Hotel Dom Anthemion projektu studia Normless w Kawali

Dom Anthemion, kt├│ry otworzy┼é swoje podwoje w sierpniu 2018 r., znajduje si─Ö w centrum Kawali, tu┼╝ obok znanego akweduktu. Powsta┼é tam hotel, kt├│ry mie┼Ťci si─Ö w trzypi─Ötrowym budynku, pierwotnie wybudowanym w 1927 roku. Projekt ┼é─ůcz─ůcy zabytkow─ů architektur─Ö ze wsp├│┼éczesnymi trendami zrealizowa┼éo studio Normless.

Historyczne mury nabieraj─ů ┼Ťwie┼╝o┼Ťci

Niegdy┼Ť ten zabytkowy dom nale┼╝a┼é do ┼╝ydowskiego kupca tytoniu. Aktualnie zosta┼é odnowiony w taki spos├│b, aby podkre┼Ťli─ç dziedzictwo architektoniczne i jednocze┼Ťnie nada─ç ┼Ťwie┼╝y powiew wsp├│┼éczesnego wyrafinowania. Nowi w┼éa┼Ťciciele poprosili studio architektoniczne Normless, aby na nowo zaprojektowali wn─Ötrze tego zabytkowego budynku, maj─ůc tylko jedno zastrze┼╝enie: zachowa─ç oryginalny charakter. Wchodz─ůc do budynku, uwag─Ö zwracaj─ů imponuj─ůce metalowe drzwi przesuwne w recepcji, b─Öd─ůce uk┼éonem w stron─Ö wykorzystania geometrii na pocz─ůtku XX wieku. Sala ┼Ťniadaniowa podtrzymuje t─Ö sam─ů estetyk─Ö, poniewa┼╝ znajduj─ů si─Ö tam lekkie d─Öbowe krzes┼éa i sto┼éy. Wszystko w harmonii z zabytkowym kredensem (cz─Ö┼Ť─ç wyposa┼╝enia poprzedniego w┼éa┼Ťciciela), kt├│ry pomalowano na kolor g┼é─Öbokiej, butelkowej zieleni, przez co zyska┼é nowoczesny styl.

Oryginalny układ domu zachowany

Zesp├│┼é projektowy zachowa┼é wi─Ökszo┼Ť─ç oryginalnych ┼Ťcian, dostosowuj─ůc uk┼éad siedmiu pokoi do istniej─ůcych plan├│w pi─Öter. Recepcja i sala ┼Ťniadaniowa znajduj─ů si─Ö na parterze wraz z jednym z pi─Öciu studi├│w Anthemion. Z boku budynku widnieje ma┼ée przytulne patio, kt├│re stworzyli dla go┼Ťci, aby mogli cieszy─ç si─Ö s┼éo┼äcem w pogodne dni. Pozosta┼ée pokoje hotelowe zosta┼éy udost─Öpnione wok├│┼é lobby na 1. i 2. pi─Ötrze. Oryginalne drzwi budynku odrestaurowano i wykorzystano jako wej┼Ťcie do pokoju go┼Ťcinnego. Nowe, metalowe z zam├│wionymi specjalnie mosi─Ö┼╝nymi i bia┼éymi ga┼ékami przeznaczono dla przestrzeni wsp├│lnych i ka┼╝dej z siedmiu ┼éazienek. Wewn─ůtrz rattanowe p├│┼éokr─ůg┼ée zag┼é├│wki wsp├│┼égraj─ů z drewnianymi meblami, niebieskimi lub zielonymi szafkami i mosi─Ö┼╝nymi detalami, tworz─ůc lekkie i przytulne otoczenie. ┼ü─ůcz─ů tradycj─Ö z nowoczesno┼Ťci─ů.

Geometryczne płytki i dębowy laminat

Pod┼éoga na wszystkich trzech pi─Ötrach zosta┼éa zast─ůpiona naturalnym d─Öbowym laminatem i geometrycznymi p┼éytkami cementowymi. Architekci wybrali dwa odcienie niebieskiego i zielonego. Chcieli, aby zar├│wno w przestrzeniach wsp├│lnych, jak i w pokojach hotelowych stworzy─ç kolorowe sekwencje. Podkre┼Ťlili tym sufit i jedn─ů stron─Ö ka┼╝dego pomieszczenia. Dzi─Öki tej technice uda┼éo si─Ö utrzyma─ç minimum ingerencji, bez zb─Ödnych element├│w dekoracyjnych, podkre┼Ťlaj─ůc sam uk┼éad budynku. Dom Anthemion, w kt├│rym stworzono hotel, doskonale r├│wnowa┼╝y sw├│j oryginalny charakter z wymaganiami podr├│┼╝nika, dzi─Öki eklektycznemu wzornictwu.

foto. pendulummag

Udostępnij ten artykuł

Zapisz si─Ö do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter