Idealny duet biel & czerń

Mieszkańcy apartamentu to osoby ceniące prostotę, dobry design, wysoką jakość materiałów i odważne motywy w aranżacji. Trzypoziomowe mieszkanie projektu Widawscy Studio Architektury zajmuje ponad 120 m2 i jest zlokalizowane w centrum Sosnowca. Prezentowane wnętrze dotyczy pierwszego poziomu mieszkania na którym znajduje się otwarta przestrzeń dzienna umożliwiająca mieszkańcom i ich gościom wspólne spędzanie czasu. Największym wyzwaniem dla architektów było zorganizowanie w wąskim wnętrzu atrakcyjnej strefy wejściowej. Powstał funkcjonalny regał na książki, który pełni role ażurowej „ściany” oddzielającej strefę wejściową od przestrzeni dziennej. Dywanowa forma schodów kryje we wnętrzu pojemną szafę na ubrania i obuwie.

Minimalistyczna, biała kuchnia w formie aneksu została zwieńczona płytkami w czarno-białe geometryczne wzory, a wyspa kuchenna lakierowanymi toczonymi nóżkami – akcentem z odległej epoki. Architekci zdecydowali się na tak kontrastowe zestawienia form i wzorów aby nadać wnętrzu intrygujacego charakteru. Dzięki połączeniu monochromatycznej kolorystyki ze zróżnicowanymi kształtami mebli oraz wzorami i fakturami materiałów przestrzeń nie jest monotonna. Szklane elementy oraz lakierowane powierzchnie mebli zastosowane we wnętrzu dzięki odbiciom optycznie powiększają przestrzeń i nadają jej elegancji.

Przestrzenna, czarna tapeta wprowadza do wnętrza kolejną strukturę nadając mu przytulności, a także klasy i szyku. Wnętrze apartamentu kryje wiele pojemnych szafek np. w ścianie bocznej aneksu kuchennego czy pod zabudową schodów. Tuż za ażurowym regałem znajduje się wejście do a niewielkiej łazienki. Jej wnętrze to także przykład monochromatycznej gry faktur i wzorów. Wzorzysta podłoga sąsiaduje tutaj z surowym betonem, lakierowaną czernią płyty MDF czy lustrem. Biala, wolnostojąca umywalka doskonale prezentuje się na tle lustra oraz czarno-bialej podlogi.

Architekci zastosowali we wnętrzu kilka akcentów, które nadały mu charakter studia fotograficznego. Na ścianach zostały zawieszone szklane ramy ze zdjęciami uznanych fotografów, a obok stylizowanej sofy stanęła lampa podłogowa inspirowana lampami studyjnymi.     Na kolejnym poziomie w strefie komunikacji została zorganizowana przestrzeń rekreacyjna z telewizorem i wygodnymi fotelami. Ściany korytarza zostały wykończone graficzną, biało-szarą tapetą.