Kawiarnia z mocnym akcentem kolorystycznym

Kawiarnia z mocnym akcentem kolorystycznym

Lokal projektu MOJO pracownia projektowa znajduje się w zabytkowej kamienicy w centrum Rybnika, budżet projektu nie był duży, należało zaprojektować wnętrze tak, aby przy minimalnym nakładzie finansowym otrzymać maksymalny efekt. Projekt obejmował generalny remont wcześniejszego lokalu usługowego łącznie z wymianą wszystkich instalacji wewnętrznych. Priorytetem było uzyskanie nowoczesnego i minimalistycznego klimatu z charakterem.

Żółty Młynek to kawiarnia o profilu kulturalno-wspólnotowym, wnętrze jest wielofunkcyjne, z możliwością elastycznej aranżacji układu stołów. Punktem wyjścia była możliwość stworzenia wielkiego stołu, zachęcającego do rozmów i wspólnej pracy. W dowolnej chwili można zmienić aranżację tworząc osobne stoliki lub przestrzeń na wernisaże, a nawet koncerty.

Najważniejszym akcentem jest żółta podłoga, malowana farbą na bazie żywicy epoksydowej, co sprawia że Żółty Młynek jest lokalem jedynym w swoim rodzaju. Odkryta cegła na ścianach została pomalowana na biało, aby rozjaśnić wnętrze. Ciemniejszy sufit optycznie obniża proporcje, a czarne detale przykuwają uwagę do najważniejszych elementów. Krzesła uzbierane poprzez zbiórkę wśród osób zaangażowanych w projekt, przemalowano na biało i szaro. Aby projekt nie miał jednak tak zupełnie monochromatycznego wyglądu wprowadzone zostało drewno o ciepłym odcieniu, na wszystkie powierzchnie blatów, baru i ławy.

Kolor żółty również dał początek nazwie lokalu, przez co łatwo można skojarzyć to miejsce. Identyfikacja wizualna także wchodziła w zakres projektu.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter