Funkcjonalizm, logika i prostota

Funkcjonalizm, logika i prostota

To niewielkie warszawskie mieszkanie z lat 60-tych ubiegłego wieku zostało zaprojektowane dla odważnej i pełnej energii młodej pary, prowadzącej aktywny tryb życia. Pracownia projektowania wnętrz COCO, która wzięła tą przestrzeń na warsztat, zastała nieruchomość w bardzo złym stanie ale dzięki właścicielom gotowym na całkowitą metamorfozę zniszczonego mieszkania, zyskała ona swoje drugie wnętrzarskie życie.

Głównymi wyznacznikami przy tworzeniu przestrzeni wnętrz była ich wygoda i funkcjonalność. Dlatego też bardzo duży nacisk został położony na zmianę układu funkcjonalnego całości przestrzeni. Punktem wyjścia było otworzenie i rozświetlenie małych, klaustrofobicznych, ciemnych pomieszczeń a prace nad usprawnieniem codziennego funkcjonowania we wnętrzach mieszkania zostały rozpoczęte od zburzenia ściany dzielącej kuchnię od strefy jadalniano – wypoczynkowej.

Poza opracowaniem układu funkcjonalnego wnętrz, projekt aranżacji to skrupulatnie przemyślane założenia wizualne. Całość tworzy określoną, spójną stylistycznie i wizualnie przestrzeń a powtarzające się w poszczególnych pomieszczeniach wybrane materiały wykończeniowe tworzą ramę dla wnętrzarskich dodatków dobranych do indywidualnych potrzeb inwestorów. Marzeniem właścicielki było wprowadzenie do mieszkania motywu czarno – białej szachownicy, która stała się mianownikiem łączącym poszczególne pomieszczenia w mieszkaniu.

Funkcjonalizm, logika i prostota to trzy podstawowe zasady rządzące zaprojektowanymi wnętrzami całego mieszkania. Styl życia właścicieli kochających życie towarzyskie, ale i ceniących domowe zacisze, narzucił pomysł by mieszkanie zostało optycznie podzielone na dwie strefy dzienną – reprezentacyjną oraz prywatną – sypialnianą. Mocnym elementem łączącym optycznie zarówno te dwie strefy, jak i poszczególne pomieszczenia są płytki ułożone na podłodze w układzie czarno – białej szachownicy. Zastosowane w strefie komunikacji, łazience, kuchni oraz w prywatnym pokoju inwestora wypełniają taką powierzchnię inwestycji, która w jej przestrzeni tworzy centralnie zorganizowany, nazwany roboczo przez pracownię COCO kwadrat komunikacji widoczny na rzucie. Zastosowanie szachownicy na tak niewielkiej powierzchni nie tylko wyznacza centralną strefę komunikacji, ale przede wszystkim powiększa optykę mieszkania łącząc wszystkie pomieszczenia. Efekt ten pogłębi zabieg przeniesienia czarno-białych płytek z podłogi na ściany co dodatkowo optycznie powiększy wizualną przestrzeń mieszkania. Płytki spowodują, że pomieszczenia odbierane będą jako jednolita całość o określonym, czytelnym dla osoby poruszającej się po domu charakterze. Owe kafelki ceramiczne pojawią się także na czworokątnym balkonie, zachowując spójność dla wnętrza i zewnętrza.

W mieszkaniu zastosowano rozwiązania wpływające na wygodę codziennego funkcjonowania i na powiększenie optyki jego niewielkiej przestrzeni. Układ pokoju dziennego wraz ze strefą jadalni, kuchni i komunikacji został zaaranżowany tak, by z każdego punku tej przestrzeni, funkcjonujące w niej osoby miały zapewnione szerokie pole widzenia na strefę audio, ciągi komunikacyjne i interakcje pomiędzy strefami roboczymi kuchni i jedzenia oraz relaksu. Wyburzono ścianę działową między pokojem a kuchnią, która została optycznie oddzielona od strefy dziennej funkcjonalnym, pełnym szuflad roboczym półwyspem. W jego pobliżu wykrystalizowała się przestrzeń spożywania posiłków – to strefa, która z jednej strony jest miejscem centralnym domu, z drugiej stanowi łącznik wizualny dla całej strefy reprezentacyjnej, w której towarzyscy inwestorzy przyjmują gości. Usytuowana jest ona bowiem między kuchnią a strefą wypoczynku, w której znajduje się wygodna kanapa, kawowe stoliki i przestrzeń audio. Sprytne rozwiązania znacznie powiększają otwarte pomieszczenie. Wielkie lustro znajdujące się na froncie szafy w strefie komunikacji na przeciwko kuchni, wizualnie powiększa strefę kuchenną a lustro postawione  na podłodze i oparte o ścianę tuż za stołem w strefie spożywania posiłków, odbija przestrzeń wypoczynkową wraz ze ścianą audio. Całość jest widna, utrzymana w ciepłej kolorystyce bieli skontrastowanej z matową czernią, barwą która pokrywa ścianę łączącą strefę komunikacji przedpokoju i strefę wypoczynku i co najważniejsze sprytnie „chowa” ustawioną na jej tle czarną lodówkę. Podobną rolę pełnią wprowadzone do mieszkania plamy  błękitnego koloru, jedynej żywej barwy która urozmaica biele i czernie. Pojedyncze  niebieskie detale rozłożone w kluczowych, pojedynczych punktach percepcyjnych przestrzeni wewnątrz mieszkania, pełni funkcję nie tylko urozmaicającej dekoracji, ale i wizualnie wyznaczają poszczególne strefy zadań codziennego, domowego życia. Przykładowo wiszące szafki kuchenne znajdują się nie tylko w jej strefie roboczej. Ich linia kontynuowana jest dalej w strefie jadalni i tym samym obejmuje ona całą szerokość strefy dziennej.

Błękit pojawia się także w maleńkiej łazience, której przestrzeń została zaaranżowana tak, by wizualnie stanowiła miejsce wspólne, łącznik dla tego co dzienne – publiczne i prywatne – sypialniane. Dlatego też jej podłoga pokryta jest czarno – białą szachownicą, co powiększa jej optykę i daje efekt kontynuacji strefy dziennej. By nadać łazience przytulnego charakteru ściana prysznicowa pokryta jest płytką drewnopodobną, która ociepla całe pomieszczenie. Co też ważne ściana ta sprawia wrażenie przeniesienia na jej płaszczyznę drewnianej podłogi znajdującej się w pokojach dziennym i sypialni. Całość uzupełniła niewielki pas błękitnej mozaiki o odcieniu odpowiadającym niebieskiej barwie występującej w pozostałych strefach mieszkania.

Biel skontrastowana z czernią, drewniane wykończenia, powtarzające się plamy błękitu, przykuwające uwagę punkty oświetlenia, jak np. lampa zawieszona nad skrajem drewnianego blatu kuchennego półwyspu i pełniąca funkcję nie tylko dekoracji ale i architektonicznego optycznego oddzielenia kuchni od jadalni, wpływają na klimat tego niewielkiego, warszawskiego mieszkania. Wszystkie materiały zarówno płytki, jak i fronty szafek mają matowe wykończenie a to dodatkowo nadaje wnętrzom charakternej, aksamitnej, ciepłej i spokojnej atmosfery mieszkania usytuowanego na jednym z warszawskich, pełnych życia osiedli.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter