozostałych członków rodziny. Bryła została zaprojektowana w sposób wydzielający strefę prywatną od strefy publicznej. Gabinet otrzymał możliwość wstępu bez ingerencji w codzienny tryb mieszkańców.

Dom na indywidualne potrzeby

Wszystkie pomieszczenia zaprojektowano tak, aby potrzeby użytkowników były na pierwszym miejscu. Duże przestrzenie z otwarciami na działkę zapewniają poczucie komfortu, a zastosowane rozwiązania funkcjonalne pozwalają na wygodę i swobodę. Wszystkie omówione cechy są częściami składowymi domu własnego. Dom własny jest konsekwentnie zrealizowanym projektem, opartym na porozumieniu pomiędzy Inwestorami a architektami. Dzięki współpracy i zaufaniu, zarówno Właściciele, jak i projektanci są usatysfakcjonowani z uzyskanego efektu.

W projekcie wykorzystano meble projektu ZONA Architekci, za którego realizacją stoi Stolarnia Rzepa. Wykorzystano również wiele znanych marek m.in. Sofacompany, Balma, Guido, Fameg, Betonowy Wojtek, Aqform, Nowy Styl Group czy NAP.

Zdjęcia PION

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter