Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice – Home for terminally ill”

Pracownia Gierbienis + Poklewski otrzymała podwójne nagrody w konkursie „Hospice – Home for terminally ill” organizowanym przez platformę Bee Breeders. Koncepcja zdobyła pierwszą nagrodę i dodatkowe wyróżnienie BB Green Award dla najbardziej zielonego budynku.

Przywiązanie do proekologicznych wartości

Architekci podkreślają przywiązanie do proekologicznych wartości, jak również rolę natury w projektowaniu. Często wykorzystują w procesie w projektowym założenia biofilii. Zasady te są szczególnie ważne na terenach silnie zurbanizowanych, gdzie kontakt ze środowiskiem naturalnym został w dużej mierze utracony lub przyroda jest wprowadzana w krajobraz miejski w sposób nieplanowany i lekkomyślny. Architektura biofiliczna staje się dziś odpowiedzią na problemy współczesnego człowieka. Korzyści płynące z jego stosowania są tym ważniejsze, że zauważalny jest zanik kontaktu człowieka z naturą. To podejście widoczne jest w koncepcji hospicjum.

Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice - Home for terminally ill”
Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice – Home for terminally ill”

Konkurs oferował możliwość autorskiego wyboru działki. Dla architektów ważne było założenie, aby osoby dotknięte śmiertelną chorobą nie czuły się odsunięte od życia, odseparowane. Stąd idea, aby nie wychodzić z budynkiem na peryferia, tylko pozostać w mieście. Jednocześnie zaprojektować obiekt w taki sposób, aby jak najpełniej oferować odbiorcom kontakt z naturą.

Tożsamość budynku

Architekci tożsamości budynku poszukiwali zarówno w lokalizacji – wybierając działkę w ścisłym centrum życia miasta, będącą pustym miejscem w zabytkowej pierzei, formie – skrywając funkcję pod charakterystycznym dla zabudowy mieszkalnej jednorodzinnej dwuspadowym dachem, jak i w organizacji wewnętrznej przestrzeni – traktując poszczególne funkcje, jako pokoje, nadając im domowy klimat.

Głównym założeniem formalnym koncepcji było stworzenie wewnętrznego ogrodu, aby obiekt nie kojarzył się z zamkniętym czterema ścianymi budynkiem, a stał się przestrzenią wyjątkową, nawet magiczną. Pozbawiony widocznych podpór drewnianych dach sprawia wrażenia uniesionego nad zielonym wnętrzem, a dzięki pokryciu przezierną membraną światło naturalne eksploruje powstały ogród.

Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice - Home for terminally ill”
Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice – Home for terminally ill”

Założenia biofilii

Koncepcja odnosi się do założeń biofilii, czyli miłości do natury – trendu który w ostatnich latach staje się coraz popularniejszy. Dzieje się tak ze względu na potrzebę odnowienia coraz bardziej zatracającego się kontaktu człowieka z przyrodą. Potrzeba szczególnie widoczna stała się w trudnym czasie pandemii w którym znalazły się społeczeństwa, niezależnie od szerokości geograficznej.

Język flory i fauny jest czymś pierwotnym i uniwersalnym, a współczesne badania potwierdzają, że natura ma ogromny wpływ na kondycję psychofizyczną człowieka. Obserwacja tzw. geometrii natury pozytywnie wpływa na odbiór świata przez człowieka. Szczególne istotne jest wprowadzenie zieleni w miastach, a nawet w budynkach – jak w tym przypadku, gdzie zyskuje obok waloru estetycznego również ważną funkcję, przeprowadzenia pacjenta przez tzw. fazy świadomości nieuleczalnej choroby.

Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice - Home for terminally ill”
Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice – Home for terminally ill”

„W projekcie zdecydowaliśmy się odwołać do znanych w psychologii 5 etapów świadomości nieuleczalnej choroby. Dla wielu z nas przekroczenie progu hospicjum jest aktem odwagi, albo być może czymś odwrotnym efektem bezradności” – mówią projektanci z pracowni Gierbienis + Poklewski.

Projekt zakładał, aby powstała przestrzeń daleka była od skojarzeń z typową tego typu placówką i nie posiadała „przysłowiowego” progu, jednocześnie organizacja przestrzeni odnosiła się do wiedzy psychologicznej – twórczo interpretowała etapy, zamieniając je w rozproszone w ogrodzie wyspy, zachowując jednocześnie spójność, ale oferując inne emocje za którymi kryją się etapy.

Jury konkursowe określiło projekt jako „olbrzymią oranżerię z pięknym ogrodem, z pokojami otaczającymi ten ogród, które dają poczucie przestrzeni zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz”. Propozycja architektów oferuje naturalne sanktuarium zaprojektowane tak, aby poczuć się jak w magicznej zielonej przestrzeni pod lewitującym dachem. Drewniana konstrukcja owinięta półprzezroczystą membraną sprawia wrażenie, że budynek świeci światłem z zewnątrz, oferując jednocześnie terapeutyczną atmosferę wolną od zewnętrznych dźwięków miasta.

Koncepcja została przygotowana w zespole Marcin Gierbienis, Damian Poklewski – Koziełł, Justyna Kopacz i Aleksander Kwaśniak.

Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice - Home for terminally ill”
Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice – Home for terminally ill”

Pracownia GIERBIENIS + POKLEWSKI

Pracownia projektowa Gierbienis + Poklewski została założona w 2016 r. przez architektów Marcina Gierbienisa i Damiana Poklewskiego – Koziełł. Od momentu powstania pracownia ma na swoim koncie wiele nagród w polskich i międzynarodowych konkursach architektonicznym m.in. w konkursach YAC na projekt The Pinocchio Children’s library w Collodi i kaplicy w Rwandzie. Za najważniejszy projekt uznają budynek edukacyjny w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo w Gdyni, który aktualnie jest w trakcie realizacji.

Zobacz również: Siedziba Columbus Energy | Warszawska siedziba SYZYGY i Ars Thanea

Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice - Home for terminally ill”
Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice - Home for terminally ill”
Gierbienis + Poklewski z nagrodami w konkursie „Hospice - Home for terminally ill”
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter