Geometryczny dom Forja w portugalskiej dolinie

Pablo Pita wraz z Pablo Rebelo od 2010 roku współpracują w biurze architektonicznym z siedzibą w Porto. Gdy pojawiła się potrzeba na ustronne miejsce z dala od zgiełku miasta, zaprojektowali odosobniony dom Forja w miejscowości Vila de Muros. Na wyjątkowość projektu wpływa zarówno oryginalna geometryczna bryła domu, jak i niełatwy teren, na którym powstał.

 Architektura regionu

 Niewielki wakacyjny dom Forja zaprojektowany przez Pablo Pita w portugalskim rejonie Alto Douro jest częściowo osadzony na pochyłym terenie. Ponadto posiada duże otwarte przestrzenie, dzięki którym można podziwiać widok na otaczającą zewsząd przyrodę. Miejscowość Vila de Muros położona jest na obszarze o bogatej różnorodności roślin i drzew. Wychodzi na rzekę Bestança, która wypływa z gór Montemuro prosto do rzeki Douro. Architektura regionu obejmuje małe domy zbudowane w różnych okresach i w szerokim zakresie stylów. Jednak zazwyczaj posiadają ten sam lokalny budulec, jakim jest kamień łupkowy.

Dom wyróżniający się wśród tradycyjnych zabudowań

 Studio założone przez dwóch architektów miało na celu zaprojektowanie domu Forja jako współczesną alternatywę dla tradycyjnych zabudowań.

“Sam dom jest antytezą sztuki mimetycznej, która czasami charakteryzuje te konteksty” – zauważa studio – “Dlatego proces ten jest ustalany poprzez poszukiwanie odejścia typologicznego i formalnej abstrakcji jako opcji integracji budynku z naturą”.

Minimalna geometryczna bryła domu jest wykończona jednolitym szarym renderowaniem, aby stworzyć to, co architekci opisali jako “prosty gest, osadzony na zboczu”. Wewnętrzne przestrzenie są w przeważającej części otwarte, z brakiem ścianek działowych. Dzięki temu zapewniono nieograniczony zakres ruchów, a widoki w pomieszczeniach mieszkalnych są niczym nieprzesłonięte. Poprzez duże, pełnowymiarowe otwarte przestrzenie, cała uwaga mieszkańców skupiła się na widoku rozpościerającym się na lasy i doliny. Sprzyja temu również minimalne umeblowanie i zmniejszona ilość materiałów.

Na górnej kondygnacji znajduje się przestrzeń wypoczynkowa i jadalna, osadzona wokół centralnego drewnianego pomieszczenia, zawierającego kuchnię i toaletę. Sypialnie stworzono z elementów budowlanych wykonanych z drewna. Drzwi współgrają z podłogą i sufitem. Tony i faktura drewna nadają naturalności wnętrzom i komponują się doskonale z naturalnym otoczeniem domu.

Na niewielkiej działce wokół domu ułożono betonowe płyty, dzięki którym powstała użyteczna zewnętrzna przestrzeń. Dodatkowym elementem uzupełniającym krajobraz jest betonowy basen usytuowany na skalistym zboczu.

Foto: dezeen

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter