Funkcjonalny i nowoczesny akademik

Najnowsza realizacja Silp Architects to projekt tajlandzkiego, wszechstronnego i jasnego akademika. Inwestor zwrócił się do architektów z prośbą, o stworzenie nowoczesnego, wygodnego i ogólnie dostępnego budynku mieszkalnego dla studentów Kasetsart University. Wyzwaniem projektowym przed którym stanęli architekci było wyciągniecie jak największej ilości emocji z konwencjonalnego budynku.

8-piętrowe budynki mieszkalne wykorzystują maksymalnie rozpiętą strukturę w celu uzyskania maksymalnej wydajności powierzchni.  W każdym z akademików znajduje się 77 pomieszczeń, na które składa się 70 pokoi typu studio i 7 mieszkań z jedną sypialnią. Realizacja mini mieszkań była priorytetem dla Inwestorów, którzy przekazali architektom plany brandingowe i marketingowe, aby Ci zgodnie z naczelną zasadą „twórczego myślenia, energicznego życia” stworzyli coś niepowtarzalnego.

Zespół projektowy miał na celu zaprojektowanie wyjątkowych przestrzeni, które pobudzą kreatywność i wyobraźnię studentów, zachowując jednocześnie swoją funkcjonalność, jako miejsca służące do mieszkania. Zakres prac Silp Architects obejmuje plan zagospodarowania przestrzennego dla przestrzeni publicznej, projektu elewacji i wnętrza mieszkalnego. Zielony obszar służy jako część wypoczynkowa, zapewniająca prywatność, jednocześnie w spójny sposób komponując się z okoliczną roślinnością. Aby zreformować konwencję powtarzalności i sztywnych zasad w projektach studenckich akademików, architekci zastosowali szereg zabiegów dynamizujących gmach, poprzez charakterystyczny wygląd elementów architektonicznych, takich jak np. designerska, zygzakowata balustrada.

Funkcjonalność projektu zaprezentowana jest na każdym poziomie, począwszy od zewnętrznej części budynku, po specjalnie zaprojektowany dach, zapewniający osłonę przeciwsłoneczną i przeciwdeszczową. Jasnożółty balkon kontrastuje z ciemnoszarą ścianą „wtopioną” w nocne niebo. Daje to silny, wizualny akcent będący charakterystycznym elementem struktury akademika. „Inteligentna”, metalowa klatka zapewnia naturalną wentylację przestrzeni, pomijając potrzebę korzystania z klimatyzacji.

Zygzakowaty, wzorzysty, drewniany stół nadaje sypialniom charakter, w spójny sposób nawiązując do wyglądu zewnętrznego domów studenckich. Przesuwane, metalowe drzwi zdobią niestandardowe detale. W porównaniu do pokoi typu studio, „house” ma o wiele większy salon i specjalną garderobę. Wnętrza pokoi utrzymano w stonowanych, jasnych barwach. Minimalistyczne wnętrza zgodnie z koncepcją mają zapewnić studentom spokój i odpowiednie warunki do nauki.

A Wy, co myślicie? Macie ochotę na powrót do studenckich czasów?

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter