Jasna kolorystyka i kolorowe akcenty

Jasna kolorystyka i kolorowe akcenty

Mieszkanie zlokalizowane jest na Ruczaju w Krakowie, gdzie nowe bloki powstają jak przysłowiowe „grzyby po deszczu”. Przeznaczone dla rodziny z dwójką małych chłopców w wieku przedszkolnym. Inwestorom zależało, by wnętrza były nowoczesne, proste i ciepłe. Z początku architekci z pracowni Orange Studio mieli odmienne zdanie co do kolorystyki, jednak szybko udało się przekonać inwestorów do zastosowania jasnej kolorystyki w całym wnętrzu z kolorowymi akcentami w postaci wolnostojacych mebli i dodatków, które – jak się znudzą – można łatwo wymienić.

Niewielka przestrzeń dzienna zyskała na swojej objętości. Długo zastanawiano się, czy zlikwidować małe pomieszczenie gospodarcze i poprawiać proporcje strefy wypoczynkowej, ale ze względu na ogromne ilości zabawek i sprzętu maluchów postanowiono pozostawić tą część w pierwotnym układzie. Zamiast typowej  poziomej szafki rtv na ściance pod telewizorem zdecydowano się na wpuszczenie  pionowego regału w część pomieszczenia gospodarczego. To w nim znajduje się cały osprzęt do tv oraz  filmy i gry do konsoli.

Praktyczną dekoracją ściany w salonie jest półka – regał w kształcie drzewa, zrobiony na zamówienie w pracowni stolarskiej. Nie przytłacza wnętrza i ożywia ścianę. Zamiast typowego stolika kawowego tymczasowo znalazł zastosowanie stolik dziecięcy i 2 krzesełka, gdyż maluchy jeszcze wiele czasu spędzają na zabawach z rodzicami. Inwestorom zależało również na praktycznej, otwartej kuchni z wyspą i wysoką zabudową. Koniec wyspy wieńczy donica na zioła.

Sypialnia w mieszkaniu jest dość wąska, a otwierane okno balkonowe uniemożliwiało zastosowanie tradycyjnego układu z łóżkiem po środku i szafkami nocnymi po bokach. Przysunięto je do ściany, co nawet może być atutem, w przypadku gdy z łóżka czasem korzystają pociechy właścicieli mieszkania. Wszystkie meble w sypialni zostały wykonane na zamówienie, a sypialnia według życzenia inwestorki – jest lekko w klimacie glamour poprzez tapetę i żyrandol.

Łazienka jest urządzona prosto i funkcjonalnie. Domownikom zależało, by w tym pomieszczeniu znalazło się wiele szafek do przechowywania.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter