Domek nad jeziorem Völser Weiher projektu noa

Studio architektoniczne noa* przygotowało ciekawy projekt łączący w sobie nowoczesną koncepcję z tradycyjną, lokalną architekturą. W ten sposób w idyllicznym krajobrazie na skraju jeziora Völser Weiher powstał domek doskonale wtapiający sie w krajobraz.

Wyjątkowy domek nad jeziorem Völser Weiher

Jezioro Völser Weiher położone jest w górach na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Otaczają je skaliste szczyty i bujne lasy modrzewiowe. Malowniczy rezerwat przyrody otula zbiornik, przez cały rok oferując turystom możliwość wypoczynku w sielskiej atmosferze. Studio noa* otrzymało od władz gminy Völs zlecenie na zaprojektowanie niewielkiego lecz atrakcyjnego kąpieliska.

Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz

Obiekt miał posiadać ogólnodostępne przebieralnie i zaplecze sanitarne, a przy tym dobrze współgrać z krajobrazem. Poprzedni budynek był zbyt mały i nie spełniał już swojej funkcji. Nie posiadał też odpowiednich udogodnień dla osób niepełnosprawnych. W trakcie realizacji projektu zburzono go, zastępując nowym – nowoczesnym, funkcjonalnym i dobrze harmonizującym z miejscowym krajobrazem.

Serdecznie witamy!

Nowe kąpielisko składa się z dwóch kompaktowych obiektów o niewielkiej kubaturze, połączonych ze sobą wzdłuż osi podłużnej. Takie rozwiązanie pozwoliło zachować niewielką skalę obiektu i wtopić mu się w otoczenie.

Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz

W głównym budynku powstał bar przekąskowy przykryty klasycznym dachem siodłowym. Znajduje się w nim częściowo otwarta kuchnia i lada, przy której serwowane są posiłki i napoje. Budowla rozszerza się na otwartą loggię i taras, z którego można podziwiać wspaniałe widoki na jezioro i samo kąpielisko.

Nowe obiekty

Drugi budynek ma kształt prostopadłościanu, w którym znajdują się pomieszczenia użytkowe. Wraz ze swoim większym sąsiadem tworzy zwarty zespół, zarówno pod względem architektonicznym, jak i funkcjonalnym. W obiekcie znajdują się przystosowane dla osób niepełnosprawnych przebieralnie.

Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz

Mogą z nich skorzystać entuzjaści sportów rekreacyjnych – letnich i zimowych. W centrum budynku położone jest niewielkie, otwarte atrium z szafkami na ubrania stworzonymi przez miejscowych rzemieślników. Roztacza się stąd widok na panoramę miasta i jeziora, zachęcający do wędrówek i zabaw w wodzie. Podłogę w obiekcie pokryto żywicami zabezpieczającymi.

Pozwoliło to podwyższyć jej wytrzymałość w kontakcie z rolkami i łyżwami, a także zmniejszyć ryzyko upadku na śliskiej powierzchni. Projekt budynku zakładał jak najlepsze wtopienie się w krajobraz. Udało się to osiągnąć dzięki palecie kolorów, którymi pokryto ściany, podłogi i sufity. Dominują w niej różne odcienie zieleni.

Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz

Stając się jednością

Podłoga i ściany budynków kąpieliska zostały wykończone w nieszablonowy sposób. Architekci z noa* zdecydowali się nawiązać do lokalnych tradycji i użyli wzoru koronki z Południowego Tyrolu, który został wyciśnięty na zastygającej żywicy. W ten sposób powstał trójwymiarowy deseń, który dodał smaczku powierzchniom. Główny budynek kąpieliska wielkością zbliżony jest do zburzonego obiektu. Dzięki zastosowaniu kilku architektonicznych trików, wydaje się jednak optycznie mniejszy.

Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz

Drewniana konstrukcja ramowa łącząca nowe budynki służy również jako podpora dla roślin pnących. Posadzono przy niej bardzo szybko rosnący jaśmin, który w ciągu kilku miesięcy otuli i zamaskuje budowle. Bujna zieleń sprawi, że oglądane od strony jezioro kąpielisko zniknie w naturalnym otoczeniu.

Z myślą o środowisku

Zespół kąpieliska położony jest w unikalnym, naturalnym krajobrazie, zapewniając niezapomniane widoki na jezioro, las i góry. Budynki wyłożono specjalnie dobraną okładziną z nieimpregnowanego drewna modrzewiowego. Z czasem straci ono swój świeży wygląd, porośnie mchem i wtopi się w otoczenie. Pomosty kąpielowe zrobiono z drewna pochodzącego z okolicznych lasów.

Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz

Rozgałęziają się one i rozpływają w jeziorze, prowadząc gości stopniowo z budynku w stronę wody. Ważną rolę w projekcie odgrywają rośliny, które stopniowo będą wnikać w głąb obiektu. Pomiędzy obszarem dla dzieci, a nowo ułożonymi szpalerami trzciny powstał cichy zakątek dla miłośników przyrody. Studio noa* stworzyło obiekt, który dochowuje wierności standardom architektonicznym, a jednocześnie jest jak najbardziej przyjazny dla środowiska.

Pracownia noa – network of architecture

Noa to wielokrotnie nagradzana pracownia architektoniczna i projektowa założona w 2011 roku przez Lukasa Runggera i Stefana Riera z siedzibą w Bolzano (Włochy) i Berlinie (Niemcy). Noa* jest wyrazem etosu pracy zespołowej: młody zespół architektów, projektantów i artystów opiera się na interdyscyplinarnej metodologii projektowania, która podlega ciągłym zmianom w zależności od wymagań każdego projektu. Koncepcja „emergencji”, gdzie całość jest czymś znacznie więcej niż sumą części, staje się główną strategią holistycznego podejścia do każdego projektu opracowanego przez noa*.

Zdjęcia: Alex Filz

Zobacz również: Monastero Arx Vivendi – otoczeni murami i ciszą | Altstadthotel Weisses Kreuz

Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz
Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz
Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz
Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz
Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz
Dom nad jeziorem Völs projektu noa - foto Alex Filz
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter