Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio

Chadwick Dryer Clarke Studio (CDC) zaprojektowało ekologiczny dom na bazie krytej strzechą stodoły w angielskiej wsi Barlow. Zobacz ten wyjątkowy projekt!

Dom Gables House

Gables House to posiadłość zaprojektowana dla klientów, którzy właśnie odchodzą na emeryturę. Założeniem projektu było przygotowanie zrównoważonego ekologicznie domu współgrającego z lokalnym, wiejskim otoczeniem. W rezultacie powstała bardzo nowoczesna i energooszczędna budowla.

Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow

Klienci chcieli, żeby dom nie był zbyt duży dla dwójki osób, ale jednocześnie na tyle rozległy, żeby gościć liczną rodzinę i organizować wiejskie przyjęcia. Jednocześnie ważne było utrzymanie stylistyki budynku pasującej do domów okolicznych mieszkańców.

Połączenie nowego i starego

Studio CDC zrewitalizowało starą, krytą strzechą stodołę. Do jej wykończenia użyto materiałów dostępnych u miejscowych rzemieślników. W ten sposób powstał nowoczesny projekt, w którym wykorzystano krzemień i czerwoną cegłę. Do wykończenia drewnianych okiennic i ogrodzeń użyto elementów z cynku – metalu często stosowanego w okolicznym, wiejskim budownictwie.

Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow

Większa część nowych budynków została cofnięta. Pozwoliło to odsłonić widok na zrewitalizowaną stodołę, która stała się doskonale widoczna od strony wiejskiej drogi. Nowe zabudowania mają stosunkowo niewielką wysokość, dzięki czemu nie przeszkadzają sąsiadom w podziwianiu szerszej panoramy okolicy. Nowopowstały dom składa się z przeszklonych brył o powierzchni 200 metrów kwadratowych.

Wnętrze domu Gabler House

Teren działki został zagospodarowany w przemyślany sposób. Goście wchodzący przez główną bramę są prowadzeni do frontowej części budynku. Znajdujący się tam wąski, zakrzywiony hall prowadzi do części mieszkalnej. Kuchnia, jadalnia i główne pokoje mają otwarty plan, pozwalający na spotkania we wspólnej przestrzeni. Sama kuchnia znajduje się pod antresolą pozbawioną kolumn i zawieszoną na stalowych prętach. Obszar wytłumiono akustycznie, co zapobiega powstawaniu pogłosów.

Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow

Kuchnia dzięki swojemu położeniu sprawia wrażenie pewnego odizolowania, a jednocześnie jest łatwo dostępna podczas imprez towarzyskich. Zygzakowaty dach wykonano z drewna jodły izolowanego filcem tłumiącym dźwięki. Dzięki temu nawet duże, otwarte przestrzenie sprawiają wrażenie ciepłych i przytulnych. Pojedynczy, stalowy słup osadzony w betonowej ścianie podtrzymuje długą belkę dachową widoczną w przekroju całego domu.

Przez przeszklenia na wyższym poziomie domu widać szczegóły linii dachu. Jednocześnie łączą one otwartą przestrzeń z holem i gabinetem znajdującymi się w głębi budynku. We wnętrzu jadalni znajduje się wykonana na zamówienie ława, będąca ciekawym elementem dekoracyjnym.

Przestrzeń idealnie wykorzystana

W krytej strzechą stodole wykorzystano każdy centymetr przestrzeni, aż do samego dachu. Znajdują się w niej skromne, ale wygodne pokoje wykończone malowanymi deskami. Wyposażono je we wbudowane szafy i wieszaki. Mają one służyć członkom rodziny do pracy. Obok znajduje się oddzielny, główny apartament z garderobą, łazienką i prywatnym patio. W czasie kiedy w domu znajdują się goście, może on służyć za miejsce odosobnienia i odpoczynku dla właścicieli.

Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow

W domu znajduje się oddzielny balkon, na którym właściciele mogą zażyć chwil relaksu. Antresola tworzy prywatną, kolejną przestrzeń wypoczynkową, na którą można dostać się drewnianymi schodami ukrytymi pomiędzy betonowymi ścianami. Otwierany świetlik dachowy zapewnia piękny widok na zachód i wpuszcza do wnętrza świeże powietrze. Z kolei apartament dla gości wyposażony jest we własną łazienkę z prysznicem, zapewniając spokój i prywatność odwiedzającym rodzinę przyjaciołom.

Zastosowane materiały

Dom zbudowano na szkielecie drewnianym z izolacją z wełny drzewnej i betonowymi ścianami. Wewnątrz znajdują się pompy ciepła zasilane powietrzem. Prąd czerpany jest z ogniw słonecznych, a cały przepływ energii i ciepła jest stale monitorowany. Rozmieszczenie świetlików dachowych zapobiega przegrzaniu budynku.

Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow

Automatycznie sterowane elementy przeszklenia i wydłużona linia dachu w naturalny sposób poprawiają zacienienie budynku. Woda przemysłowa kierowana jest z domu do starego koryta i wykorzystywana do podlewania ogrodu. Dodatkowo na działce znajduje się kilka rowów z wodą, przypominających z lotu ptaka wyciągnięte palce. Z czasem ich okolica zostanie obsadzona roślinami ozdobnymi.

Projekt: Chadwick Dryer Clarke Studio | www.chadwickdryerclarke.co.uk
Zdjęcia: Hufton and Crow | www.huftonandcrow.com

Zobacz również: Rezydencja Eisenerz w Szwajcarii | Giorgio Parise i stylowa willa w Vicenzy

Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Gables House – ekologiczny dom projektu Chadwick Dryer Clarke Studio - foto Hufton and Crow
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter