Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects

Hotel Somiatruites to wspólny projekt dwóch braci – architekta i szefa kuchni – którzy pragnęli połączyć kuchnię z architekturą, dodając kolorytu i lokalnej społeczności, i całemu miastu, a wszystko to na tle bardzo szczególnego kontekstu społeczno-kulturowego.

Hotel Somiatruites

Założeniem projektu Hotel Somiatruites, było przekształcenie starej garbarni, zlokalizowanej w dzielnicy Rec de Igualada, w restaurację. Prace nad rewitalizacją obiektu rozpoczęły się w 2013 roku.

Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects

Dzielnica Rec de Igualda położona jest między murami miejskimi, a rzeką. Od ponad pięciuset lat działały tu duże garbarnie przeplatane małymi ogródkami. Obecnie nadal pracuje tu kilka z nich, produkując skórę uznawaną za jedną z najlepszych na świecie, jednak kolejne kryzysy sprawiają, że coraz więcej budynków w tej okolicy pustoszeje.

Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects

Hotel w starej garbarni

Hotel Somiatruites jest częścią projektu rewitalizacji dzielnicy w duchu zachowania więzi z historią. Firmy garbarskie z okolicy mogą korzystać w nim z usług hotelowych i restauracyjnych podczas wizyt swoich klientów biznesowych. Integrując się ze starą architekturą dzielnicy w sposób zrównoważony, hotel stara się być też częścią globalnego projektu gastronomicznego.

Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects

Sam Hotel Somiatruites składa się z lekkiej, metalowej konstrukcji umieszczonej na szczycie starej garbarni. Zachowuje ją w pierwotnym stanie, oddzielając subtelnie przeszłość od teraźniejszości i integrując obie epoki w jednej całości.

Fasada nowej części zdominowana jest przez kraty zapewniające cień, a jednocześnie będące ukłonem w stronę krat, które występowały w suszarniach starych garbarni.

Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects

Ogród na dachu hotelu Somiatruites

Dach budynku pokryty jest ogrodem – to kolejny ukłon w stronę historii dzielnicy Rec de Igualada, gdzie garbarnie przeplatały się z miejscami zieleni. Stanowi też zapowiedź zrównoważonej transformacji dzielnicy, a jednocześnie jest narzędziem służącym hotelowej kuchni. Ogród nawożą żyjące w nim kury, natomiast nawadnianie zapewnia woda ze studni znajdującej się pod garbarnią.

Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects

Wnętrze wypełniają skóra, drewno i światło tworząc wygodne i przyjazne przestrzenie dostosowujące się do wymagań gości. Hotel odwiedzają goście biznesowi – to sprawia, że pokoje muszą być nie tylko miejscami do spania, ale też dawać możliwość prowadzenia rozmów handlowych czy konferencji. Umożliwiają to specjalne łóżka, które można schować w suficie, a także stoły, które również znikają z pokoju, sprawiając że przestrzeń staje się zmienna i dynamiczna.

Zobacz również: Hotel Crowne Plaza – The Warsaw HUB | Hotel Al Faya Lodge

Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects
Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects
Hotel Somiatruites projektu Xavier Andrés Architects
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter