Internal Landscape Villa – synergia architektury i natury

Studio Atelier Štěpán stworzyło ciekawy projekt miejskiej willi, w którym architektura współgra z otwartą przestrzenią zewnętrzną. Zobacz projekt Internal Landscape Villa.

Projekt Internal Landscape Villa

Działka, na której powstał projekt Internal Landscape Villa, ma bardzo korzystne położenie. Znajduje się nie tylko w bliskim sąsiedztwie historycznego centrum miasta, ale także graniczy z terenami parkowymi. Dodatkowym atutem jest bliskość instytucji edukacyjnych i kulturalnych oraz potencjalnych miejsc pracy. Korzystny mikroklimat, spokojne sąsiedztwo, dostęp do wydarzeń kulturalnych i społecznych sprawiają, że to miejsce idealnie nadaje się do życia.

Front domu Internal Landscape Villa projektu Atelier Štěpán
Projekt Internal Landscape Villa

Projekt stanowił poważne wyzwanie, ponieważ klient zażyczył sobie miejsca oferującego dostęp do terenów rekreacyjnych na świeżym powietrzu. Zrealizowanie tego założenia na tak małej działce położonej w centrum Nowego Jiczyna było trudne, ale nie niemożliwe.

Atuty topograficzne działki

W projekcie wykorzystano atuty topograficzne działki. Dwupiętrowa rezydencja wpisuje się w łagodnie nachylony stok. Ważną częścią budynku stanowi odsłonięte patio oferujące przestrzeń położoną na świeżym powietrzu, a jednocześnie zintegrowaną z domem. Willa podzielona jest w płaszczyźnie horyzontalnej na trzy różne platformy.

Podwórko w projekcie Internal Landscape Villa
Otwarte patio

Na pierwszej z nich, położonej na poziomie ulicy, znajduje się wejście i pomieszczenia gospodarcze. Kondygnację wyżej jest wzniesiona główna platforma mieszkalna z częścią socjalną. Zewnętrzne atrium jest podwyższone o kolejne pół metra. Pomieszczenia w przestrzeni socjalnej i wypoczynkowej zbudowane są drewna i położone prostopadle do siebie. Oba obszary łączy ze sobą trawiaste atrium, które stanowi wewnętrzny rdzeń całego domu. Od strony ulicy przestrzeń tę zamyka sauna z małym basenem.

Przestronny salon połączony z kuchnią i jadalnią
W części mieszkalnej dominuje drewno

Kompozycja podkreśla najważniejsze miejsca w domu. Na przykład nad stołem jadalnym znajduje się duże, okrągłe okno, zalewając pomieszczenie światłem dziennym. Na końcu osi domu umieszczony jest kominek – symbol domowej przytulności i bezpieczeństwa. Sypialnię z kolei ozdabia duży, romantyczny motyw z widokiem Łysej Góry.

Fasady domu są proste i jednocześnie abstrakcyjne. Frontowy ogród został zastąpiony przez zespół nowoczesnych donic na rośliny.

Prosta konstrukcja domu

Patrząc od strony użytych materiałów, dom ma bardzo prostą konstrukcję. Dół wykonano z betonu, górę z drewna. Piwnica powstała z białego, wodoodpornego betonu zbrojonego. Piętra nad poziomem gruntu zbudowano z prefabrykowanych drewnianych paneli CLT. Mury zewnętrzne pokryto drewnem akacjowym. Podłogi wewnątrz budynku wykończono surowym betonem z dodatkiem drewna dębowego. Wewnętrzny taras to mieszanina desek akacjowych i zielonego trawnika. Otwory okienne wykonane są z czarnego aluminium, w którym osadzono trzywarstwowe szkło.

Widok z góry na Internal Landscape Villa projektu Atelier Štěpán
Dom projektu Atelier Štěpán

Willa zbudowana jest w standardzie niskoenergetycznym. Przepływ powietrza w pomieszczeniach kontrolowany jest przez centralę rekuperacyjną z wymuszoną wentylacją. Ciepła dostarcza kocioł kondensacyjny. Za jego rozprowadzanie odpowiada podłogowy system ogrzewający i grzejniki ścienne. Dachowy kolektor słoneczny dostarcza ciepłej wody do kąpieli. W piwnicy znajduje się komora powietrzna zabezpieczająca dom przed wpływem wysokich wód gruntowych. Z kolei pod atrium umieszczono duży zbiornik na deszczówkę.


Projekt: Atelier Štěpán | atelier-stepan.cz
Zdjęcia: BoysPlayNice | boysplaynice.com

Zobacz również: Czarny domek Grand Pic Chalet | Wonder Ranch – dom pośrodku pustyni

Internal Landscape Villa projektu Atelier Štěpán
Otwarte patio w projekcie Atelier Štěpán
Otwarte patio w projekcie Internal Landscape Villa
Drewno we wnętrzu Internal Landscape Villa
Otwarte patio w projekcie czeskiej pracowni Atelier Štěpán
Otwarte patio w projekcie Internal Landscape Villa
Wnętrze domu Internal Landscape Villa
Drewniany stół i czarne krzesła w projekcie Atelier Štěpán
Beton i drewno we wnętrzach domu projektu Atelier Štěpán
Sypialnia w drewnie
Duży motyw z widokiem Łysej Góry w sypialni
Czarny fortepian w pokoju wykończonym drewnem
Beton w łazience projektu Atelier Štěpán
Betonowe schody we wnętrzu Internal Landscape Villa
Beton i drewno w strefie wejściowej projektu Internal Landscape Villa
Beton na ścianach we wnętrzu pokoju na parterze
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter