Dom zachodzącego słońca projektu studia KOS+A

Studio KOS+A zaprojektowało położoną nad wodą w Hamptons posiadłość, z której można podziwiać piękne zachody słońca. Zobacz ten piękny projekt!

Projekt Sag Harbor 2

Nowojorska pracownia Kevin O’Sullivan + Associates zaprojektowała dom położony nad wodą w Haptons. Z jego balkonów można codziennie oglądać piękne zachody słońca. Klienci pracowni sami odkryli niezwykle urokliwe miejsce w małej zatoczce położonej niedaleko Sag Harbor.

Salon z pięknym widokiem projektu KOS+A

Nowy dom nazwano Sag Harbor 2. Ideą przewodnią projektu było otwarcie jak największej przestrzeni widokowej z budynku na północno-zachodni skraj zatoki, a co za tym idzie, na zachody słońca. Przestrzeń domu podzielono na strefy wspólne oraz indywidualne, odpowiadające potrzebom każdego członka rodziny.

„Naszym celem było stworzenie domu, który odpowiada potrzebom całej rodziny, a jednocześnie zostawia dużo miejsca na indywidualizm” – mówią projektanci z pracowni KOS+A.

Wnętrze domu projektu pracowni KOS+A

Sypialnie rodziny znajdują się na pierwszym piętrze – pozwala to na cieszenie się jeszcze lepszymi widokami pobliskiego krajobrazu. Od strony wody dom jest prawie całkowicie przeszklony. Po przeciwnej stronie znajdują się wysokie, wąskie okna, zapewniające większe poczucie prywatności.

Dom nad wodą projektu pracowni KOS+A

Balkon otacza całe pierwsze piętro budynku. Można dostać się nań z sypialni przez przesuwane drzwi o pełnej wysokości, osłonięte nadwieszanym dachem. Na parterze znajdują się dwie sypialnie dla gości i główna przestrzeń wspólna mieszkania.

Duża kuchnia, jadalnia i pokój dzienny rozmieszczone zostały wokół ogromnego kominka z betonu, do którego przylega klatka schodowa.

Dolny poziom Sag Harbor 2 wykończono płytami z kamienia wapiennego, dzięki czemu sprawia bardzo solidne wrażenie. Znajdują się w nim pomieszczenia gospodarcze i techniczne oraz garaż. Sąsiadują z nimi pomieszczenia o charakterze rozrywkowym – sauna, siłownia i schowek na sprzęt wędkarski rodziny.

Łazienka z wanną wolnostojącą i widokiem na jezioro

Górne poziomy domu pokryte są drewnem tekowym i kontrastującym z nim opalanym cedrem. Tym ostatnim wykończono, lekko wystającą z głównej bryły budynku, sypialnię dla gości.

Naturalne materiały

Wnętrze wykończone jest ciemnym drewnem. Zastosowano je zarówno na ścianach, podłogach i sufitach, jak w samych meblach. Ciemne barwy drewna kontrastują z jaśniejszymi kolorami kamienia w łazienkach i betonu w salonie.

Ogród w domu projektu pracowni KOS+A

Projektanci z KOS+A użyli naturalnych materiałów w stonowanych kolorach. Jak sami mówią – taka kombinacja nadaje ponadczasowego charakteru każdemu projektowanemu budynkowi, co doskonale widać na przykładzie Sag Harbor 2.


Projekt: KOS+A | kosullivan.com
Zdjęcia: Read McKendree | readmckendree.com

Zobacz również: Rewitalizacja starego spichlerzu | Wiejski domek w starej tłoczni oliwy

Salon z kominkiem w projekcie pracowni KOS+A
Duże łóżko w sypialni projektu pracowni KOS+A
Designerski stół w salonie
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter