Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu

Bliski kontakt z naturą to współcześnie dla wielu osób wyznacznik luksusu. Spełnieniem marzeń o życiu w harmonii z otaczającą dom przyrodą jest projekt Forrest House: przeszklona willa w parkowej scenerii, autorstwa pracowni JABRAARCHITECTS. Główny architekt Tomasz Zaleski postawił na duże przeszklenia oraz patio, dzięki czemu bryła domu i jego wnętrze pozostają w nieustającym dialogu ze zmieniającą się naturą. 300-metrowy budynek został zaprojektowany z uwzględnieniem potrzeb czteroosobowej rodziny i stanął w jednej ze starych dzielnic Wrocławia.

Forrest House: przeszklona willa w parkowej scenerii – zacieranie granic między wnętrzem a zewnętrzem

Zacieranie granic między wnętrzem a zewnętrzem, to świeży kierunek projektowy, który zyskuje coraz szersze grono entuzjastów i entuzjastek. Integrację domu, a tym samym codziennego życia mieszkańców z otaczającą naturą rozwija w swoich projektach pracownia JABRAARCHITECTS. Dom jednorodzinny Forrest House realizuje tę ideę dzięki dużym przeszkleniom, które sprawiają, że pomieszczenia są nasycone naturalnym światłem słonecznym, a domownicy mogą cieszyć się widokiem na ogród niezależnie od pory roku i pogody.

Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS

Aby umożliwić rodzinie pełniejszy kontakt z pięknem natury, architekt Tomasz Zaleski zaproponował jeszcze jeden ciekawy zabieg – patio, pełniące funkcję wewnętrznego ogrodu. Dzięki temu, że jest ono z trzech stron osłonięte bryłą domu, mieszkańcy mogą korzystać z uroków świeżego powietrza z dala od spojrzeń sąsiadów, a otwarcie w stronę parku pozwala im cieszyć się widokiem stuletnich drzew w kameralnej atmosferze. Ponadto taka lokalizacja sprawia, że patio staje się żywym, zielonym sercem, integrującym strefy domu o różnej funkcjonalności. 

Nowoczesny dom z patio dla czteroosobowej rodziny – układ funkcjonalny

Projekt Forrest House powstał z myślą o potrzebach czteroosobowej rodziny. W centralnej części domu na parterze zaprojektowano przestronną strefę dzienną, która z dwóch stron otwiera się na naturę za pomocą dużych okien. Przeszklenie od wschodu sprawia, że z jadalni i kuchni rozpościera się widok na park, a od zachodu – na prywatny ogród. Salon również otwiera się na część ogrodową od strony północnej i zachodniej. Dodatkowo na parterze wydzielono także pomieszczenie gospodarcze, pralnię oraz garaż.

Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS

Ze względu na to, że inwestorzy pracują w wolnych zawodach z domu, projekt uwzględniał również niezależną pracownię, zlokalizowaną we frontowej części domu. Natomiast w północno-wschodniej części, usytuowanej w głębi działki, powstała strefa nocna, obejmująca główną sypialnię z widokiem na park oraz przestronną łazienkę z sauną, z której można wyjść bezpośrednio do ogrodu. By zapewnić wszystkim domownikom prywatność i komfort, pokoje dziecięce zostały ulokowane na piętrze, podobnie jak pokój dla gości oraz dodatkowa łazienka.

Dialog nowoczesnej zabudowy z historyczną tkanką miasta – bryła domu jednorodzinnego

Wybrany układ pomieszczeń miał znaczący wpływ na kształt i charakter bryły. Nie bez znaczenia była również wąska i podłużna działka oraz jej lokalizacja bezpośrednio przy starym parku. Najbliższe otoczenie domu stanowią stuletnie drzewa oraz jednorodna architektonicznie historyczna zabudowa. Charakterystyczne dla okolicy są dwuspadowe dachy, usytuowane szczytowo do frontów działek. Plan miejscowy zakładał dość restrykcyjne warunki w zakresie kształtowania nowej zabudowy, dlatego projekt jest wynikiem dialogu między historyczną urbanistyką a nowoczesnością.

Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS

Bryła zawdzięcza swój wyrazisty charakter horyzontalnym akcentom, które wyznaczają jej główną oś. Wydłużony parter został dodatkowo podkreślony poprzez zadaszenie tarasu. Ścianę w strefie wejściowej pokrywa długa cegła Max Berg, mająca swoją kontynuację wzdłuż domu. Całość w sposób asymetryczny wieńczy dwuspadowy dach. Projekt JABRAARCHITECTS łączy historyczną tkankę miasta z nowoczesnym otwieraniem przestrzeni. Dzięki temu projekt Forrest House wyróżnia się formą podporządkowaną idei jak najpełniejszej integracji domu z otoczeniem.


Projekt: JABRAARCHITECTS | jabraa.pl

Zobacz również: Podcieniowy Dom Audio-Widokowy – prywatność i schronienie | 237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach

Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Forrest House: 300-metrowa przeszklona willa we Wrocławiu - projekt JABRAARCHITECTS
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sam
Sam
30 dni temu

Projekt ok tylko lokalizacja fatalna. Taki dom można sobie postawić w lesie najlepiej na kilku hektarowej działce z dala od innych zabudowań a nie raptem 3 metry od domu sąsiada który codziennie będzie ci zaglądał w okna i w dodatku mieszka w budynku który wygląda identycznie jak twój. Deweloperska porażka.

Matia
Matia
30 dni temu
Reply to  Sam

Nic dodać nic ująć, jeszcze ciekawiej musi być w środkowym domku. 🙂

Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter