Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects

Studio projektowe Olson Kundig Architects z siedzibą w Seattle jest w trakcie budowy nowego konceptu — wzdłuż brzegu jeziora w lesie sosnowym, w północnej Montanie. Dom „Ważka” powstaje z myślą o młodej rodzinie, która chciała mieć swoje własne miejsce, idealne do spotkań daleko od miasta. Zależy im na bliskości przyrody, ale stworzeniu też miejsca wyjątkowego dla ich rodziny, które z czasem wypełnią wspomnienia. Nazwa domu nawiązuje do natury, która jest kluczem całego projektu.

Olson Kundig Architects i dom idealnie komponujący się z otoczeniem

Podkreślając przejście między tymi dwoma strefami ekologicznymi — lasem i jeziorem — dom wprowadza wyraźny i subtelny znak obecności i spuścizny rodziny. Dom z zewnętrzną ścianką, która wykonana jest z odzyskanego drewna ze stodoły — w naturalny sposób srebrzy się w zależności od warunków pogodowych.

Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie

Dzięki temu idealnie wtapia się w otoczenie, tworząc z nim symbiozę. Ciekawostką jest przejście między strefą zewnętrzną a wewnętrzną – wykończenie ze wspomnianego już drewna stodoły zostało wykorzystane również w przedpokoju i kuchni. Dzięki temu mamy utrzymaną wizualną ciągłość.

Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie

Architekci z Olson Kundig Architects zaplanowali cały układ domu tak, aby jego najważniejsza część skupiała się na salonie i jadalni. Wszystko na otwartym planie. I tu warto zwrócić uwagę na rozległy system przeszkleń o podwójnej wysokości. Dzięki temu z pewnej odległości mamy widok przez dom w kierunku jeziora. A jeśli okna są otwarte — projekt sugeruje jeden cokół, który unosi się nad lasem.

Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie

Połączenie z naturą i roślinnością

To nie jedyny przykład tego, jak dom komponuje się z otoczeniem, a projekt szanuje przestrzeń, w którym dom ma powstać. Warto zwrócić również uwagę na roślinność – ta, która do tej pory rosła w tym miejsce – pozostaje niezmieniona i będzie dalej rosnąć wzdłuż krawędzi domu.

Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie

Ciekawie prezentuje się również zadaszona przestrzeń, która wychodzi jakby ze środka domu i pozostaje cały czas pod zadaszeniem. Dzięki stopniowości projektu – dom na różnej wysokości łączy się z otoczeniem. To daje możliwość jeszcze bliższego obcowania z naturą – z każdego piętra, czy pomieszczenia.

Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie

Nieprzypadkowe miejsce domu

Działka pod budowę domu nie została wybrana przypadkowo. Od dawna była miejscem wypoczynku dla rodziny, która znacznie wcześniej biwakowała tam. Dom został zaprojektowany tak, aby zachować poczucie naturalnego odkrycia, którym cieszyła się rodzina. Architekci zadbali również o architekturę samej działki – jej plan jest zorganizowany wokół ścieżki prowadzącej przez las i ostatecznie w dół, w kierunku jeziora. Od podjazdu przez łąkę do wejścia do domu prowadzi żwirowa ścieżka, a następnie wije się wokół domu i w dół – wzdłuż nachylonego brzegu.

Zdjęcia: Nic Lehoux

Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie Dom „Ważka” projektu Olson Kundig Architects - foto Nic Lehoux - dom w północnej Montanie

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter