Dwupoziomowe mieszkanie artysty w otoczeniu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego

Wnętrze dwupoziomowego mieszkania, zlokalizowanego w otoczeniu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, zaprojektowano dla pięcioosobowej rodziny, która uwielbia słońce, morze, podróże i prowadzi bardzo bogate życie towarzyskie. Przed Tobą ciekawe wnętrza architektek z pracowni KOLEKTYW D2, uchwycone obiektywem Natalii Kaczmarek z INKADR.

Światło, taras i otwarta przestrzeń

Głównym atutem wnętrza było światło, piękny duży taras oraz otwarta od góry przestrzeń. Inwestorzy zgłosili się do architektek, posiadając wstępne założenia co do przyszłych wnętrz. Wiedzieli, że chcą mieszkanie w ciepłych barwach ziemi (beże, brązy, zielenie), z użyciem naturalnych materiałów (drewno, fornir drewniany) i z dodatkiem złota. Mieli też sprawdzone rozwiązania, takie jak np. gres na całej powierzchni przestrzeni dziennej. Pomysły inwestorów miały poparcie w postaci inspiracji z magazynów wnętrzarskich oraz portali branżowych. Jak zawsze architektki z pracowni KOLEKTYW D2 rozpoczęły prace od układu funkcjonalnego mieszkania.

Szafa sofa w przestronnym i przytulnym salonie projektu KOLEKTYW D2
Przytulny salon z szarą sofą

Po wizji lokalnej zapadła decyzja, żeby maksymalnie otworzyć przestrzeń dzienną oraz minimalnie zabudować antresolę. Dzięki temu zabiegowi nie zaburzono wędrówki światła dziennego po wnętrzu. Wyzwaniem była lokalizacja schodów na antresolę. W zależności od tego, czy góra miała być prywatnym azylem rodziców, czy królestwem dzieci, schody zmieniały swoją lokalizację i układ. Finalnie zaprojektowano je w centrum salonu, a antresola pozostała w rękach rodziców. Inwestorzy są artystycznymi duszami z pasji i z zawodu i wiedzieli, że nie chcą banalnych schodów. Miała powstać pewnego rodzaju rzeźba, element dekoracyjny, a nie tylko funkcjonalny.

Połączenia funkcjonalne

Kolejnym wyzwaniem było zlokalizowanie kuchni, jadalni, salonu i ich wzajemne powiązanie funkcjonalne. Musiały być to przestrzenie duże, otwarte i przenikające się. Pierwotnie aneks kuchenny zlokalizowany był w innym miejscu, dlatego architektki zaproponowały nową lokalizację. Do momentu rozpoczęcia prac remontowych nie wiadomo było, czy uda się go przenieść. Po zrobieniu odkrywek przy sugerowanym szachcie okazało się, że można wykorzystać dodatkowy pion kanalizacyjny, co umożliwiło przearanżowanie powierzchni zgodnie z założeniami projektowymi.

Szara sofa w przytulnym salonie projektu KOLEKTYW D2
Schody w salonie prowadzące na piętro

Zabieg ten sprawił, że część dzienna pierwszego poziomu jest otwarta. Poszczególne strefy funkcjonalne są duże i naturalnie doświetlone, z własnym dostępem do tarasu. W projekcie zastosowano produkty o wyższym standardzie, takie jak drzwi ukryte wykończone lamelami lub lustrem, fornirowane wykończenie powierzchni, matowe lakiery, gres wielkoformatowy czy spieki kwarcowe.

Przede wszystkim równowaga

Elementem bazowym parteru mieszkania, oprócz schodów, jest wykończenie podłogi gresem wielkoformatowym (120x120cm) na całej powierzchni części dziennej. Dzięki ujednoliceniu podłogi na otwartej powierzchni wnętrze stało się przejrzyste, spójne i przestrzenne. Jasna podłoga pięknie odbija światło. Dodatkowo jest doskonałym tłem dla bardzo wygodnego kompletu wypoczynkowego oraz dekoracji ściennych. Na ścianach zawisły prace autorstwa właściciela, który w wolnych chwilach maluje na płótnie. Oprócz autorskich obrazów znalazło się tu również miejsce dla pięknych designerskich przedmiotów, plakatów, czy pamiątek rodzinnych.

Jasna, funkcjonalna kuchnia w dwupoziomowym mieszkaniu
Jasna kuchnia w projekcie pracowni KOLEKTYW D2

Projekt tego mieszkania to kolejna realizacja we współpracy z firmą oświetleniową, gdzie architektki wykorzystały specjalną technologię oświetlenia „dark light”. W systemie tym podstawą jest teatralny efekt, gdzie światło gra na scenie, a nie na suficie, ponieważ nie wiemy skąd ono się wydobywa. Zaprojektowane zostały minimalistyczne w formie punkty i linie świetlne. Oprawy wyglądają tak samo, niezależnie od tego, czy są włączone, czy wyłączone.

Co najbardziej zachwyca w tym wnętrzu? Ważna jest tu równowaga pomiędzy liniami prostymi a skośnymi, bielą i beżem a czernią, zimnymi i twardymi materiałami, a drewnem i miękkimi tkaninami. Wszystko to sprawia, że w tym nowoczesnym wnętrzu zdecydowanie czuć przytulność i rodzinną atmosferę.


Projekt: KOLEKTYW D2 | kolektywd2.pl
Zdjęcia: INKADR Natalia Kaczmarek | inkadr.pl

Zobacz również: 70-metrowe mieszkanie w Wilanowie | Wnętrza gdańskiego apartamentu wykończonego pod klucz

Dwupoziomowe mieszkanie projektu KOLEKTYW D2
Drewniany stół w salonie dwupoziomowego mieszkania
Obrazy na ścianie w salonie dwupoziomowego apartamentu
Drewniane schody prowadzące na piętro dwupoziomowego apartamentu
Dwupoziomowe mieszkanie artysty w otoczeniu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego
Drewno w przedpokoju dwupoziomowego mieszkania
Jasna kuchnia z białymi frontami w projekcie KOLEKTYW D2
Dwupoziomowe mieszkanie artysty w otoczeniu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego
Czerń i drewno we wnętrzu łazienki w dwupoziomowym mieszkaniu
Drewno i czerń w łazience z wanną
Dwupoziomowe mieszkanie artysty w otoczeniu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego
Biała, minimalistyczna łazienka
Biało-czarna łazienka w projekcie KOLEKTYW D2
Grafika z Matką Boską we wnętrzu dwupoziomowego mieszkania
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter