Infinit – strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie

W czeskiej wsi Senohraby powstał Infinit – nowoczesna strefa wellness. Projektanci ze Studia Reaktor stworzyli ją na podobieństwo zaczarowanego ogrodu ukrytego głęboko w lesie i odciętego od cywilizacji.

Wellness Infinit

Niedaleko pełnej zakrętów rzeki Sázavy, w otoczeniu bujnego lasu, powstała nowa strefa wellness nazwana Infinit. Miejsce pełne jest zacisznych zakątków i kryjówek, swoim wyglądem przywołując na myśl prawdziwy magiczny ogród.

Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Wellness Infinit

Droga do niego prowadzi ciemnymi podziemiami sąsiedniego hotelu. W tym miejscu mieści się zaplecze techniczne i gospodarcze strefy wellness. Wędrujący nimi goście nie spodziewają się tego, co czeka ich po drugiej stronie – całkowitej zmiany nastroju i otoczenia.

Świat relaksu

Po wejściu do ogrodu odwiedzający przenoszą się do świata relaksu, odprężenia i magicznej atmosfery. W Infinit znajduje się niewielkie, naturalne jezioro, wokół którego znajdują się różnego rodzaju sauny, małe baseny z chłodną wodą oraz oranżeria. Paprocie i pnącza zwisają w niej ze ścian tworząc naturalne otoczenie i oplatając pokój relaksacyjny. W ogrodzie rozrzucono kilka obiektów małej architektury i oczywiście leżaków, na których goście mogą wypocząć, ciesząc oczy widokiem przyrody.

Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Wellness Infinit

W ogrodzie znajduje się kilka budynków z saunami. Łączy je wykonana z drewnianych listew modrzewiowych elewacja. Wnętrza natomiast różnią się pomiędzy sobą, zaskakując gości różną temperaturą otoczenia, muzyką i zapachami. W największym obiekcie znajduje się tak zwana sauna ceremonialna – miejsce wspólnych spotkań gości. Strefę z chłodną wodą, w której goście mogą się orzeźwić po pobycie w wśród pary, wyłożono błyszczącymi kamieniami pokrytymi nieregularnymi płytami. Znajduje się tu również pomieszczenie dla personelu obsługującego sauny.

Labirynt w ogrodzie

Przestrzeń ogrodu przecinają niewielkie ścieżki, wśród których pełno jest kryjówek. Oświetlenie ukryto w wysokiej trawie i pomiędzy sosnami górskimi. Lampy nie tylko dostarczają odpowiedniej ilości światła, ale służą też jako drogowskazy zachęcające gości do odwiedzin w poszczególnych obiektach. Drewniane listwy i przepierzenia o różnej wielkości pozwalają odizolować niektóre miejsca od reszty ogrodu, zapewniając odwiedzającym prywatność.

Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit – strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie

Infinit – świat sauny w Senohrabach został zaprojektowany jako wymarzony i zaczarowany labirynt w ogrodzie gwarantujący jego gościom odpoczynek w niezapomnianej atmosferze.


Projekt: Studio Reaktor | studio-reaktor.com
Zdjęcia: BoysPlayNice | boysplaynice.com

Zobacz również: Ogród Jogi i Galeria Sztuki w Brnie | Superette – sklep w Toronto sprzedający wyroby z marihuaną

Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Infinit - strefa wellness w zaczarowanym ogrodzie - projekt Studio Reaktor - foto BoysPlayNice
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter