Hill House – domek z zielonym dachem od Snegiri Architects

Pracownia Snegiri Architects zaprojektowała w moskiewskim lasku domek, którego ideą przewodnią jest maksymalne ograniczenie zużycia energii. Przed Tobą projekt Hill House.

Projekt Hill House

Głównymi założeniami ukończonego w 2018 roku projektu była energooszczędność i przyjazność dla środowiska naturalnego. Pasywny domek może oszczędzić aż do 90 procent więcej energii niż inna, podobnego rozmiaru budowla. Większość powierzchni i okien budynku skierowana jest w stronę słońca, tak aby wykorzystać maksymalną ilość naturalnego ciepła i światła.

Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects

Konstrukcję zbudowano korzystając z technologii płyty szwedzkiej. Monolityczna płyta fundamentowa jest w niej zintegrowana z systemem ogrzewania podłogowego i wentylacji. Ściany ocieplono wysoce odporną na zimno wełną mineralną pokrytą modrzewiowym drewnem nasączonym olejem lnianym.

Integracja z otoczeniem

Jak tłumaczą architekci – kluczową cechą projektu była całkowita integracja z otoczeniem. W tym celu zachowano istniejące na placu budowy drzewa wśród których ukrył się nowy budynek. Zielony dach pomógł mu jeszcze bardziej wtopić się w otaczający domek, leśny krajobraz.

Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects

Dach Hill House jest zielony w przenośni i całkiem dosłownie. Zieloną barwę zapewnia dywan z roślin. W jego skład wchodzą rozchodniki i karłowate wersje ziół, takich jak na przykład dziki rumianek.

Dom pasywny energetycznie

Projekt bez wątpienia spełnia wszystkie założenia „domu pasywnego energetycznie”. Taras oraz większość okien czerpie jak najwięcej energii ze światła słonecznego. Budynek wyposażony jest w bardzo szczelne, energooszczędne okna oraz system wentylacji z rekuperacją powietrza. Fundament z ogrzewanej szwedzkiej płyty zapewnia ciepło przez cały rok. Chłodną, rosyjską zimę pozwalają przetrwać ocieplenia z wełny mineralnej i pokrycie z nasyconego olejem lnianym drewna modrzewiowego.

Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects

Klient, dla którego zaprojektowano Hill House jest człowiekiem lubiącym innowacje, fanem nowoczesnej technologii i technicznych gadżetów. Na jego życzenie budynek został skonstruowany w technologii „inteligentnego domu” łączącej komputerowe sterowanie mediami z alarmem i dodatkowymi usługami. W pobliżu budynku znajduje się miejsce parkingowe wraz z przyłączem do ładowania samochodów marki Tesla. Właściciel ceni sobie również historię. Prywatnie zajmuje się kolekcjonowaniem dzieł sztuki i mebli vintage, co jest doskonale widoczne w wystroju wnętrza domu.

Zobacz również: Domek w stylu marynistycznym | Rezydencja Kostelec – wyjątkowy kompleks mieszkalny

Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Hill House - domek z zielonym dachem - projekt Snegiri Architects
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter