GREENHOUSE – dom projektu NA NO WO Architekci

Nieduża działka o niekorzystnych warunkach, a na niej 241-metrowy dom. Przed takim wyzwaniem stanęli projektanci z pracowni NA NO WO Architekci, aby stworzyć wyjątkowy projekt – GREENHOUSE. Efekt? Zobaczcie sami!

Nowatorski koncept GREENHOUSE

GREEHOUSE to dwukondygnacyjny dom, którego konstrukcja złożona jest z dwóch połączonych ze sobą brył o układzie przypominającym kształt litery „L”. Zadanie nie było łatwe: zaprojektowanie 241-metrowego domu na niewielkiej, bo 760-metrowej działce z narożnym i wąskim wjazdem od strony południowej okazało się nie lada wyzwaniem dla projektantów z pracowni NA NO WO Architekci.

GREENHOUSE - dom projektu pracowni NA NO WO Architekci
Projekt GREENHOUSE autorstwa NA NO WO Architekci

Pierwotnym założeniem tej oryginalnej koncepcji było stworzenie budynku wzorowanego na szklarni, który będzie wkomponowany w otaczającą go zieleń. Na tak niedużej przestrzeni zaplanowano ogród, który mieści się w południowo-zachodniej części działki. Jest to najlepiej nasłoneczniona część, która jest osłaniana przez jeden z boków domu.

GREENHOUSE - dom projektu pracowni NA NO WO Architekci
Projekt pracowni NA NO WO Architekci

Takie rozwiązanie pozwala na wydzielenie miejsca wypoczynku z tarasem, pozwalając jednocześnie na odrobinę prywatności poprzez ograniczenie możliwości zaglądania w obszerne okna części dziennej domu. Na etapie projektowania udało się również odseparować ażurowym ekranem i roślinnością część ogrodu od placu, na którym swobodnie można nawrócić. Plan zagospodarowania działki przewiduje także zmniejszenie długości podjazdu i tym samym odzyskanie części zielonej strefy, na której zależy inwestorom.

Naturalnie i nowocześnie

Liczne przeszklenia i otwarte przestrzenie sprawiają, że natura przenika do wnętrza. Wrażenie to potęguje zastosowanie ścian wertykalnych, czyli pionowych zielonych ogrodów, które są cechą charakterystyczną tego domu. Motyw ten pojawia się również na piętrze nad dwustanowiskowym garażem, gdzie latem roślinność będzie delikatnie osłaniała i chroniła przed przegraniem pokoje dziecięce oraz przylegający do nich taras.

Sam układ wewnątrz budynku jest oryginalny i nietypowy. Wysoki na dwie kondygnacje salon otwiera się jadalnię oraz aneks kuchenny z wyspą. Na piętrze domu mieści się sypialnia z garderobą i prywatną łazienką. Dzięki obszernym przeszkleniom jej wnętrze wypełnia się światłem naturalnym, zachowując jednocześnie poczucie intymności dzięki ścianie budynku z częścią dzienną. Umieszczenie okien umożliwia dodatkowe doświetlenie, a równocześnie chroni przed ciekawskimi spojrzeniami okolicznych sąsiadów.

GREENHOUSE - dom projektu pracowni NA NO WO Architekci
Projekt GREENHOUSE

W domu zostanie zainstalowanych wiele rozwiązań technologicznych, takich jak wentylacja mechaniczna z rekuperacją, pompę ciepła oraz panele fotowoltaiczne. Budynek zostanie również wyposażony w system retencjonowania wody opadowej dzięki zieleni ekstensywnej pokrywającej stropodachy. Zastosowanie systemu korzystnie wpłynie na obniżenie temperatury dachu, który latem bardzo się nagrzewa.

Nowoczesna forma budynku GREENHOUSE to nietypowy projekt, w którym minimalistyczne podejście idzie w parze z zamiłowaniem do natury.


Projekt: NA NO WO Architekci | nanowoarchitekci.pl

Zobacz również: Projekt basenu w Piasecznie | Projekt RE: LIGHT SIDE OF THE MOON HOUSE

Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter